Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.01.2019. u 07:15

Alarm je ovo da se svi uozbilje, a neki i sankcioniraju zbog kaosa koji je vladao desetak sati.

Snijeg koji mjerodavne službe i institucije iznenadi u siječnju šala je koja se redovito prepričava u BiH iz godine u godinu. Zbog stotina vozila koja su satima bila zarobljena kod Jablanice i posebno zbog jednog smrtnog slučaja, koji se možda mogao i izbjeći, neprohodna magistralna cesta Konjic - Mostar ne može i ne smije biti predmet šale.

Naprotiv, alarm je ovo da se svi uozbilje, a neki i sankcioniraju zbog kaosa koji je desetak sati vladao na jednoj od ključnih cestovnih veza u državi. Međusobno svaljivanje odgovornosti, osporavanje i pripisivanje nadležnosti za održavanje magistralne ceste M-17 neće vratiti izgubljeni život niti će umanjiti traume i štete koje su zarobljeni vozači i njihovi suputnici trpjeli dok su čekali da “nadležni” osiguraju prohodnost ceste.

Ono o čemu nema dvojbe jest da je propust napravljen i da je država zakazala u jednoj od svojih funkcija. Tko je u “državi” odgovoran, mora se utvrditi jer će se u protivnom, možda već pri prvim idućim snježnim oborinama, problem ponoviti. Osim što pokazuje izostanak učinkovitosti i koordinacije različitih razina vlasti i njihovih institucija, slučaj “Jablanica” pokazuje i tehničku nespremnost da se nosimo s problemima koje redovito stvaraju snježne oborine. To što u Hercegovini rjeđe pada snijeg ne smije biti opravdanje za nepostojanje odgovarajućih službi u ovom dijelu zemlje.

Jer, očito je i problem u lokaciji na kojoj se dogodio problem. Da nije tako, na magistralnim cestama po Bosni, od koje neke prelaze i visoke planinske prijevoje, promet bi bio obustavljen od studenoga do ožujka. A nije.

Prema tomu, prometnice je moguće održavati prohodnima i u mnogo gorim vremenskim uvjetima od onih koji su 22. siječnja vladali na cesti između Konjica i Mostara. Zbog jednoga izgubljenog života i stotine traumatiziranih građana toga dana ovaj propust ne smije biti zaboravljen. Ili, prigodnim rječnikom kazano, ne smijemo dopustiti da ga prekrije snijeg.

Čišćenje snijega

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije