Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA ŠTRAJKA

Sindikalisti Šprem, Mihalinec, Ribić i Stipić jedini su dobitnici štrajka

Tisuće prosvjetara na velikom prosvjedu na glavnom gradskom Trgu
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
01.12.2019.
u 07:06

Analiza najvećeg i najduljeg štrajka prosvjetnih radnika u povijesti otkriva da njime podjednako gube učenici, roditelji, premijer Plenković i ministrica Divjak

Četvero sindikalnih predstavnika: Šprem, Mihalinec, Ribić i Stipić bez imalo su dvojbe najveći dobitnici najduljeg štrajka prosvjetnih radnika u povijesti. I tu je satkana sva pobjeda i degutantna strana “dostojanstva”. Bez pregovaračkog legitimiteta koji bi učiteljima uistinu i omogućio bolje uvjete (legitimitet je sindikalistima u pregovorima s Vladom samo i isključivo 6,11% koeficijenata, ne i bilo koji drugi model koji bi zaposlenima u školama korigirao plaće), bez ranijeg senzibiliziranja sa stvarnom školskom problematikom, izlaze njih četvero nedirnuti – i financijski i karijerno.

S druge strane učitelji i nastavnici, kojima je koeficijent blokirao bilo kakav oblik dogovora koji bi ih doveo do većih plaća, čak i onaj ponuđeni model koji daje garanciju da se već u sljedećoj godini ulazi u ozbiljniju analizu koeficijenata, u prosincu će, kako sada stoje stvari, dobiti niže plaće od dosadašnjih – sve zbog štrajka. Sindikalni čelnici primit će pak pun iznos svojih plaća.

VIDEO Prosvjed "Hrvatska mora bolje"

Plenković ima tri izbora

Nisu loše prošli ni oni nastavnici koji su primili stotine tisuća kuna za dva puta plaćene metodičke priručnike pa na zagrebačkom glavnom trgu za prosvjeda skandirali: “Dosta je”! Gubitnici su, redom važnosti: učenici, učitelji, premijer Plenković i ministrica Divjak.

Potonja više nema nikakav značaj, ni politički ni u vlastitom resoru. Čak ni učitelji više ne očekuju da Divjak sama za sebe donese ikakvo rješenje jer je i samu sebe prepustila u Plenkovićeve ruke: smijeni li je, tada je žrtva, a sve dok je tu, prezentirat će se kao “rješenje”.

Učenici su izgubili praznike, upitan im je jesenski rok mature, a kada krenu u nadoknadu, i ispiti će im biti učestaliji. U nadoknadi učiteljima neće biti plaćeni prekovremeni, izloženi su kritici javnosti zbog inzistiranja na nemogućem i bit će proglašeni jedinim i isključivim krivcima za loše rezultate kada 3. prosinca stignu novi rezultati PISA istraživanja učenika. Jasno je kao dan, o tome sindikalni čelnici neće progovoriti ni riječ, a ministrica će te rezultate shvatiti kao još jedan “dobar motiv Škole za život”, iako je ta Škola za život u primjeni dvije godine.

VIDEO Plenković o izjašnjavanju učitelja o ponudi Vlade

Osim ako tada Divjak ne kaže da je ona ranija bila eksperiment proveden na 23 srednje škole pa je to bilo dovoljno da ove godine Škola za život obuhvati sve srednje škole u Hrvatskoj! Premijeru Plenkoviću ostala su tri izbora: zabrana štrajka, čekanje da se svi izmore ili masovni prosvjedi na ulicama. Na koeficijente, čini se, neće pristati ni pod cijenu izbora, jer jasno mu je da bi tada po svoje koeficijente, s pravom, došli: liječnici, medicinske sestre, policajci, vatrogasci... A svi oni jednaki su stupovi društva kao i učitelji i svi oni zaslužuju poštovanje.

Je li bitna plaća ili model?

Što, dakle, ostaje premijeru? Upravo ona iskra koja se otkrila iza zatvorenih vrata na sastanku sa sindikatima u petak. Ta iskra je činjenica da je dio sindikalnih čelnika razmišljao svojim članovima predložiti opciju da umjesto 6,11% koeficijenata zatraže gotovo 7% dodataka. No, kako neslužbeno doznajemo, priznali su prekjučer, i oni su izgubili “kontrolu” nad situacijom. Baš kao što ju je izgubila i ministrica Divjak. Da su imali snage koeficijente zamijeniti dodacima, tada bi teško s posljednjeg sastanka izašli “pokisli” sugerirajući članstvu da su nezadovoljni.

VIDEO Atmosfera na glavnom zagrebačkom trgu za vrijeme velikog prosvjeda učitelja

Uostalom, oni nisu izloženi pritisku roditelja, neće se morati hrvati s potencijalnom masom lažnih ispričnica, budući da ukidanje praznika i dulja nastavna godina roditeljima nisu dobro “sjeli”. Profesori su doista važni i zaslužuju veću plaću, pa zar je onda doista bitno kojim modelom će do nje doći?

Uostalom, ako smo europska država, onda i sindikati moraju pratiti trendove; u europskim državama sindikati nastavnicima isplaćuju plaće za vrijeme trajanja štrajka, a gradovima plaćaju nadoknade i od 150 eura za grupe djece za koje je u vrijeme štrajka grad organizirao “čuvanje”. Ili se štrajka izvan radnog vremena. Samo u takvim uvjetima svi imaju jednak legitimitet pregovora i ne dovode se u iracionalne situacije kao što je to slučaj s trenutačnom situacijom! 

Komentara 199

MI
mica1111
07:42 01.12.2019.

A dal itko razmišlja koliko sve to skupa košta.Gradovi i dalje plaćaju autobuse koji djecu ne prevoze.Produljenje školske godine znači dodatan trošak.Gradovi plaćaju produženi boravak.Produljenje školske godine dodatno povećava trošak.Što je tek sa grijanjem i ostalim?

MO
moškov
08:32 01.12.2019.

sindikalisti mihalinec sprem ribic i stipic su pobjednici jer im svaki mjesec na tekuci dode 17 000 kn neto...u biti se bore za svoje interese ...drugo oni su b klasa politike...a demagozi su i jedni i.drugi..

MI
mica1111
07:31 01.12.2019.

Nekad su učitelji i pop bili glavni u selu.Prošla su ta vremena! Ako hoće imati europske plaće i dignitet neka se i ponašaju po europskim pravilima.Hoćeš štrajkat izvoli.Ali nek ti sindikat plati nerad.E,ali mi bi po socijalističkom modelu,a plaće bi europske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije