Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.12.2019. u 08:42

Premda je još o-ho-ho vremena do Božića, taktovi božićne glazbe potrošačke bi duše trebalo dirnuti do najdubljih dubina kako bi što lakše i lepršavije klizile između polica s naizgled neodoljivim ponudama.

Posljednjih godina, u predbožićno vrijeme, dva trenda u stopu prate jedan drugoga. I jedan i drugi kreću u isto vrijeme, i jednom i drugome isti je cilj, a to je Božić. Jednoga možemo zvati adventom, a drugoga došašćem.

Premda se, istini za volju, radi o sinonimima tj. istoznačnicama za naziv nepuna četverotjedna vremena koje prethodi blagdanu Božića, advent i došašće u svojoj su pojavnosti posve različite stvarnosti. I jedan i drugi, također, započinju paljenjem prve svijeće te nedjelje, no svjetlost koju bacaju oko sebe posve je drukčija.

Naime, advent je svoje izvorno ime posudio komercijalno-potrošačkoj halabuci, kojom su suvremeni trgovci, ljudskim dušama, umjesto očito kratkoročnog im božićnog šopingiranja, uspjeli podmetnuti produženo razdoblje od gotovo četiri tjedna. Jer, zašto bi se samo nekoliko dana uoči Božića mahnito kupovalo, kada se to može početi već četiri tjedna prije.

Ulaganja nisu velika. Dovoljno je samo na vrijeme pripremiti štandove i kućice, jele i borove pošpricati umjetnim snijegom i na sav glas odvrnuti božićnu glazbu, koja postaje sveprisutna ovih adventskih dana, bez obzira grickali kobasice na pultu neke drvene kućice ili kupovali zamrznuti grašak u kvartovskom dućanu. Premda je još o-ho-ho vremena do Božića, taktovi božićne glazbe potrošačke bi duše trebalo dirnuti do najdubljih dubina kako bi što lakše i lepršavije klizile između polica s naizgled neodoljivim ponudama.

S druge strane, u to isto vrijeme, došašće se, nakon paljenja te iste prve nedjeljne svijeće, tiho ušuljalo već sljedeće jutro misama zornicama u duše onih kojih će vrijeme priprave za blagdan Kristova rođenja dočekati u svojevrsnoj slatkoj pokori tih ranojutarnjih buđenja i odlazaka na ranojutarnje mise. Koje su, pak, posljednjih godina postale pravi hit i crkve su dupkom pune neispavane čeljadi, u čijim srcima iz jutra u jutro tinja plamičak koji će se tek u badnjoj noći, na polnoćku, razbuktati u pravi plamen ljubavi.

I dok tišina došašća iz dana u dan samozatajno čeka Božić, razgaljenom adventu taj isti Božić kao da ni ne treba, jer je svojom raskoši i raspjevanošću odlučio slaviti samoga sebe. Dakako, isključivo uime hedonizma potaknuta komercijalnim duhom i mentalitetom današnjeg potrošačkog svijeta. Pobuniti se protiv njega, značilo bi baciti anatemu sam na sebe, tj. samoga sebe ekskomunicirati iz te neopoganske religije, čiji bi vas svećenici mogli proglasiti zatucanim luđakom, koji nije kadar slaviti u kontinuitetu Božić prije Božića ta pišljiva četiri tjedna. Stoga se dobro povući u tišinu došašća.

U tu svetu tišinu iščekivanja najmističnijeg događaja na svijetu, kada je svemogući Bog odlučio obući krhko ljudsko tijelo i dati nam priliku da se u hladnim prosinačkim danima, iz godine u godinu, podsjećamo i častimo događaj koji je naglavce preokrenuo povijest svijeta.

Istodobno, ostavljajući i tada i danas čovjeku slobodu da svoju pažnju usmjeri prema bitnome ili prema prolaznome. O čemu trendovi adventa i došašća u naše vrijeme jako dobro slikovito govore. 

Ključne riječi

Komentara 8

FM
fmihoci1
15:50 04.12.2019.

... i onda se ukazao ---- bandić ...

PR
prokurator
11:51 04.12.2019.

odgovor na pitanje iz naslova: kao prava hrvatina, slavim SVE vjersko, zatim par poganskih (jer sam neobrazovan i mislim da su katolički), zatim sve potrošačke blagdane jer sam dobijo dodatak na plaću u državnoj firmi, i sve blagdane koji imaju veze sa prežderavanjem jer moram biti pretio.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
17:07 04.12.2019.

I crkva i država ujedinjeni u sljepoći i šutnji. Crkva je ravnodušna što se svetkovina Isusovog rođenja obavlja u okružju ogromnog i javnog korupcijskog skandala u kojega je uključena gradska uprava. S kobasicama i potrošačkom gužvom. A država i njezinee porezne ekipe neće provjeriti kako se dobivaju štandovi i kućice, već će poreze radije namirivati od najranjivijih u društvu. Crkva jednostavno može kazati da takva svetkovina nije u duhu vjere i da s takvom praksom u ime vjere treba prestati. A i država bi trebala raditi svoj posao. Ovo je prevršilo svaku mjeru a Zagreb ima sramotu za gradonačelnika i očite nevjernike i sramotu u gradskoj upravi. Ne kradi. Ne svjedoči lažno. To su odbacili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije