Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.02.2019. u 08:45

Što kapitalizam postaje čišći i što više blijedi sjećanje na eksperiment bivšeg sustava u Istočnom bloku, to će socijalizam dobivati sve veći prostor

Prošlotjedna naslovnica Economista, kao i jedna od glavnih vijesti u New York Timesu bila je milenijalski socijalizam koji izlazi iz raštrkanih grupica fakultetskih knjižnica i dolazi na političku scenu sa sve više političke podrške. Glavni razlog ovog rasta popularnosti socijalizma, za koji se smatralo da je završen padom Berlinskog zida, nejednakost je u podjeli bogatstva, kapitalizam koji izmiče kontroli i želja da država pravednije redistribuira moć. Nije čudno da se upravo događa među milenijalskom generacijom koja je odrasla u vremenu blagostanja da bi na tržište rada ulazila u nezahvalnom vremenu nakon financijske krize. Posebno u Americi i Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je nova inačica socijalizam najviše istaknuta, mladi će desetljećima otplaćivati dugove za svoje skupo obrazovanje uz koje teško nalaze odgovarajući posao, a o kupnji stana ili auta mogu samo sanjati, za razliku od svojih roditelja.

Milenijalski socijalizam proizlazi iz nezadovoljstva i pesimizma, naivan je u svojoj interpretaciji, ali vođen idealima poput liberalnih prava, involviranosti države i zaštite okoliša. Stoga nije čudno da se Karl Marx i njegova djela vraćaju na velika vrata, čak i u izboru BBC-a proglašen je i najvećim misliocem milenija. Naime uz stečevine poput slobode prakticiranja vjere, rasta prava manjina, seksualnih sloboda, višestranačja, promjene nisu donijele ono što se najviše očekivalo – socijalnu pravdu. Marx je sve popularniji među mladima jer ga više ne čitaju, već uzimaju istrgnute citate à la carte koji se uklapaju u predodžbu onoga što u njemu žele vidjeti; on mladima znači otpor, osjećaj jednakosti.

Što kapitalizam postaje čišći i što više blijedi sjećanje na eksperiment bivšeg sustava u Istočnom bloku, to će socijalizam dobivati sve veći prostor. Upravo iz tog razloga njegova popularnost je najvidljivija tamo gdje nikad nije postojao, u većini europskih zemalja naime još uvijek postoji sjećanje na (ne)blagodati razdoblja socijalizma. S druge strane neki postulati za koje se u Americi bore najmlađa senatorica Alexandrije Ocasio-Cortez ili bivši predsjednički kandidat Bernie Sanders – zdravstveno osiguranje za sve – u Europi je normalna pojava.

Kao i uvijek u povijesti, traženje radikalnog uglavnom rađa nove opresivne sustave i dodatno razdvaja već polarizirano društvo, dok postupan proces inkorporacije nekih od ideja socijalizma nije opcija mladima naviknutima na vrlo brzo promjene i smjene trendova. Milenijalski socijalizam rezultat je pesimizma, ali u sebi nosi vrlo pozitivne postulate poput veće brige za društvo i pojedinca, zaštitu planete, smanjenje nejednakosti i najbitnije – izaziva vladajuće strukture. Ipak, upravo činjenica da je najmanje prisutan u zemljama gdje je postojao, kao kod nas, govori o inherentnoj naivnosti pristupa koji podrazumijeva nepokolebljivost društvenog cilja bez obzira na pojedinačne ambicije. Kod nas smo ipak doživjeli što znači takva manipulacija ideologijom.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

Ključne riječi

Komentara 3

BE
berija
08:58 28.02.2019.

"mladi će desetljećima otplaćivati dugove za svoje skupo obrazovanje uz koje teško nalaze odgovarajući posao"??? Programeri, strojari, kemičari, elektroničari, farmaceuti, građevinski inženjeri, cjevari,, zavarivači... trenutno se jako traže u cijelom svijetu. Za koja se to zanimanja školuju i bacaju novac pa ne mogu naći posao?

Avatar Dixie_land
Dixie_land
11:06 28.02.2019.

Zato jer ga nisu osjetili na svojoj koži vjeruju šupljim pričama kako je sve divno i krasno.

BA
bakulušić
10:56 28.02.2019.

Šarene laži uvijek privlače naivne i buntovne ljude. Zna to dobro onaj tko ih kreira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije