Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.09.2019. u 10:45

Gotovo 200.000 više hrvata na moru nego lani pomoglo je da se ne ogole sve mane turizma

Već dugo nam turizam nije priuštio toliko stresa kao ove godine. Podbačaj u kišovitom svibnju još se i mogao progutati bez puno pitanja, ali kad su minusi zaredali i u srpnju, u zemlji koja snažno ovisi o toj djelatnosti više nikome nije bilo svejedno.

Kolovoz je spasio stvar i s posljednjim danom tog mjeseca domaći je turizam, računajući od početka godine, upisao pet posto gostiju i zamalo dva posto više noćenja nego 2018. Srpanj s nekoliko desetaka tisuća turista manje nego lani brzo je zaboravljen (iako, ne bi ga se smjelo zaboraviti, a pogotovo ne da se taj mjesec spašavalo i snižavanjem cijena) i turizam plovi u mirnu završnicu.

Posezona bi trebala biti bolja od lanjske, a cijela turistička godina, koliko god izlizano zvučalo, još jednom rekordna. Za razliku od prethodnih godina, velikog slavlja u turizmu ovog puta neće biti.

Turizam jest u 2019. pokazao koliko je otporan na povratak tržišnih konkurenata, nagovještaje krize u Europi i potrese s Brexitom. Hrvatska se etablirala kao turistička zemlja, i to ne samo u Europi o čemu svjedoči natprosječan rast posjeta s drugih kontinenata, ali naš turizam jednostavno više nije zvijezda, otkriće, miljenik svjetske turističke javnosti. I dalje dobro kotira, međutim, val popularnosti koji je neke uzdigao bez pokrića sad je u silaznoj putanji. I to je dobro. Kako bi inače saznali da nekvalitetno, zastarjelo, precijenjeno više nema prođu?

Pri tome, da nije bilo rasta broja Hrvata na moru, ova bi sezona još više ogolila mane našeg turizma. Gostiju je za osam mjeseci, naime, bilo 800.000 više nego lani, a plus domaćih iznosi gotovo 200.000. To možemo zahvaliti činjenici što je u pet godina broj zaposlenih porastao za 140.000, da su plaće zadnje tri godine narasle 10 posto i da 300.000 zaposlenih ima plaću veću od 7500 kuna. More sad mogu vidjeti mnogi koji si to ranije nikako nisu mogli priuštiti.

Kao, uostalom, ni oni koji su se iselili, a sad se ljeti vraćaju kao turisti. Zašto je to bitno kad su, recimo, Nijemci na Jadranu još brojniji od Hrvata? Zato što snažnog turizma ni stabilnih sezona bez domaćeg gosta nema.

Pogledajte video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Komentara 6

DU
Deleted user
12:08 15.09.2019.

Ne znam zasto se stalno pise samo o Nijemcima. Njih sam ove godine vidio najmanje. U Makarskoj sam susreo vise Poljaka, Madjara, Rusa nego Nijemaca. A ti nazovi Nijemci su zaprawo nasi ljudi na radu u Njemackoj.

SP
Samo_Polako
13:00 15.09.2019.

Ovo je slab novinarski rad. To treba dići na viši nivo ... ovo nije dostojno Večernjaka, šteta prostora.

FY
Fuck you Mother Fucker
13:58 15.09.2019.

Kako sam ja vidio, ove godine je bilo puno manje turista nego lani, medjutim bilo je Poljaka, Rusa, Ukrajinaca kao i Srba posebno, ali je bilo puno manje Skandinavaca, Njemaca i Austrijanaca. Sto se moze reci, odmoriste Isrtocne Europe ili Varsavskog pakta. E sad je li to mozda dijaspora prijasnjih godina bila, pa je ove godine nije bilo, ne znam, samo Njemce se moglo na prste izbrojati. Naravno kilo zelenog grozdja 40 kn = 5,63 eura na trznici u Vodicama, onog sto raste i u Dalmaciji, dok mu na zapadu cijena nije za kilo ni 1 euro, to je sramotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije