Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6 godina od akcije

Samo 93 dana nakon likvidacije Bin Ladena srušen je helikopter sa 17 elitnih 'tuljana'

Potpredsjednik Joe Biden dan nakon dramatične akcije javno je zahvalio pripadnicima Seals Team Six
Foto: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL
01.05.2017.
u 08:33

Potpredsjednik Joe Biden dan nakon dramatične akcije javno je zahvalio pripadnicima Seals Team Six. Je li time otkrio najstrože čuvanu tajnu i ugrozio sudionike operacije? Događaji podgrijavaju sumnje roditelja poginulih ‘specijalaca’ i teoretičara zavjere

Čekala se, i dočekala, tog 1. svibnja 2011. godine noć bez mjesečine koja se nadvila nad utvrdom u Abbottabadu, 50-ak kilometara sjeveroistočno od pakistanske prijestolnice Islamabada. Dvije američke gotovo bešumne letjelice BlackHawk i Chinook u svojim čeličnim utrobama krile su 24 pripadnika postrojbe Navy Seals Team Six, elitnih “mornaričkih tuljana”, i jednog psa, belgijskog ovčara Kaira, omotanog specijalnim oklopom za pse otpornim na eksploziv, posebno istreniran da detektira miris najtraženijeg svjetskog terorista Osame bin Ladena. Akcija kodnog imena “Neptunovo koplje” krenula je po zlu odmah u startu, kada se jedna od američkih letjelica “nasukala” na ogradu kompleksa, no “tuljani” su nastavili djelovati. Premda je operacija planirana četiri godine, sama akcija trajala je jedva 40 minuta koliko je komandosima trebalo da unutar kompleksa lociraju, identificiraju i likvidiraju vođu Al-Qa’ide. Najprije su riješili njegove čuvare na krovu kompleksa, a potom su se u spavaćoj sobi susreli s bradatim licem koje je diljem svijeta personificiralo lice međunarodnog terorizma pa ga neutralizirali s dva hica u glavu nakon što je pomislio posegnuti za kalašnjikovom. Od tog događaja prošlo je točno šest godina.

Nije razgovarao ni s Michelle

– Bilo je bitno da operacija bude tajna... tek je moj najuži krug bio s njom upoznat – rekao je Barack Obama navodeći poimence potpredsjednika Joea Bidena, državnu tajnicu Hillary Clinton, ministra obrane Roberta Gatesa i načelnika Glavnog stožera Michaela Mullena. O toj akciji, inzistirao je Obama, nije razgovarao ni sa svojom suprugom Michelle. “Čak i najmanja sumnja u medijima da se napad sprema mogla je ugroziti cijelu operaciju”, dodao je Obama. Dobro čuvani detalji likvidacije čovjeka koji je cijelo desetljeće bio američki neprijatelj broj jedan otkrivani su pomalo, s vremenom, pa se tako doznalo da je Bin Ladenovo tijelo odvezeno na američki nosač aviona USS “Carl Vinson” koji je u to vrijeme plovio sjevernim dijelom Arapskog mora, gdje su se analizom DNK uspoređivali uzorci tkiva s mrtvog tijela s uzorkom tkiva Bin Ladenove sestre.

Nakon što je nepobitno utvrđeno da je riječ o mrtvom šefu Al-Qa’ide, Amerikanci su njegovo beživotno tijelo umotali u plahtu i prebacili preko palube na nepoznatoj lokaciji kako bi izbjegli da se Bin Ladenov grob jednog dana ne pretvori u mjesto terorističkog hodočašća.

Usput rečeno, već dogodine počela su nagađanja i teorije zavjere oko Bin Ladenove smrti, čiji leš javnost nije vidjela, a prema jednoj od njih, za koju je javnost doznala zahvaljujući WikiLeaksu, govorilo se o operaciji pod vodstvom CIA-e kojom je tijelo terorista avionom prevezeno u Institut za patologiju u američkom Marylandu.

Kako bilo, eliminacija Bin Ladena omogućila je Obami da podvuče crtu pod tzv. rat protiv terora koji je proglasio njegov prethodnik George W. Bush, što nije propustio podcrtati u obraćanju naciji.

Već sutradan, 3. svibnja, Obamina desna ruka, potpredsjednik Joe Biden otišao je korak dalje. Premda Obama nije izrijekom naveo tko su operativci koji su sudjelovali u akciji, Joe Biden na svečanoj je večeri na dodjeli nekakvih godišnjih nagrada, tek dan nakon dramatične akcije, javno zahvalio pripadnicima Seals Team Six!? Uistinu, dogodilo se nezamislivo. Reakcije su bile, blago rečeno, burne. Ubrzo je Telegraph, iz izvora bliskih State Departmentu, prenio informaciju da je ministar obrane Robert Gates, nakon potpredsjednikova gafa, “izrazio zabrinutost za sigurnost pripadnika Seal Team Six tražeći podizanje razine sigurnosti za komandose”. U javnost je tih dana istupio umirovljeni visoki časnik američke vojske Bill Cowan pa upozorio: – Kada ugrozimo nacionalnu sigurnost informacijom poput ove o postrojbi koja je ubila Osamu bin Ladena, tada i sve te vojnike, njihove obitelji i sve te ljude iz njihove blizine stavljamo u jednu vrstu rizika... Samo 93 dana kasnije ispostavilo se da mu je svaka riječ bila na mjestu. Već u kolovozu iste godine, tri mjeseca nakon likvidacije Bin Ladena, tijekom akcije Extortion 17 na istoku Afganistana jedna vješto naciljana raketa iz ručnog bacača ruske proizvodnje pogodila je američki vojni transportni helikopter, čiji udar nije preživio nitko od 38 putnika. Među njima i 22 pripadnika jedinice Navy Seals: pet djelatnika iz popratnih službi i 17 elitnih “tuljana”.

Promptno su se oglasili službeni vojni, dakako, anonimni izvori. “Istina, riječ je o istoj jedinici koja je uspješno okončala operaciju “Neptunovo koplje” u svibnju, no vjerujemo da nijedan od poginulih vojnika nije sudjelovao u likvidaciji Bin Ladena”. Istodobno, službeni je Washington za pad helikoptera, taj najsmrtonosniji događaj za američke vojnike u Afganistanu još od početka njihove misije 2001., odgovornima označio – teroriste.

No, je li uistinu tako? S obzirom na to da, uz iznimku dvojice, trojice koji su zbog pohlepe za novcem i slave proteklih godina iskoračili iz anonimnosti, (barem) imena članova postrojbe nikada nisu objavljena te uz pretpostavku da su, postupajući prema uzusima profesije svoje sudjelovanje u likvidaciji Bin Ladena prešutjeli čak i obitelji, štiteći svoje najmilije... može li se ova teza tako čvrsto braniti?

Očekivano, roditelji poginulih “tuljana” u slučajnost nisu povjerovali. Štoviše, nakon što su u zračnoj nesreći neka tijela spaljena, a neka su bila sačuvana, crne su se misli rojile, a mnoga pitanja vapila za odgovorom. Kako je moguće da su elitnu jedinicu na teren poslali u 50 godina starom helikopteru Chinook, bez pratnje i bez odgovarajuće opreme? Tko je naredio da spori transportni helikopter leti u ratnoj zoni? Zašto je mjesto slijetanja bilo tako blizu talibanskog uporišta?

– Ubijeni su, eliminirani, poslani u smrt. Ne znam kako bih drukčije to objasnio. Najviše me zanima jesu li namjerno ubijeni ili je nekakav kreten u ministarstvu obrane uprskao isto kao što je to prethodno napravio i potpredsjednik Biden. Netko mora ići u zatvor zbog toga – kazao je Michael Savage, otac jedne od žrtava.

‘Mama, odmah sve obriši...’

Karen i Billy, roditelji poginulog “tuljana” Aarona Vaughna, u svojem obraćanju javnosti obrušili su se na potpredsjednika Bidena “koji je razotkrio njihovu djecu”.

– Takvo što nikada se nije dogodilo. Unutar 24 sata nakon Bidenove izjave Aaron nas je nazvao na kućni telefon i izrazio zabrinutost za vlastitu sigurnost. Rekao je: ‘Mama, moraš odmah obrisati sve svoje profile na društvenim mrežama. Odmah!’ Moj sin nikada ranije nije bio nervozan, bio je neustrašivi ratnik, sve do tog dana. No, nije se bojao za sebe, već za svoje najmilije koji se nisu mogli ni znali braniti – upozorili su roditelji poginulog pripadnika Sealsa.

Osim u nesmotrenog potpredsjednika Bidena, obitelj Vaughn uprla je prstom i u direktora CIA-e Leona Panettu koji je “u želji da zaradi dobar publicitet na priči o Navy Sealsima, otkrio najčuvanije tajne, uključujući i imena pripadnika, hollywoodskoj redateljici Kathryn Bigelow asistirajući joj u procesu nastanka filma “Zero Dark Thirty”. Riječ je o dobitnici nagrade Oscar za film “Narednik James”, a novi film kojeg se dohvatila u središtu priče imao je ratno ludilo Bliskog istoka i postrojbu američke vojske koja je likvidirala Osamu bin Ladena.

Također, obitelj je upozorila da je upravo iz vrha američke obavještajne zajednice krenula suradnja i razmjena informacija s nepouzdanom Afganistanskom nacionalnom armijom koje su dovele do propusta i njihovoj djeci na leđa iscrtali metu.

– Talibani su znali koga ruše tim projektilima – tvrde roditelji aludirajući da je u helikopter u posljednji trenutak ukrcano i sedam Afganistanaca, pripadnika spomenute Armije kojih 25 posto, kako je svojedobno upozorio američki ambasador u toj zemlji, šuruje s talibanima.

Doug Hamburger, još jedan u nizu neutješnih očeva poginulog specijalca, upozorio je na to koliko je “bilo glupo da tromi, spori helikopter sleti samo stotinu metara od talibanskog uporišta”.

– Chinook je možda pouzdan stroj, ali riječ je o traktoru. Seal Team 6 u lov na Bin Ladena išao je u posebno opremljenim helikopterima Blackhawk. Riječ je o zračnim Ferrarijima, iznimno brzim letjelicama koje je iznimno teško naciljati, naročito ručnim bacačima kakvima talibani redovito raspolažu, pogodnijim za noćne letove. Ne znam zašto te noći nisu letjeli njime – pitao je Doug Hamburger.

– Predsjednik Obama mojeg je sina poslao u smrt. Obećao je istragu smrti mojeg sina, no ni danas ne znam zašto je poginuo – rekao je Charles Strange, otac još jednog od 17 pripadnika Seal Team Six koji su poginuli u obaranju njihova helikoptera. 

– Nije li netko elitnoj postrojbi koja se našla na crnoj listi islamista namjestio? Je li to napravio netko iz afganistanske vlade željan osvete zbog smrti Bin Ladena? Netko je talibanima dao informacije. Čekali su, bili su spremni – kazao je Strange, čiji je sin u timu bio zadužen za presretanje i dešifriranje poruka.

Šokirani smrću svoje djece, roditelji su u prvim mjesecima pokretali svoje privatne istrage koje bi rasvijetlile okolnosti njihova stradanja, no s vremenom sve glasnije postavljaju dotad neizgovoreno pitanje. Ono o mrtvim ustima koja ne govore.

Naime, sve je više analitičara koji tvrde da je predsjednik Barack Obama fabricirao ama baš sve objavljene detalje likvidacije Osame bin Ladena.

Ženu gurao ispred sebe

Teza o uklanjanju svjedoka njegove likvidacije “hrani” se upravo tim činjenicama. Premda svi javno dostupni izvještaji vode prema zaključku da u Afganistanu nije stradao nitko od Bin Ladenovih egzekutora, ove mučne priče 2013. godine uhvatio se poznati američki odvjetnik za ljudska prava Larry Klayman koji je u radijskom intervjuu potvrdio da su ga angažirale tri obitelji poginulih članova Navy Seal Teama 6 koji su sudjelovali u lovu na Bin Ladena i koji su potom skončali u helikopterskoj nesreći u Afganistanu tri mjeseca kasnije. I tako potvrdio sve ono što službeni Washington opovrgava, a skloni mu mediji prešućuju. Rasvjetljavanju istine o sudbini poginulih članova Seals Teama 6 nisu, na žalost, pomogla ni dvojica njihovih suboraca koja su odlučila prekinuti zavjet šutnje. Riječ je o Robertu O’Neillu, 52 puta odlikovanom “tuljanu” iz Montane koji je sudjelovao u čak 400 borbenih akcija. O ratnom putu svoje jedinice progovorio je tri godine nakon ubojstva Bin Ladena kada je za Washington Post izjavio da je upravo on ubio Osamu bin Ladena.

Dakako, zaslužni su i drugi članovi jedinice, uključujući i Marka Bissonnettea koji je detalje operacije “Neptunovo koplje” opisao u svojim memoarima “No Easy Day” uključujući i onaj da je Bin Laden na pod pao s raznesenom lubanjom, no i da je prije smrti tada najtraženiji terorist na svijetu držao ruke na ramenima žene i gurao je ispred sebe.

Dakako, i Mark Bissonnette tvrdi da je upravo on taj koji je poslao Bin Ladena ravno u pakao. Ministarstvo obrane na njegove memoare reagiralo je tužbom, a istodobno i obitelji poginulih vojnika odlučile su tužiti ne samo nesmotrenog Joea Bidena, nego i samog Obamu, ali i afganistansku i iransku vladu. Također, od Kongresa su zatražili hitnu istragu i izvješće o helikopterskoj operaciji koja je potom provedena, a njome je rukovodio general Jeffrey Colt. No, rezultat je poražavajući. Odgovornost za pogibiju vojnika nikada nije utvrđena, a povezanost s likvidacijom najtraženijeg svjetskog terorista nikada nije službeno potvrđena.     

Komentara 4

CA
CarlElias
09:29 01.05.2017.

... gotovo bešumne letjelice BlackHawk i Chinook ... I tu sam prestao čitati jer 'sam Bog valjda zna koliko je ta žena lagala'

Avatar claudio21
claudio21
09:53 01.05.2017.

U toj akciji srušio se Sikorsky UH-60 Black Hawk Stealth.

AL
alphazulu99
09:22 01.05.2017.

Ubili su (ako su ubili) nekakvo Bin Ladena, a terorizam je svaki dan u porastu. Kako to objasniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije