Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.05.2014. u 13:00

U sve kombinatorike oko izbora uplela se i međunarodna zajednica. Uvijek na aktualnim izborima ruše stranke koje su im na prošlima bile miljenice u BiH

Odluka o raspisivanju općih izbora za 12. listopada ove godine u BiH službeno će biti donesena u četvrtak, 15. svibnja. Kada bi BiH bila uređena kao država s dva građanska entiteta, onda bi se moglo reći kako je na zadnjima, 2010. godine, pobijedila socijaldemokracija. U Republici Srpskoj Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) imao je najviše – 269 tisuća glasova. U drugom entitetu, Federaciji, Lagumdžijin SDP osvojio je 266 tisuća glasova. Međutim, BiH je država sastavljena od tri konstitutivna naroda. Ignorirajući tu činjenicu i ukupne rezultate, Lagumdžija se u izbornoj noći proglasio apsolutnim pobjednikom ustvrdivši kako je to “najveća pobjeda SDP-a nakon 1945. godine”.

U posljednje vrijeme, a posebno nakon prosvjeda i smjene trojice SDP-ovih županijskih premijera, esdepeovci govore o “17 posto odgovornosti za stanje u zemlji” aludirajući na broj osvojenih glasova na izborima. Traže alibi jer su svjesni da su napravili kaos sličan onomu kada je Lagumdžija predvodio Alijansu za promjene 2002. godine. Hoće li ih birači ovoga puta kazniti?!

Osobito će biti zanimljiv izbor tročlanog Predsjedništva. Federacija bira dva člana, a RS jednoga. Dodikov SNSD morat će se dobro potruditi kako bi nakon Nebojše Radmanovića opet imao svog čovjeka u vrhu države. Najvjerojatnije će SNSD kandidirati iskusnog Nikolu Špirića, nekadašnjeg premijera. Kao džokera Dodik ima i Sredoja Novića, aktualnog državnog ministra civilnih poslova. Spominje se i Željka Cvijanović, koja je sada na dužnosti premijera RS.

U namjeri da sruši Dodika udružila se oporba u Republici Srpskoj.

Jedanaest stranaka predvođenih SDS-om i čak četrdesetak nevladinih organizacija i pojedinaca osnovalo je Savez za promjene. Nastupit će kao jedinstven politički blok. Njihovi najozbiljniji kandidati su iz SDS-a Mirko Šarović i Ognjen Tadić te oporbenjak iz PDP-a Mladen Ivanić, koji je i na prošlim izborima za samo jedan i pol posto izgubio od Radmanovića u utrci za člana Predsjedništva BiH. Uz njih se kao kandidat spominje i lider SDS-a Mladen Bosić.

Još zanimljivije bit će u Federaciji. Bošnjaci će vjerojatno opet pokušati zbog dominacije izabrati i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. To je Lagumdžiji do sada uspijevalo u kombinaciji nacionalne stranke i SDP-a. Međutim, Lagumdžija više ne vodi igru. Sada mora prihvatiti Izetbegovićevu strategiju, koji je nakon bolesti Sulejmana Tihića gotovo preuzeo SDA. U kombinatorici kako pomoći Bakiru i spasiti čast SDP-a, kandidirat će za bošnjačkog člana nekarizmatičnog Denisa Bećirovića. Neće naštetiti partneru Bakiru, a zadovoljit će svoju najjaču utvrdu (Tuzlu). Time je širom otvoren put za još jedan mandat Izetbegoviću. Najozbiljniji konkurent će mu biti Fahrudin Radončić (SBB). Moguće da će se za bošnjačko mjesto u državnom Predsjedništvu kandidirati i bivši reis Mustafa Cerić, a možda ponovno i Haris Silajdžić.

Šef SDP-a će vjerojatno odustati i od kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva jer je svjestan da će ga poraziti dojučerašnji stranački kolega Željko Komšić. Koji će opet htjeti pokazati bivšem šefu svoju snagu pa će njegova Demokratska fronta imati kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva. Komšić nema pravo na treći mandat pa je moguće da će nasljednika tražiti u sveučilišnom profesoru Slavi Kukiću. Hrvatski narodni sabor (HNS) okupljen oko HDZ-a također će istaknuti jednog kandidata. Uz nekoliko imena spominje se i lider najjače stranke Dragan Čović. Moguće je da će i druge manje hrvatske stranke istaknuti kandidata kako bi odmogle HNS-u u pokušaju da konačno povrati hrvatsko mjesto u tročlanom Predsjedništvu države.

U sve kombinatorike uplela se i međunarodna zajednica. Uvijek na aktualnim izborima ruše stranke koje su im na prošlima bile miljenice. Socijaldemokrati im više nisu simpatični. I tradicionalno HDZ. Te stranke, unatoč svemu, i sada će dobiti velik broj glasova. Osobito HDZ. Koji će kroz HNS u Hrvata osvojiti i do 80 posto glasova. Međutim, stranci će sve učiniti da HDZ (opet) ne bude u vlasti. Imaju oni neku svoju matematiku. Eto, i to je demokracija. Većinu treba predstavljati manjina. Pa, gdje to ima?! U BiH!

Komentara 4

ME
Meter
09:54 14.05.2014.

Ah, nas Hrvate nitko ne voli i ne razumije... To je već za psihologa.

SO
Sokolić
14:50 15.05.2014.

Kad bi u BiH naučili lekciju iz Jugoslavije, onda bi znali da je Jugoslavija pukla zbog toga što je zakidala na pravima hrvatski narod. Da se pošteno odnosila prema Hrvatima, onda bi vjerojatno i opstala. Međunarodni moćnici ne žele dae da se ovdje stvari stabiliziraju i da ovdje bude vječni mir i uzajamno poštovanje. Moraju uvijek ostaviti neugašeni požar pod borovim iglicama da ga mogu opet aktivirati kad im zatreba novi rat, a nama da s_ebu životne planove i sudbine. Što prije druga dva naroda u BiH to shvate, to će prije Hrvati dobiti treći entitet, od_ebati međunarodne mutikaše i zauvijek nas riješiti svih budućih ratova.

ST
Stipeprof
13:16 13.05.2014.

Na kraju će se na teritoriju B i H formirati tri države: Velika Srbija, Velika Hrvatska i Velika Kladuša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije