Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2015. u 08:38

Hrvatska više ima krizu vodstva nego krizu vjere u slobodno tržište. Naši vođe naumili su produljiti tu krizu. Jesu li uopće proveli analizu utjecaja TTIP-a?

Dobro planiranje i priprema sprečavaju loše rezultate. Vojna je to krilatica koju koriste američki marinci i vojska Velike Britanije (Proper Planning and Preparation Prevents Piss Poor Performance). Takvo što se u hrvatskoj politici ne čuje, ali se vidi u rezultatima.

Moj stav prema TTIP-u jasno je definiran – ne samo na stranicama Večernjeg lista nego i na portalu Banka.hr, u emisijama Otvoreno i Pressing TV kanala N1 i drugdje. TTIP nedvojbeno hrvatskim poduzećima i zaposlenicima pruža priliku da konkuriraju na najbogatijem, najotvorenijem i najrazvijenijem tržištu u svijetu. Mogu reći i da je većina argumenata protiv TTIP-a neutemeljena i da se više radi o histeriji nego objektivnim kritikama.

Međutim, jedan argument protiv TTIP-a u kontekstu Hrvatske ima smisla: ako je bivši premijer Sanader prodao naše interese za 10 milijuna eura, a aktualna vlada gura više od 80% svojih zakona kroz hitne procedure, kako možemo vjerovati da će ti isti ljudi u pregovorima štititi naše interese?

Ova kritika jest racionalna, ali ona više pokazuje da Hrvatska ima krizu vodstva nego krizu vjere u slobodno tržište.

Naši vođe naumili su produžiti tu krizu. Jesu li uopće proveli analizu utjecaja TTIP-a? Čini se da Vlada ne može odlučiti kakav odgovor ponuditi na ovo jednostavno pitanje.

Nemoguće je provesti analizu – naše Ministarstvo vanjskih poslova koje vodi pregovore već mjesecima tvrdi da je neodgovorno, pa i nemoguće, provesti analizu utjecaja TTIP-a prije potpisivanja sporazuma. Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova ponovio je ovo u TV emisiji Otvoreno: „Mi trenutačno imamo samo 10 europskih država koje su napravile analize i vrlo je teško napraviti jednu vjerodostojnu i pouzdanu analizu kada još uvijek ne znate koja su rješenja"... (Otvoreno, 1. 6. 2015, 9:44-9:54).

Zamjenik ministrice promijenio je mišljenje 35 minuta kasnije, nakon što sam mu uputio kritiku zbog neprovođenja analize unatoč tome što je to učinilo 10 ozbiljnih država Europske unije. Njegova završna izjava bila je: „Hoćemo, mi hoćemo napraviti analizu, rekao sam da smo već u razgovorima s određenim institucijama u Hrvatskoj koje bi to mogle napraviti, prema tome, ide se u tom smjeru"... (Otvoreno 01.06.2015, 44:05 – 44:12).

Nitko nema preciznu analizu, ali imamo okvirnu – Osam dana kasnije premijer Milanović izjavljuje: „Preciznu analizu nemamo, kao što je nema nitko. Ali okvirnu da" (Večernji List 10.06.2015).

Tri dana zatim potpredsjednica Vlade Vesna Pusić u emisiji Javna stvar izjavila je da „[Vlada] upravo radi analizu učinka takvog sporazuma", a na pitanje tko provodi analizu odgovorila je: „Stručna institucija izvan državne uprave". Nije htjela imenovati instituciju koja provodi analizu i nije znala kada će rezultati biti spremni. Na inzistiranje novinara otkrila je da će rezultati biti objavljeni do kraja rujna (Javna stvar, 12. 6. 2015, 8:26-12:27).

Tko od njih laže?

Intervju s Vesnom Pusić vrijedi pogledati – obratite pažnju na govor tijela i sami donesite zaključak. Ja znam kakav sam dojam dobio: Vlada ne provodi analizu i ne zna tko će je provesti. To znači da se prilici kakva se dobiva jednom u stotinu godina pristupa nepromišljeno. Mogli su reći i da u Europskoj uniji ima još 18 zemalja koje nisu provele analizu. Umjesto da nam iskreno kažu da nisu proveli analizu, ali namjeravaju to učiniti ili da nam objasne zašto smatraju da je mudrije preskočiti analizu (ako je to uopće moguće objasniti), dobili smo dva tjedna izgovora. Kome treba trojanski konj kada nas zastupaju ovakvi političari?

Još uvijek vjerujemo da se dogovori sklapaju u četiri oka, da naš diktator malo porazgovara s drugim diktatorom, kao što su to činili Tito i Saddam Hussein te brojni drugi. Međutim, moderna politička pozornica, baš kao i poslovna zahtijeva više. Morate temeljito sve istražiti i dobro se pripremiti ili ćete ispasti budala. Problem je u tome što više volimo „brzo i jednostavno" nego „temeljito, dugo i mukotrpno".

Činjenica je da nas „pipl mast trast as" stil vodstva nije dovelo daleko u svijetu, a svijet neće čekati dok promijenimo strategiju. Međutim, naše vlade redom biraju dobro utabanu stazu na štetu naše države, naše ekonomije, a što je najgore – i na štetu naše vjere u političko vodstvo. Vrijeme je za promjenu.

>> Jakovina: Strah od TTIP-a je iracionalan

>> Europljani ne žele jesti piletinu polivenu klorom. Time se čiste zahodi!

Komentara 9

Avatar mirica19
mirica19
09:58 15.06.2015.

Nikad goru Vladu nismo imali! Još jedan od poteza koji će osigurati njihov gubitak na izborima..

Avatar mirica19
mirica19
09:59 15.06.2015.

Veselim se završetku njihova mandata :))

Avatar mirica19
mirica19
09:57 15.06.2015.

Samo naprijed s prosvjedima! Ova ih je vlast itekako zaslužila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije