Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za hotele

Ruski se par optužuje za trovanje kako bi se domogli hotela u Baškoj Vodi

rusi,trovanje,daria čumak,aleksej čumak
Foto: ''
1/3
14.11.2013.
u 20:00

Afera koja je medije zaintrigirala sredinom godine, dobila je novi zaokret – čeka se odluka čiji su Hoteli Baška Voda

Kad je prodana jedna od najvećih hotelskih kuća na Makarskoj rivijeri HP Baška Voda, nije se previše skrivalo tko kapitalom stoji iza malo poznate tvrtke Aeterine Alex, čiji je jedini vlasnik Litavac Aleksej Čumak. To je Aleksejev otac Nikolaj, koji je sve do prije prve kupnje u Hrvatskoj bio potpredsjednik naftne megatvrtke Lukoil. Ista ta tvrtka otprije je vlasnik hotela Jadran u Tučepima te hotela u Podaci i Segetu.

Nakon toga se za bogate litavske Ruse nije previše čulo. Sve dok se nisu počela postavljati pitanja vezana za hotel Jadran u Tučepima gdje se, unatoč obećanjima, nije događalo ništa. Nikolaj je po idejno rješenje otišao čak natrag u Rusiju, navodno je bila riječ o nekoj verziji ruskog srednjovjekovnog dvorca, što je lokalna vlast odbila. Stoga je Čumak hotel Jadran prodao Jaki Andabaku za 6,7 milijuna eura. I onda opet ništa. Sve do sredine ove godine kada je niotkuda odjeknula priča kako se neki ruski bračni par u svađi zbog hotela na Jadranu međusobno optužuje za pokušaje trovanja. Bili su to Aleksej Čumak i njegova supruga Daria, a riječ je bila upravo o tvrtki Aeterna Alex, većinskom dioničaru Hotela Baška Voda.

Pobacila nakon trovanja

Ta hotelijersko-ljubavna afera odmah je zaokupila pozornost javnosti. Aleksej je, govorio je, dionice prebacio Dariji kako bi se ona lakše borila za skrbništvo nad djecom iz prethodnog braka. Daria pak tvrdi da Aleksej nije imao novca za pokretanje hotelske operacije pa je ona trebala pronaći partnera.

Daria Čumak za Večernji list tvrdi kako su Hoteli Baška Voda bili zajednički projekt njen i Aleksejev, za koji je trebalo 2,3 milijuna eura kako bi ga se pokrenulo s mrtve točke. Kako je imala bolje veze u poslovnim krugovima, investitora je našla ona, zbog čega je Aeterna Alex i prepisana na nju. No, ubrzo je, kaže, shvatila da Čumakovi novca zaista nemaju i da svoje dubioze pokušavaju prebiti preko njezine imovine.

– Čumakovi su novac koji je Nikolaj zaradio u Lukoilu uložili u hotele. No, hotelijerski je biznis puno drukčiji od naftnog pa su svi ti poslovni pothvati završili teškim gubicima. Očajnički pokušavaju prodati hotel u St. Peterburgu, zemljišta koja su kupili u Litvi, a ima toga još – govori Darija.

Za sebe kaže kako je uspješna poslovna žena koja iza sebe ima brakove s imućnim muškarcima, a posjeduje i peterosobni stan u Parizu, kuću u Španjolskoj, kuću s bazenom u St. Peterburgu, imanje u Finskoj, a radi za drugog najvećeg draguljara u Rusiji.

– Čak mi je uzeo i mobitel Vertu (luksuzna Nokijina marka, op. a.) vrijedan 50.000 dolara govoreći da ga nosi na servis, a zapravo ga je prodao – priča Daria.

Na tvrtku Aeterna Alex stavljena je ipak zabilježba te je određena privremena mjera kojom je Daria Čumak opozvana s dužnosti. Za privremenog upravitelja imenovan je Jakša Medić iz Brela. Njegova su ovlaštenja bila, kaže, više tehničke nego bitne prirode te pritom nije pogodovao nijednoj od stranaka u sporu.

Međutim, novi razvoj situacije dogodio se upravo nedavno najprije prvostupanjskom odlukom suda u Sankt Peterburgu kojom se pobija tvrdnja Čumakovih da se Daria udala za Alekseja iz koristoljublja. Sud je prihvatio dokaze kako je ljubavni par šest mjeseci prije sklapanja braka već živio zajedničkim životom. Stoga je sklapanje braka bilo samo potvrda te veze. Zaključuje se kako je Daria bila u trećem mjesecu trudnoće, za što nam je predočila i potvrdu, ali i ustvrdila kako je nakon trovanja – pobacila. Petrogradski sud utvrdio je i da su dionice Aeterne Alex prenesene prije sklapanja braka pa stoga nije moguće govoriti o stupanju u brak radi ostvarivanja koristi. U rješenju ruskog suda zanimljivo je izlaganje prof. dr. sc. Hrvoja Kačera s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu kako je “više nego vjerojatno da pozitivna sudska odluka u procesu poništenja braka može u znatnoj mjeri biti korisna... u predmetu povrata imovine u Republici Hrvatskoj”. Kontaktirali smo s upravom Hotela Baška Voda nadajući se da ćemo moći stupiti u izravan kontakt s Aleksejem ili Nikolajem Čumakom. Na naš upit odgovorio je Jakša Medić te nas obavijestio da su Čumakovi ovih dana stalno na putu između Rusije i Litve, ali da je Aleksej odluku suda u Sankt Peterburgu komentirao rekavši da je to tek prvostupanjska na koju će se žaliti. Inače, Visoki trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se preinačuje odluka Trgovačkog suda u Splitu kojom je Dariji Čumak oduzeto pravo upravljanja tvrtkom Hotela Baška Voda te je postavljen Jakša Medić za privremenog upravitelja.

– Nas u Hotelima Baška Voda odnos između Alekseja i Darije uopće ne zanima. Mi smo ovdje samo zaposlenici, radimo i ne bavimo se privatnim životima vlasnika. Za odluku Visokog trgovačkog suda u Zagrebu nisam znao, ali vjerujem da ću je uskoro dobiti. Isto tako vjerujem da ni vi niste čuli za odluku tog suda kojom se odbija žalba Darije na odluku o smanjenju temeljnog kapitala, koja je od iznimne važnosti za normalno funkcioniranje tvrtke – rekao nam je Medić.

Nisu znali za dugove

Već smo prije zapazili promjenu strukture vlasništva spornog hotelskog poduzeća koja se dogodila početkom proljeća.

– Temeljni kapital Hotela Baška Voda d.d. iznosio je gotovo 86 milijuna kuna. Ukupni akumulirani gubici društva su, potkraj 2011., iznosili 64 milijuna, 74,53 posto visine temeljnog kapitala društva. Nadzorni je odbor prihvatio izvješće uprave i prijedlog financijskog restrukturiranja, a s tim su se prijedlogom usuglasili i vjerovnici, nakon čega je sazvana glavna skupština društva, na kojoj su prihvaćeni prijedlozi uprave i Nadzornog odbora.

Kao rezultat toga, društvo ima “novi” temeljni kapital u iznosu od 135 milijuna kuna, a istodobno su obveze društva smanjene za iznos od 112 milijuna – rekao nam je Medić i pokazao rezultate tvrtke za prvih devet mjeseci ove godine gdje je iskazana dobit od šest milijuna kuna te je dodao da je financijsko restrukturiranje tvrtke sada završeno. Međutim, Daria Čumak tvrdi da takvu odluku nije bilo moguće donijeti, jer je tvrtka pod privremenom upravom.

Ukupno su baškovodski hoteli bili zaduženi 190 milijuna kuna kada se uračunaju krediti uzeti kod domaćih banaka. Zašto su uopće uzeti toliki krediti i kako je ta svota toliko narasla?

– U poslovnoj godini 2002./2003., prije privatizacije, obveze društva prema Republici Hrvatskoj iznosile su ukupno 69 milijuna kune, ostale dugoročne obveze iznosile su 68,5 milijuna, dok su ostale obveze iznosile više od osam milijuna kuna. Godine 2003. Aeterna Alex d.o.o, tada u vlasništvu gospodina Alekseja Čumaka, kupila je dionice društva Hoteli Baška Voda d.d. Međutim, ostale su obveze društva Hoteli Baška Voda d.d. prema RH te prema bankama. Društvo je ishodilo više kredita, među njima i kod dviju stranih financijskih kuća – East Construction & Engineering LLC i Faver Investment & Finance S.A., a sredstvima iz tih kredita podmirilo je sve obveze prema RH, bankama i dobavljačima te uložilo u smještajne kapacitete – objašnjava Medić i dodaje da su krediti uzeti s pet posto kamata, što nije moguće ostvariti ni danas, a kamoli prije desetak godina.

Daria Čumak, pak, iznosi drukčiju priču prema kojoj Čumakovi uopće nisu znali za dugove Hotela Baška Voda pri preuzimanju te su hotel Jadran prodali kako bi namirili barem dio zatečenih potraživanja. Na pitanje tko su vlasnici tih ustanova, Medić odgovara da ne zna niti da to treba znati te da su ugovori o kreditiranju sklopljeni prije njegova dolaska u tvrtku 2006. godine.

Međutim, ti se krediti nisu svih ovih godina vraćali te su temeljem tih dugova dvije tvrtke investitori postali vlasnici tvrtke. Štoviše, u procesu promjene vlasništva, dakle dokapitalizacije, vrijednost dionice Hotela Baška Voda spuštena je sa 300 na 80 kuna. Kako je i Republika Hrvatska kroz HFP, pa onda AUDIO a sada CERP bila vlasnik nešto više od tri posto dionica tog poduzeća te je u tom procesu njezin udio spušten na pola posto, pri čemu je izgubila nešto manje od dva milijuna kuna, postavili smo i to pitanje.

– Najbolje je da pitate upravu društva kako se to dogodilo – odgovoreno nam je iz CERP-a.

Međutim, iz ugovora o kreditiranju vidi se kako je direktor obaju kreditora upravo Nikolaj Čumak. U spomenutom procesu restrukturiranja tvrtke kreditori, čiji je direktor Čumak te sam Nikolaj, došli su do ukupno 95 posto vlasništva nad Hotelima Baška Voda. Medić tvrdi kako zaista ne zna tko su vlasnici, no potvrđuje da su se u nekoliko navrata pri sklapanju ugovora s dvjema tvrtkama Čumakovi pojavljivali kao njihovi opunomoćenici.

Međutim, Daria Čumak tvrdi kako novac dogovoren ugovorima o kreditu nikada nije stigao na račune ni Aeterne Alex ni Hotela Baška Voda, što je utvrdila pregledom dokumenata o poslovanju tvrtke te njezinih računa za kratko vrijeme koliko je njome upravljala. Hoteli Baška Voda, tvrdi, preuzeti su fiktivnim zajmovima zapravo bez ijedne kune.

Komentara 1

NA
narod1
20:55 15.11.2013.

Majko mila kakvi nam preuzimaju turizam za koji su radile generacije domaćina.Zar ova vlast nema nimalo morala da hotele proda domaćima ili da im podijeli dionice. Ili da bar nađe poznate investitore. Koda ide ova zemlja to ni Bog ne zna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije