Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.11.2018. u 21:12

Venecijanska tužiteljica Paola Mossa ocijenila je da riječi Fiorenze Pontini sadrže “veliku mržnju i poticanje na nju prema tim osobama”.

Zar ih niste mogli ostaviti da umru?, postavila je pitanje na svojem profilu na Facebooku Fiorenza Pontini misleći na izbjeglice spašene u moru. Vijest, za koju je kasnije utvrđeno da je potpuno lažna, da su muslimanke pokrivenih glava pljunule na raspelo u jednoj crkvi u Veneciji, Pontini je ovako prokomentirala: “Treba ih sve ubiti”. Fiorenza Pontini bila je profesorica engleskog jezika u klasičnoj gimnaziji “Marco Polo” u Veneciji, a ovaj tjedan na prvostupanjskom sudu osuđena je uvjetno na godinu dana zatvora pod optužbom širenja rasne mržnje.

Mrziteljicu su prijavili čak i njezini učenici koji su vidjeli njezine objave. Bilo je to 2016. godine. Fiorenza Pontini je napisala i da “treba eliminirati djecu muslimana jer su ona budući delinkventi”. Za tadašnju predsjednicu zastupničkog doma parlamenta Lauru Boldrini, koja je držala da treba pomoći ratnim izbjeglicama, napisala je da je “odvratna, kurva, drolja”.

Venecijanska tužiteljica Paola Mossa ocijenila je da riječi Fiorenze Pontini sadrže “veliku mržnju i poticanje na nju prema tim osobama”.

Mržnja nije mišljenje. Širenje mržnje se ne može podvesti pod slobodu govora. I u Hrvatskoj je sloboda govora zajamčena Ustavom, ali Kazneni zakon, članak 174., predviđa kazne za one koji šire “rasnu, vjersku, spolnu, nacionalnu, etničku... mržnju”. Val širenja mržnje zapljusnuo je i Hrvatsku više negoli val izbjeglica. U Italiji je mrziteljica kažnjena. Simbolički, ali je kažnjena. Parafrazirajmo Dostojevskog: Mržnja i kazna.

Ali i u njegovu romanu iz 19. stoljeća “Zločin i kazna” počinje sve s mržnjom glavnog lika prema starici koja izrabljuje ljude. Glavni lik smatra ubojstvo omražene starice etički opravdanim, jer mu ona ometa put do plemenitih ideala kojima teži.

Mržnja dovodi do zločina. Kada su teroristi počinili zločine, objašnjavalo se da to čine iz mržnje prema našem načinu života, prema našoj kulturi i vjeri. A kako okarakterizirati ljude naše kulture i vjere koji mrze i koji bi pucali po strancima?

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar Terra
Terra
21:33 11.11.2018.

Što je sa laganjem vas novinara po medijima i namjernom prešućivanjem istine i namjernoj autocenzuri na uštrb svojeg naroda? Ipak mislim da je ovaj pamfletić jedan u nizu ovih dana na ovu temu, ovo je samo udaranje temelja za cenzuree u bliskoj budućnosti na društvenim mrežama i internetu, općenito medijima....jer "eliti" se ne sviđa propitkivanje, kritiziranje i drugačiji pogledi na neke društvene događaje. Uvijek ćete pronaći par primjera kao kod ove nastavnice u Italiji. Uvijek. Problem je da taj govor mržnje ne vidite i među komunistima pardon današnjim šatro liberalima i ostaloj soroščadi. Prejadno novinarstvo.

JA
jadrmatic
21:24 11.11.2018.

O, evo i olinjale udbaške crkotine sa svojim genijalnostima. Tomaševiću, gnjido, gdje ti je tekst o silovanoj i ubijenoj 16-godišnjoj Desirée Mariottini?

MO
mobitel20
21:40 11.11.2018.

Slazem se s naslovom. Samo, licemjerje, ime ti je sorosoidni ljevicar ! Jer nije sloboda govora ni konstantno vrijedjanje od strane samoproglasene "Antife", kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Nije sloboda govora nego cisti govor mrznje i iz mrznjee sva ona sila tekstova na imbexu, telegramu, i u drugim medijima od strane pojedinih "novinara-aktivista", prema katolicima, domoljubima, prema neovisnim povijesnim istrazivanjima, prema onima koji stupidno ne ponavljaju naucene mantre iza kojih NE STOJE DOKAZIVE CINJENICE, itd,itd...Kada bi Silvio i silvici barem svaki treci tekst posvetili toj agresivnoj aktivistickoj skupini onda bi mogli govoriti o novinarstvu. S obzirom da toga nema, jasno je da je i Silvije dio njihovog aktivizma. Ljudi to vide, pa ponekad i pretjeraju u reakcijama na takvu besramnost. Pa tako vide da SKRIVATE cinjenice o migracijama i kratkorocnim i dugorocnim posljedicama, i onda se u reakciji pretjera. Iako, uopce nije iskljuceno da LEFTARDI namjerno plasiraju fake news da bi diskreditirali pravu istinu koja se ipak pocela probijati kroz maglovitu sumu koju kreiraju i ovakvi kao Silvio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije