Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.03.2020. u 14:11

Ministrica je pokazala snagu kad je propao najveći knjižarski lanac u zemlji. Sada joj je zadaća puno teža, ali neuspjeh jednostavno ne smije biti opcija.

Kriza zbog koronavirusa zaprijetila je doslovno svima, a među najugroženijim djelatnostima je svakako kultura. Najugroženiji su oni koji nemaju stalno zaposlenje u kulturnim institucijama, samostalni umjetnici, ali i svi oni koji nemaju taj status, a bave se kulturom i pokušavaju živjeti od nje, pripadnici nezavisne kulturne scene koja u Hrvatskoj postoji i opstoji i nije nevažna i nije malobrojna kao što bi neki mogli pomisliti.

Oni nemaju stalnih prihoda, ovise o projektima koje sami ugovaraju i naplaćuju, a takvi su sada uglavnom onemogućeni i što se tiče glazbe, kazališta, književnih gostovanja, izložbi, međunarodnih projekata, svih mogućih izvedbenih i srodnih umjetnosti, dakle cijelog umjetničkog sektora. Njihove su aktivnosti sada gotovo zabranjene.

Stoga ne čudi da su javnosti i ponajprije Ministarstvu kulture poslali apel o hitnim mjerama koje očekuju od države kako bi premostili ovu kriznu situaciju koja zahtijeva solidarnost između svih ljudi. Brojne su razložne stavke tog apela koje zorno ukazuju na akutne i godinama već aktualne probleme hrvatske žive kulture koja je zapuštena, između ostalog i zato što se brojni kulturnjaci grčevito bore za status quo, umjesto za promjene u kulturnom sektoru koje bi nas konačno odmakle od socijalističkog državnog upravljanja kulturnim sektorom.

Na tom se polju nije iskazala ni kulturna politika, i to gotovo ni jedne državne administracije jer kultura Hrvatskoj nije prioritet iako Hrvatske ne bi bilo bez kulture, hrvatskog jezika, hrvatskih umjetnika i cjelokupne tradicije. Među najvažnijim i najkonkretnijim zahtjevima ili prijedlozima iz apela nezavisne kulture ističe se onaj o isplati mjesečne pomoći svim samostalnim umjetnicima koji to zatraže, ali i prekarnim radnicima u kulturi, koji bi iznosio 80 posto prosječne hrvatske plaće, a ta bi pomoć trajala do šest mjeseci. O tom važnom i gotovo sudbonosnom zahtjevu treba najhitnije zauzeti stav i o njemu obavijestiti i umjetnike i javnost.

Bez ikakva otezanja. Kako Hrvatska trenutačno predsjeda Vijećem Europske komisije, naša ministrica kulture treba hitno i ultimativno financijske probleme sektora dići na europsku razinu. Očito će trebati resetirati cijeli sustav javnog financiranja kulture, i to ne samo u pojedinim državama, ali to treba napraviti brzo, kao što treba donijeti i cjelovite principijelne odluke u funkcioniranju kulture u uvjetima izvanrednog stanja. Tako da svi znaju rade li i kako smiju raditi muzeji, galerije, kina, manja kazališta, knjižnice...

Mjere pomoći hitno trebaju i institucionalnoj kulturi koja također nije u zavidnom položaju te će kao i nezavisna pretrpjeti teške gubitke. I pred državom i pred kulturnim djelatnicima su neizvjesni mjeseci. A što tu može publika? Pa može pomoći umjetnicima na razne načine; podržavajući, primjerice, njihove projekte prebačene na gotovo svima dostupni internet, kupujući knjige u knjižarama koje su zasad još otvorene ili ih posuđujući u knjižnicama koje rade.

Treba i u javnosti odašiljati poruku koliko nam je kultura važna. Pritom treba i snažnije iskoristiti sve medije, kako tiskane tako i radio i televiziju te društvene mreže u promicanju kulturnih tema i događanja i u vrijeme kada se mnogi plaše za svoju egzistenciju i zdravlje pa i život svojih najbližih.

Talijani masovno pjevaju s balkona. I himnu i operne arije i kancone. Svaka čast. Tako se to radi. I tako se bilda samopouzdanje nacije.

Jer i koronavirus će jednom proći. A u svijesti pojedinaca, naroda i država ostat će sjećanje na to kako se svatko od nas ponašao u kriznim vremenima kada je trebalo pokazati ljudskost, moral i humanost. I to prema svima, bez razlika. I to ne zbog drugih, nego zbog sebe i vlastita dostojanstva. Baš kao u najtežim danima nacionalne povijesti, a ovi bi dani to mogli ispasti, jer sada još pričamo o računu bez krčmara.

A krčmar bi mogao biti neumoljiv. To moramo spriječiti zajednički, i zaposleni i nezaposleni umjetnici, i javni i privatni sektor, i lijevi i desni umjetnici, i oni kojima je više na srcu nacionalni pristup umjetnosti i oni koji su internacionalnije orijentacije. Nema mjesta patetici i panici, ali treba biti mjesta za promišljanje i za djelovanje.

Ministrica je pokazala snagu kad je propao najveći knjižarski lanac u zemlji. Sada joj je zadaća puno teža, ali neuspjeh jednostavno ne smije biti opcija. 

Ključne riječi

Komentara 2

BE
berija
16:49 16.03.2020.

Kad ja nisam od svog posla mogao uzdržavati obitelj, promijenio sam posao i nijedne novine nisu o tome pisale. Uopće me nije briga za "slobodne umjetnike".

BO
bolnaistina
16:19 16.03.2020.

Slobodni umjetnici, ma nemoj, a svi ostali privatni obrtnici, serviseri, i ini oni nisu ugroženi? Vi još i od države dobivate svake godine, dok ovi drugi nema šanse da im država nešto da, jedino im država redovito daje uplatnice. Prekinite već jednom više plakati, idite na prekvalifikaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije