Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

'Slaven Rimac sigurno ostaje naš trener, ima ugovor na dvije godine'

Ivica Lovrić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
07.05.2014.
u 18:30

Cibonin dug puno je manji problem nego što neki naglašavaju i pišu nam osmrtnice, kaže Lovrić, donosi Max!

Ivica Lovrić (49), predsjednik Cibone, prije nekoliko godina nije ni sanjao koliko će trofeja osvojiti Cibona za vrijeme njegova mandata, donosi sportski tjednik Max!

Prihvatio je dužnost predsjednika kada je klub bio u teškoj financijskoj situaciji, u vrijeme kada ni kvalitetom igre nije bio najbolji u Hrvatskoj, a kamoli u ABA ligi. Prihvatio je mjesto predsjednika kluba kada to nitko drugi nije želio.Cibonu su u to vrijeme svi zaobilazili u širokom luku. A danas? Klub je u Beogradu osvojio naslov pobjednika ABA lige, jedini trofej koji mu je nedostajao u klupskoj povijesti. Ukupno je to 44. trofej vukova.

Noćima nisam spavao

– Kada sam preuzeo brigu o Ciboni, moram priznati, budio sam se u tri-četiri ujutro i više nisam mogao zaspati jer su me proganjali problemi kluba. Ne jedan, već su se nizali kao na pokretnoj traci. Sada mi je, naravno, sve puno lakše, a i san mi je ljepši – rekao je Ivica Lovrić.

Najaktualnije pitanje je Dario Šarić. Ostaje li ili odlazi?

– Trenutačno je jedino točno to da je Šarić igrač Cibone. Ima ugovor na još dvije sezone. Kad smo ga dovodili u Cibonu, nijednog trenutka nismo njegovo dovođenje tretirali kao Cibonin projekt, već kao projekt hrvatske košarke. Činjenica je da je Dario u ove dvije sezone koliko je kod nas sjajno napredovao, zaista je doživio igračku eksploziju. To je najvećim dijelom zasluga njegova talenta i rada, ali i plod uvjeta koje mu je Cibona pružila. Uz rad s trenerima u klubu organizirali smo mu i poseban individualni rad i rezultati su vidljivi.

Što je za Darija najbolje u sljedećoj sezoni?

– Cibona neće inzistirati ni na jednom potezu koji ne bi bio dobar za njegov razvoj. Ako zajedno s njim zaključimo da je za njega najbolje da već sada ode u NBA ligu, sasvim sigurno Cibona neće biti zapreka tome. A ako zaključimo da je za njegov razvoj bolje da ostane još jednu sezonu, igra u Euroligi i bude vođa momčadi, u tom će slučaju ostati. Kakva god odluka bila, ona mora biti zajednička. No posve sam siguran u to da će Dario sljedećih deset godina biti vođa hrvatske reprezentacije. Naravno, uz još nekoliko talenata koji su u našem klubu, ali i u nekim drugim klubovima – rekao je Lovrić.

Jeste li u Beogradu razgovarali o tome s njegovim menadžerom Ražnatovićem?

- Razgovarali jesmo, ali ne o tome. Ostanak ili odlazak riješit će se samo u razgovoru između Šarića i Cibone. Njegov menadžer o tome neće odlučivati.

Marin Rozić sigurno je jedan od brojnih igrača koji će igrati za Cibonu i sljedeće sezone. Štoviše, ostat će kapetan naše momčadi

Klemm je veliki prijatelj

Koju ponudu za Šarića Cibona nikako ne bi odbila?

– Da nam je novac toliko bitan, onda Šarić nikad ne bi bio u Ciboni. U vrijeme kada je Cibona bila u potpunoj besparici mi smo ga doveli, a mogli su ga uzeti neki drugi klubovi koji su financijski bili puno jači.

Novac za Darijev dolazak, a radi se o 550.000 eura, posudio vam je Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke.

– Istina, posudio nam je novac koji moramo vratiti kad Dario ode. Svaka mu čast, pokazao se kao veliki prijatelj Cibone i košarke u tom trenutku. Jer, mi smo u tom trenutku prepoznali Darijev talent, a klub je bio u možda i najtežoj situaciji u posljednja dva desetljeća.Jednom prilikom ste rekli da će sav dug kluba biti podmiren do kraja ove godine.

– Možda će taj rezultat malo ubrzati rješavanje problema. Treba napomenuti da se u protekle tri sezone nismo bavili samo rješavanjem duga već smo pazili da klub normalno funkcionira. U tim teškim trenucima osvojili smo dva puta Kup Dražena Petrovića, Hrvatski kup, dva puta prvenstvo i sada ABA ligu. I zato mi malo smeta što se u vrijeme ovog trofeja zlonamjerno piše o financijskim problemima Cibone. Ima još onih koji ne mogu prežaliti to što Cibona osvaja trofeje i uspješno djeluje. Do prije nekoliko mjeseci pisali su nam osmrtnice. U redu, dug postoji, to je problem, ali ne prvi, nego trenutačno drugi. I taj dug je puno manji problem nego što neki naglašavaju.

Cibonin račun i dalje je blokiran zbog tužbe nekih bivših igrača. Ima li nade da se nekako uspijete dogovoriti za odgodu plaćanja?

Nije nam blokiran račun! I klub normalno posluje preko žiro-računa. Međutim, problem je blokada Fibe za dovođenje novih igrača. Do sada smo napravili oko 60 nagodbi s bivšim trenerima, agentima i igračima. Ostala su trojica – Vrbanc, Tomas i Markota s kojima se nismo uspjeli nagoditi.

Kad smo kod Eurolige, je li na vidiku neki veliki sponzor koji bi financijski pomogao?

– Radimo na tome. Imamo neke kontakte. Zasad ne bih spominjao imena.

A spajanje s Cedevitom u jedan jaki europski klub?

– Ne bih posebno o tome. Činjenica je da je s jedne strane dobro da dva zagrebačka kluba igraju Euroligu, ali je dugoročno to neodrživo. Sigurno je da bismo pravi efekt postigli kada bi Zagreb imao jednog jakog euroligaša, kao nekada. Ali, ono što treba hrvatskoj košarci jesu jaki centri u Zadru, Splitu, Rijeci, Puli. Nije dobro da je sva koncentracija kvalitete samo u Zagrebu.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tradicija protiv udruživanjaBi li bilo dobro rješenje da se svi jaki klubovi u košarci, nogometu, rukometu, vaterpolu i odbojci udruže u jedno jako sportsko društvo?

– To je bila jedna od opcija, ali s obzirom na veliku tradiciju nekih klubova, poput Dinama, Mladosti i Cibone, mislim da nije realna.

Uz Šarića, koje igrače bi po vama trebalo zadržati i sljedeće sezone?

– To su u prvom redu Blassingame, Kuridža, Kus, Rozić, odnosno trebalo bi zadržati kompletnu momčad. Od ovogodišnje momčadi ugovor za sljedeću nemaju tek Siriščević i Planinić. Njih dvojicu bismo rado zadržali.

Pojačanja?

– Naša procjena je da nam trebaju dva vrhunska igrača. Treba nam jedna petica, skočna i eksplozivna, i jedan igrač na poziciji jedan-dva. U dovođenju nećemo biti rasipni, već ćemo dovoditi one igrače koji će biti pojačanje, ali i kojima će igranje u Euroligi biti dobra promocija – rekao je Lovrić.

Postoji li mogućnost da se vrati neki bivši igrač kojem je dosta inozemstva?

– Pa ne bih da sad ispadne kako predsjednik slaže momčad.

Dobro, koja je vaša želja?

Mario Hezonja. Njega bih rado vidio pod Tornjem.

Rekord zagrebačke Arene po broju gledatelja drži Cibona – 16.200 na utakmici ABA lige protiv Partizana iz 2010. godine.

– Uvjeren sam da ćemo ga nadmašiti u Euroligi. Da, planiramo neke jače utakmice igrati u Areni, premda nam je najljepše igrati u dvorani Dražena Petrovića.

Dojmovi iz Beograda još se nisu slegli...

– Bilo je sjajno. Pogotovo kad pobjeđujete. A k tome još i domaću momčad. Osjećaj je bio nevjerojatan. Za srpske klubove ta dva poraza bili su veliki šokovi. Bili su razočarani, ali su odali priznanje Ciboni kako je odigrala završni turnir. Moram naglasiti da su Srbi sjajno organizirali završni turnir, i to na svim razinama.

U Beogradu ste zaradili i jednu okladu?

– Do oklade je došlo na ručku čelnika klubova na dan prve utakmice. Na tom ručku sam rekao kako ćemo pobijediti Crvenu zvezdu. U životu se nikad ne kladim, ali sam nekako bio uvjeren u našu pobjedu. I onda smo se dogovorili da će, ako pobijedimo crveno-bijele, čelnici Partizana za nas organizirati večeru. Nakon naše pobjede ispunili su obećanje.

Ove sezone puno je mladih igrača bilo u rosteru – Arapović, Mavra, Demo, Gabrić. Hoće li se taj trend nastaviti i sljedeće sezone?

– Koliko znam, Slavica je prvi koji će se priključiti sljedeće sezone. Na njega najozbiljnije računamo – istaknuo je predsjednik Cibone.

Sljedeće sezone u ABA ligi igra bugarski Levski.

– Putovanje do Sofije bit će nešto duže, ali Levski je puno uložio u projekt ABA lige, a bugarsko tržište sigurno će biti zanimljivo nekim sponzorima.

Preuzeli smo ulogu favorita

Osvajanjem ABA lige Cibona je postala i prvi favorit za naslov prvaka Hrvatske?

– Naravno. Sad više ne možemo izbjeći ulogu favorita. Bilo bi sjajno da treći put zaredom osvojimo naslov. Prethodne dvije godine nismo bili favoriti. Iskreno, lakše je kad nisi favorit.

Na kraju sezone rekli ste da odlazite...

– Dugo razmišljam o odlasku i obećao sam obitelji da ću na kraju sezone otići.

Ali, zar igranje u Euroligi nije izazov?

– Je, ali kad jednom date obećanje... U protekle tri i pol godine obitelj je puno trpjela mojim angažmanom u klubu. Naravno, uvijek postoji prostor za preokret, ali su izgledi da ostanem na čelu kluba jako, jako mali. Moja misija, kada sam došao u klub, bila je spasiti ga, a mislim da sam uz pomoć suradnika napravio i puno više – zaključio je Ivica Lovrić.

Komentara 1

Avatar comandante
comandante
12:06 08.05.2014.

najvaznije je da ti ostanes, ti si ugledni poduzetnik koji donosi lovu , hahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije