Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.10.2019. u 08:44

Laknulo bi im da se granica prebaci na Hrvatsku, ali bi to bio politički poraz

Nije lako slovenskim političarima. Realnost je jedno, a politički bodovi drugo. Što je važnije? U cjelokupnoj halabuci u slovenskom medijskom prostoru koji se, ionako, svako malo uskovitla zbog Hrvatske, i optužbama da je Hrvatska politički izlobirala zeleno svjetlo komisije za Schengen, više je kontradiktornih činjenica. Možda čak i shizofrenih, čega su svjesni susjedni političari pa ih i ne iznose u javnosti. Rečenica koju ponavljaju hrvatski političari, premijer Plenković, ministri Božinović i Grlić Radman, o tome da je zapravo u slovenskom interesu da se schengenska granica prebaci na istok, nisu floskule ni patroniziranje.

Malo je poznato da Slovencima baš i ne ide provođenje Schengena. Naime, na jednoj od posljednjih evaluacija (a nadzor se ne prekida niti kad država uđe u prostor bez graničnih kontrola), utvrđene su manjkavosti te im izrečene preporuke što i kako treba popraviti. Mogu govoriti o tome da je granica Hrvatske i BiH propusna te da vraćaju Hrvatskoj ilegalne migrante, no otkuda onda toliko ilegalnih migranata u talijanskoj Furlaniji? Bi li im laknulo da se granica, pa i odgovornost prebaci na Hrvatsku? Naravno. Samo što bi to značio politički poraz. O terminima kao što su “politička odluka Komisije” također treba promisliti. Evaluacija Schengena je tehnička i objektivna – ovo ste napravili, ovo niste. Za razliku od toga, veto i blokade širih procesa – pristupnih pregovora ili ratifikacije pristupnog sporazuma – zbog bilateralnih pitanja upravo je politički korak par excellence.

Naravno da je službena Ljubljana htjela kupiti vrijeme i prebaciti odluku na novu komisiju – posebno dok se očekuje da Sud EU odluči ima li njihova tužba protiv Hrvatske smisla, odnosno hoće li je prihvatiti. Juncker je, kažu, dobar s Plenkovićem. A nije li Ursula von der Leyen još bliskija? Treba se kloniti takve razine argumentacije.

Schengen je zadnji adut u rukama Slovenaca za pritiskanje Hrvatske i naravno da ga je teško pustiti. Ali nekad države i njihovi političari moraju i odrasti i ugledati se na stanovnike Hrvatske i Slovenije koji se itekako dobro razumiju, druže i surađuju. 

VIDEO GLAS Oko ulaska u Schengen možemo očekivati packu onih kojim se Plenković htio dopasti

Komentara 10

KA
kalimera
09:41 24.10.2019.

Slovenija i Hrvatska trebaju zajedno raditi na zaštiti EU granice od najezde ilegalnih imigranata.

DU
Deleted user
11:16 24.10.2019.

Smatram da niste prikazali dva bitna momenta u zapletu HR-SLO oko Schengen režima: 1) SLO bi izgubila gomilu radnih mjesta (policija, carina itd.) sada vezanih uz granicu i to bi se prelilo na rezultate glasovanja na idućim izborima odnosno nastala bi društv. tenzija oko toga što sada s tim kadrovima angažiranim oko granice 2) Paradoks jest da HR odgovara arbitražna presuda, ne SLO - jer je HR winner na kopnenom dijelu granice, a na moru ionako jedino što treba SLO je neškodljiv prolaz, ionako zajamčen međunarodnim pravom i pravom mora. Ono što su dobili na moru nije ni blizu aspiracijama SLO, tko meni ne vjeruje nek potraži što Janša izrekao o arb. presudi (Kartu čitaj, Janšu pitaj!). A taj zasigurno nije na hrv. strani. Ukratko, oni će sada blokirati HR zbog Schengen režima - e da bi natjerali RH da prihvati razgraničenje koje su oni izgubili u većini spornih točaka!? Pa ti budi pametan...

MA
Maro
20:56 28.10.2019.

Slovencima je to zadnji adut ucjene kad to izgube postat ce unutarnja zemlja koja granici samo sa EU zemljama sto relativno malo zemalja ima mozda cak i nitko u europskoj uniji jer cak i ove glavne granice sa švicarskom recimo...mozda benelux zemlje ali i one negdje granice na moru s norveškom npr kao Nizozemska?!....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije