Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.04.2021. u 12:44

Lovila se statistika, ona koja je trebala pokazati da je online nastava toliko dobra da nema ni ponavljanja razreda

Nikada teže učeniku nije bilo pasti razred nego prošle školske godine, 2019./2020. Da padne godinu doista se morao “potruditi”, čak i više nego za odličan uspjeh na kraju godine.

Propagandom prelomljenom preko leđa učenika političkim angažmanom u najgoroj obrazovnoj godini, u kojoj je učenicima obrazovni sadržaj doslovce proždro štrajk a onda ga do kosti oglodala pandemija, donesena je odluka da se razred pada s pet zaključenih jedinica umjesto sa samo tri zaključene jedinice kao dotad. Pet jedinica u godini kada većinu ocjene nije nosio sadržaj nego, odlukom iste te politike, predvođene tadašnjom ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak, angažman učenika. Ni angažman, što je znatno oslabilo do tada postavljene kriterije ocjenjivanja, nije obrazovnoj politici bio dovoljan.

Lovila se statistika – ona koja je trebala posvjedočiti da je online nastava besprijekorna, toliko dobra da nema ni padanja razreda. I odgovorni nisu ni pet posto pozornosti obraćali na kritike i nastavnika i profesora kojima je ta odluka bila i više nego jasan udarac na cjelokupnu profesiju. Politika se potrudila nagraditi neradnike među učenicima, njih 0,15 posto od cjelokupnog broja učenika, dopustivši im da tek s prevelikih pet zaključenih jedinica padnu razred. Jer uza svu nemogućnost padanja razreda, pet i više jedinica u toj je školskoj godini imalo 580 učenika od njih oko 450 tisuća.

Sada se stvari vraćaju na staro – pa s tri jedinice nema prolaza jer trenutačni ministar neće tražiti produljenje te lanjske odredbe. I dok je ta odluka ona koju nastavnici, učitelji i profesori pozdravljaju i jedina ispravna prema svim drugim učenicima, upravo učenicima s tri i četiri zaključene jedinice, kojih je lani bilo 683 i koji su zbog takve odluke prošli razred, nanesena je neprocjenjiva šteta. Pokazali smo im da nije važno ni učiti ni truditi se, a još manje da je ključno nadoknaditi izgubljeno. Ta jedinica u njihovoj svjedodžbi i dobivena prolaznost tužna je slika samo onih koji su tu odredbu osmislili, kao i Vlade koja ju je prihvatila

Komentara 1

SP
SPi
13:55 20.04.2021.

Ministrica Divjak vodi mrtvu trku s ministrom Jovanovićem za titulu najgoreg ministra znanosti i obrazovanja. U svojem mandatu nanijela je nemjerljivu štetu kako učenicima, ali još više struci. Jedini fokus joj je bio samopromocija i promocija stranke, na kraju je i jedino što je radila traljavo odradila pa joj više nema ni spomena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije