Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.06.2017. u 20:45

Povjerenstvo za sukob interesa zaključilo je da je općinski načelnik promicao umjetnički rad svoje kćeri “bez prethodno provedenog javnog natječaja”

Vjerujem da će mnogima načelnicima i gradonačelnicima zbog napada panike tlak skočiti na 180 kad pročitaju kakva je huda nevolja snašla njihova kolegu iz općine Sveti Đurđ u Varaždinskoj županiji.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv HNS-ova načelnika Josipa Janya jer je, pazite sad, na naslovnici općinskog glasila u prosincu 2015. godine i na pozivnicama za mjesnu manifestaciju Đurđevo dao objaviti umjetničku sliku koju je naslikala – njegova kćer!

Taj u Hrvatskoj dosad neviđeni primjer nepotizma, zlouporabe položaja i kulturne politike Povjerenstvo je odmah odlučilo istražiti i istjerati na čistac pa je načelnik, koji je na izborima 21. svibnja osvojio 87 posto glasova, dobio rok od 15 dana za očitovanje. Općina je kratko potvrdila da je na naslovnici lista doista otisnut rad slikarice amaterke koji je bio izložen na jednom gospodarskom sajmu, zajedno s radovima učeničke zadruge Jurek, čija je autorica bila članica kao zaposlenica škole. Slika joj nije plaćena, a odabir motiva koji će krasiti pozivnicu i naslovnicu oba je puta, navode u Općini, obavio načelnik osobno.

A tko će drugi? Komunalni redar? Povjerenstvo nije ulazilo u područje likovne kritike, samo je zaključilo da je odabirom slike svoje kćeri promicao njezin umjetnički rad, i to, pazite sad, “bez prethodno provedenog javnog natječaja za odabir slike”! Moglo bi se reći da, kako piše u obrazloženju, nije pazio na očuvanje vlastite vjerodostojnosti i nepristranosti u obnašanju javne dužnosti, kao ni na povjerenje građana u tijelo javne vlasti.

Fak, što ćemo sad, zavapit će mnogi lokalni šerif. Ako se više neće opraštati jedna ovako sitna stvar koja više zadire u polje dobrog ukusa, što li će tek onda biti sa zapošljavanjima preko veze u javnim ustanovama i poduzećima, namještanjima poslova u gradnji infrastrukture, neplaćanju poreza i pogodovanju privatnim interesima?

Kao da im već to nije bila dovoljna opomena, eto i slučaja sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (SDP), koju je policija prijavila jer se drznula u službenom dokumentu napisati nešto o neprofesionalnosti i diletantizmu u policiji.

Ako smo dobro shvatili, policajci nisu uspjeli pronaći neki dokument na gradskim web-stranicama pa su se požalili gradonačelnici, a ova im je odmah, onako osjetljivima, spustila.

Kao da nam, pomislila je policija, nije dovoljno što nas se neslužbeno ismijava u vicevima, zajedno s plavušama, političarima i Mujom i Hasom, sad nam to rade i službeno!? Ipak, policija je, nakon što je prespavala noć (ili shvatila poantu) na kraju odustala od sudskog progona, no poruka je poslana, jasno i glasno, uz pomoć “marice” koja je sisačkoj gradonačelnici Ikić Baniček prepriječila put i isporučila joj prijavu. Pa se vi samo šalite! Dok je nama naših čuvara reda i ćudoređa, lokalni šerifi i amateri neće spavati mirno, za razliku od krupnih gazdi, rančera i profića kojima ionako ne može nitko ništa jer jači su od sudbine...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije