Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.03.2019. u 09:02

Hoće li subvencionirani krediti za koju godinu postati novi slučaj švicarac?

Divljanje cijena nekretnina koje se bilježi u posljednje dvije godine u Zagrebu i u priobalnom području vodi tomu da će uskoro, kao i u svim razvijenijim europskim zemljama, posjedovanje stana biti kategorija rezervirana za bogatiji sloj stanovništva i strance, a ne kako je bilo dosad u Hrvatskoj, uobičajeni dio imovine obitelji.

Rast cijena koji je premašio pretkrizne razine, a u potpunom je neskladu s prosječnim primanjima, posljedica je više faktora, od kojih su visoka očekivanja prodavatelja, proširena baza potencijalnih kupaca te subvencije države neki od najizraženijih.

Na cijene u jadranskim regijama utječe širenje baze potencijalnih kupaca na višu srednju klasu Europske unije koja Hrvatsku prepoznaje kao ‘seconde home’ destinaciju. Njihov standard podržava napuhane cijene nekretnina pa se i prodaje lako realiziraju.

Tražene cijene istaknute u oglasnicima pod utjecajem su nerealnih očekivanja prodavatelja koji u traženu cijenu često ukalkuliraju popust koji će dati “ozbiljnom kupcu”. Ipak, čak i ako uzmemo da tražene cijene variraju i do 20 posto u odnosu na realizirane, kvadrat stana u Zagrebu i Splitu stoji najmanje dvije prosječne plaće, a počesto i do četiri prosječne plaće građana.

Građani s nižim primanjima po tim cijenama nikad neće moći realizirati kupnju stana, a kako je i na tržištu najma primjetno povećanje cijena, pitanje je kako će uopće riješiti problem stanovanja. Pomažu im donekle subvencije za kupnju stanova koje Vlada pozicionira kao posebno uspješan projekt.

Zaboravlja pak da je upravo program kojim se tijekom pet godina podmiruje polovica rate kredita uzrokovao i nerealan rast cijena s jedne strane i nerealnu procjenu vlastite sposobnosti za otplatu kredita s druge strane.

Hoće li i ti subvencionirani krediti, poput onih iz slučaja švicarac, postati politički problem kada na račune počnu stizati puni iznosi rata, ostaje vidjeti u godinama pred nama u kojima se očekuje usporavanje gospodarstva. I dok se u Zagrebu i na Jadranu kvadrat prodaje po cijeni od 3000 eura, u Slavoniji i Baranji za 20 tisuća eura nude se redovi katnica na velikim imanjima, koje nitko neće.

Darija Birtić

Ključne riječi

Komentara 3

HR
Hrvatinic
09:12 12.03.2019.

Neka se j.... i evropa i plenkovicka koja glumi drzavnika a najobicniji je umisljeni briselski cinovnik ...tko ce graditi te stanove indijci kinezi dzandzavidi ili marsovci... realna cijena stana u zg je oko 900 oera po kvadratu a ostalo jee ekstra zarada investitora i lihvarskih bankara udomljenih u njonjavoj istanbulskoj nasoj....

DU
Deleted user
09:10 12.03.2019.

Vlada kad rješava jedan problem istovremeno stvori drugi puno veći jer pod izgovorom rješavanja problema zapravo izlazi u susret interesnim skupinama. U ovom slučaju to su građevinski i bankarski lobi te vlasnici nekretnina među kojima su članovi stranaka u velikoj većini. S druge strane status podstanara desetljećima nije rješavan i oni su građani trećeg reda u ovom društvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije