Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.07.2020. u 12:58

Poduzetnici više strahuju od povratka karantene nego od virusa, no i jedno i drugo je tu, pred našim vratima

Potvrda mandata i snažna podrška birača otvorili su Andreju Plenkoviću prostor da bez velike pompe i teških kompromisa dođe do parlamentarne većine i potpisa koji će mu omogućiti da brzo sastavi Vladu i vrati se u realnost. Manja, operativnija Vlada starom-novom premijeru trebala bi donijeti dodatne simpatije javnosti, a k tome stigla je i najava ministra financija da će mandat početi obećanim poreznim rasterećenjem plaća i poduzetnika.

Rast plaća, istina, mogu očekivati samo zaposleni s većim primanjima, jer većina radnika s nižim plaćama, kao i umirovljenika, ni sad ne plaća porez. Smjer je, međutim, dobar jer potrošnju i potražnju mogu sačuvati samo domaći građani. Vremena za gubljenje na političke kombinatorike doista nema. Poduzetnici primjerice očekuju dodatne odluke, a jedna od njih je, naprimjer, hoće li se zadržati postojeći sustav potpora za tvrtke s padom prihoda većim od 50 posto? Isto tako, spominje se i mogućnost dodatnih poreznih moratorija, koji su istekli krajem lipnja.

Ostane li Zdravko Marić u svom resoru, a sve informacije kažu da će biti tako, uhodani tim mogao bi se u sličnoj režiji kao i dosad brinuti da svaki mjesec posudi nekoliko milijardi kuna kako bi se podmirile sve obveze iz proračuna. Hoće li to biti baš šest milijardi, kako je prognozirao ekonomist Željko Lovrinčević, ili nešto manje, vidjet ćemo po udjelu prihoda koji dolazi iz jadranskih ljetovališta. Istri za sada ide bolje nego Dalmaciji, no i tamo su brojke bitno lošije od prijašnjih godina!

VIDEO Bagić: Ovo će biti Vlada HDZ-a i Plenkovića, Jugo: Pred njima je velika odgovornost

Stabilna Vlada u svakom je slučaju dobitak za zemlju, ali činjenica da je Andrej Plenković dobio znatnu podršku birača nosi i veliku obvezu premijera da ispuni očekivanja. Poduzetnici više strahuju od povratka karantene nego od virusa, no i jedno i drugo je tu, pred vratima. Europske vlade zasad ne razmišljaju o općim zabranama, nego vjerojatno potajno proučavaju poteze švedskih vlasti kako bi nešto od toga kopirale te smanjile širenje virusa sa što manje zabrana i potencijalno nepovoljnih utjecaja na poduzetničke aktivnosti. Na pomolu nisu nove nevolje jer cijene hrane na svjetskim burzama za sada ne divljaju, ne postoji ni bojazan od inflacije ili eventualne nestašice hrane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije