Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slučaj Paladino poruka je mladima da bježe iz Hrvatske

Josip Paladino
Goran Stanzl/PIXSELL
03.04.2018. u 11:18

Nastavio on raditi dalje ili se posve umirovio, ugledni će neurokirurg zasluženo dobro živjeti. Nije on taj kojega treba žaliti, nego mi

U Klinici za neurokirurgiju KBC-a Zagreb više nema mjesta za Josipa Paladina čije su ruke i um spasili tisuće života u najzahtjevnijim operacijama. Njegova matična ustanova smatra da je vrijeme za zasluženu mirovinu, bez dodatnog angažmana na pola radnog vremena. U normalnoj bi državi ta odluka bila donesena dogovorom liječnika i ustanove, a vijest bi odjeknula na potpuno drukčiji način. Struka bi uz lovorike ispratila svjetski priznatog kolegu u mirovinu, a njegovi bi se brojni pacijenti prisjetili teških životnih trenutaka u kojima su im njegovo znanje, profesionalnost i ljudskost predstavljali možda i posljednji tračak nade.

Sve bi bilo vrlo dostojanstveno. Ali ovo je Hrvatska u kojoj dostojanstva više nema ni za koga, pa tako ni za Josipa Paladina. Javnost je o odbijenici molbe za produženjem ugovora o radu ovom velikom liječniku saznala iz emotivne objave koju je na svom Facebook profilu napisala njegova supruga. Samo to trebalo bi biti dovoljno da se glavešine u KBC-u Zagreb zacrvene od stida. Priznanje koje je nekad od poslodavca nakon višedesetljetnog rada dobivao svaki portir, danas od najveće zdravstvene ustanove u državi ne dobiva ni proslavljeni neurokirurg.

Paladinova priča, iako simptomatična za Hrvatsku, nije priča o vremešnom šljakeru kojega nakon otkaza čeka životarenje pod blokadom računa ili o umirovljeniku kojemu gotovo cijela mirovina odlazi na režije. Nastavio on raditi dalje ili se u potpunosti umirovio, ugledni će neurokirurg zasluženo dobro živjeti. Nije on taj kojega treba žaliti, nego mi. Hrvatski je zdravstveni sustav pred kolapsom. Dugovi se gomilaju, ministri se redaju u zahtjevima za dodatnim financijskim sredstvima, a u fokus javnosti sve češće dolaze teške ljudske sudbine od kojih je država oprala ruke pod izlikom da novca za njih nema. Nema ni dubinske reforme zdravstva koje je potpuno neprilagođeno trenutnim društvenim okolnostima i tržišnim uvjetima. U toj ga okoštalosti u stopu prati tek svijest nacije koja je zapela u nekim davnim vremenima i još robuje egalitarnom sindromu. “Ima još Paladina”, moglo se tako pročitati posljednjih dana po portalima i društvenim mrežama. Nema! Ne može svatko biti Josip Paladino ili neki od malobrojnih hrvatskih liječnika na svjetskom glasu. Njihov je talent izniman i zato se društvo i institucije prema njima trebaju odnositi s posebnim poštovanjem.

Takvi su ljudi, u medicini i svim ostalim strukama, predvodnici u inovacijama koje spašavaju naše živote i čine ih ugodnijima, a gospodarstvu daju zamašnjak potreban za otvaranje novih radnih mjesta i bolje punjenje državne blagajne iz koje se financira zdravstvo. Hrvatska je danas tu gdje jest, na samom dnu ljestvice zemalja EU, između ostaloga i zato što se iznimnim pojedincima i njihovim postignućima ne daje dovoljno na značaju. Ovaj slučaj šalje i užasno lošu poruku mladim liječnicima koji bi u narednim desetljećima trebali nositi naš posrnuli zdravstveni sustav. Njima koji nemaju uvjete rada ni mogućnost napredovanja kao njihovi kolege na Zapadu i koji u tom našem zdravstvenom kaosu često čine čuda da bismo mi bili zdravi, naprasnim se tjeranjem Josipa Paladina poručuje da, koliko god bili stručni i prepoznati u svijetu, u Hrvatskoj će biti tek potrošna roba. Za njih će ovdje posla uvijek biti i za naše će pojmove čak biti solidno plaćeni, ali moraju se pomiriti s time da se ambicija, znanje i profesionalnost puno češće kažnjavaju nego nagrađuju. A upravo je ta strašna spoznaja ono što mnoge mlade ljude tjera iz Hrvatske.   

Josip Paladino
1/6
 

Komentara 40

DU
Deleted user
11:41 03.04.2018.

Stari fosil i je za mirovinu a sko je tako mlad neka ide vani pa da vidimo koja klinika ga hoće primiti. Znači li to da bi Pele još trebao igrati za Brazil. Serete bez veze.!Čovjek je za mirovine i treba ići u mirovinu, a ako želi neka osnuje privatnu kliniku i radi do stote tko mu brani

DU
Deleted user
11:40 03.04.2018.

Svaka čast dr Paladinu kao stručnjaku, ali i stručnjaci dođu u godine kad više nisu sposobni za vrhunske domete u svojim strukama. Na stranu iskustvo, ali neurokirurgija zahtjeva i fizičku i psihičku kondiciju, koncentraciju i mirnu ruku. Čovjek ima svee uvjete za mirovinu i prepuštanje svog mjesta nekom mlađem. U tom smislu ne vidim autorovu poantu već upravo suprotno. Zar to ne bi bila poruka mladima da ostanu i dobiju priliku?

DZ
dalmatinac-zg
11:46 03.04.2018.

Slucaj Paladino ne postoji. Covjek stekao uvjete za penziju i ide u penziju. Zapravo vec je bio stekao uvjete pa je do sada radio 4h. Godine za penziju nisu zato sto je neko poznat ili nepoznat vec zato sto zakon tako kaze. Ono sto bi novinari htjeli je novi zakon lex Paladino tj da covjek radi dok zeli. Sve drugo je diskriminacija prema drugim doktorima. Paladino moze pomagati na druge nacine,savjetima i suportom. Ono sto novinari zele je zapravo nepovjerenje u mlade kadrove i da potraze mjesto u drugim drzavama. Afera bez afere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije