Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOČI 2014.

Soči - igre cara Putina

'soci9_nnn_spo_071013'
Foto: 'Mladen Miletic'
1/4
13.10.2013.
u 21:00

"Na karti Rusije trebalo bi danima tražiti mjesto na kojem nema snijega, a Putin ga je ipak uspio pronaći!", slikovito je situaciju opisao neimenovani član ruskog parlamenta.

Djevojke u bikinijima. Ispod palmi se može vidjeti i pokoji toples. To je Soči, mjesto sa suptropskom klimom, mjesto održavanja Zimskih olimpijskih igara koje počinju za stotinjak dana (7. veljače do 23. veljače 2014.). Neobično? Apsolutno... Kad bismo se šalili, kao da je netko napravio Zimske olimpijske igre na – Zrću!

– Na karti Rusije trebalo bi danima tražiti mjesto na kojem nema snijega, a Putin ga je pronašao – slikovito je situaciju opisao neimenovani član ruskog parlamenta.

Jedan je hrvatski biznismen, naš znanac, ovako opisao situaciju:

– To što se tamo događa nestvarno je! Kako se ondje mogu raditi Zimske olimpijske igre, pa to je jedino pravo rusko ljetovalište!? Nije mi jasno, pa tamo su same plaže – ispričao nam je poduzetnik, koji je ondje proveo mjesec dana ovog ljeta te dodao:

– Na cesti oko Sočija možete vidjeti zaprežna kola i ferrarije koji ih prestižu. Ondje ljudi ili imaju novca ili nemaju. Priča se da je u vilama u kojima će odsjedati tamošnji državnici za vrijeme Igara sve obloženo zlatom. Razbacuje se novcem...

Šarapova mamac glasačima

Priča ide otprilike ovako... Vladar Rusije ima vikendicu na obali Crnog mora. Ondje se Vladimir Putin kupa, odmara, a zimi odlazi na skijanje u 60 kilometara udaljenu Krasnaju Poljanu, mjesto od tri tisuće stanovnika. Jedne zime u brdima iznad Sočija skijao je s Karlom Schranzom (74), nekadašnjim slavnim austrijskim skijašem, te mu se "upalila lampica".

"Ovdje bih mogao dovesti olimpijski plamen!", pomislio je Putin.

Uza svu moć koju ima, to mu je postao životni cilj. Učiniti nemoguće. Slijedili su sastanci, lobiranje, čak je na predstavljanju kandidature u Gvatemali 2007. godine održao jedan od rijetkih govora na engleskom jeziku! Uz njega su bili tenisačica Marija Šarapova i plivač Aleksandr Popov. Pobijedio je u drugom krugu južnokorejski Pyeongchang za samo četiri glasa... Austrijanci iz Salzburga ostali su otvorenih usta... Iako su imali već sagrađenih osam od jedanaest olimpijskih borilišta, otpali su u prvom krugu... Pobijedila je - livada iznad pješčane plaže! U Sočiju je trebalo izgraditi baš sve. A to košta. Usporedbe radi, Olimpijske igre u Vancouveru, u kojem su za Hrvatsku Ivica Kostelić i Jakov Fak pokupili medalje, stajao je Kanađane 1,5 milijardi eura. Putin je najavio da će Ruse stajati 9 milijardi (!), brojka se zatim popela na 23 milijarde, a najpesimističnije prognoze govore da će na kraju račun biti - 37 milijardi eura... Nešto, ali ne puno više, ukupni je vanjski dug Hrvatske.

Ima li tko upaljač?

– Soči je baš selo! Veliko gradilište, u koje je uloženo mnogo novca, ali ne i ukusa. Bilo je grozno vidjeti u pola bijela dana cure kako piju votku i zalijevaju je pivom – ispričala nam je Morena Makar, snowbordašica koja će nastupiti na OI.

Što god se dogodilo, baklja je već tri tjedna na putu. Krenula je iz Moskve, prvi put u povijesti otići će u svemir, na međunarodnu svemirsku postaju Mir, a otići će i na najviši vrh Sibira, gdje se temperatura spušta i do –50 Celzijevih stupnjeva, sve dok ne završi put od 65 tisuća kilometara u Sočiju. Međutim, uspjeli su je Rusi već zgasiti, šaljivi je video moguće vidjeti na Youtubeu. Na putu prema Kremlju plamen se ugasio, a zatim su ga na brzinu zapalili – upaljačem...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije