Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.07.2018. u 11:12

Ta njegova himna prirodi i moru, taj dalmatinski haiku “Galeb i ja” za hrvatsku je kulturu ono što je svjetskoj književnosti 'Galeb Jonathan Livingston'

Hrvati su emotivna nacija. Pokazali su to svijetu u slavlju, a i ovih dana u tuzi. Predivne dojmove nosit će svi oni strani turisti koji su bili svjesni emocionalne iznimnosti trenutka u kojem su spontano okupljeni građani Splita, Zadra, Vele Luke... tako iskreno i stoga veličanstveno odali poštovanje jednom toliko običnom, a tako velikom čovjeku pjevajući njegove pisme – uz more i sunce tog neodvojivog simbola s kozmičkom aromom koji Dalmaciji daje treću dimenziju.

Ta njegova himna prirodi i moru, taj dalmatinski haiku “Galeb i ja” za hrvatsku je kulturu ono što je svjetskoj književnosti “Galeb Jonathan Livingston”. Dragojević je s nekoliko stihova dočarao savršenstvo i ljepotu prirode te esenciju života, te iznad svega emociju. Savršeno! Baš zbog toga što sam očito nije bio poput “galeba Jonathana Livingstona” težeći savršenstvu, sa svim svojim nesavršenostima dosegao je savršenstvo, besmrtnost i neponovljivost.

Sve te brojne objave na društvenim mrežama govore koliko nam je emocija Oliver podario te nam se tako uvukao u naše živote. Paradoksalno je da usprkos i zahvaljujući upravo modernim tehnološkim čudima koja nas tako otuđuju, sada svjedočimo koliko nam je važan i koliko cijenimo – čovjeka! Sa svim vrlinama i pokojom manom.

Dalmacija i Hrvatska trebaju širiti tu iznimnu emociju, s kojom je Oliver obogatio živote ne samo nas u Hrvatskoj kao što se vidi ovih dana kad se tobože opraštamo od njega. Njegova iskrenost i emotivnost toliko su snažni da mu ni u susjedstvu nisu mogli zamjeriti njegovu dosljednost u odbijanju nastupa. Bio je takav, nepotkupljiv, pa i od politike. I ta spontana događanja na internetu i na ulicama Splita, Dalmacije i Vele Luke, govore puno o nama. Tu ljudsku dimenziju življenja u Hrvatskoj trebalo bi brendirati.

Svijet je i zahvaljujući reprezentaciji i Zlatku Daliću, te strastvenim navijačima u prepoznatljivim “kockicama” predvođenima prvom među njima predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, prepoznao u nama poseban karakter, sportski duh i u pobjedi i u porazu, te iskreno pokazivanje ljudskih emocija. Veličanstveni doček nogometne reprezentacije koji je nadmašio i najmaštovitija očekivanja, toliko nas je zaokupio da je, osim s kritikama, nedovoljno pozornosti posvećeno reakcijama na društvenim mrežama i u stranim medijima na to kako nas je predsjednica prezentirala.

Nedvojbeno je postala trenutno jedna od najprepoznatljivijih političarki u svijetu. Na svjetsku političku scenu donijela je očigledno nešto što se u svijetu internetske komunikacije iznimno cijeni, a to je emocija, a i za obične ljude diljem svijeta postala je primjer jer je spojila naoko nespojivo – političko liderstvo i emociju. Njezino “slavljenje sa stilom” pred ruskim premijerom i “ples” pred Putinom, proslava s igračima u svlačionici, putovanje u Rusiju o vlastitom trošku, sportsko čestitanje Medvedevu na golu protiv Hrvatske, grljenje naših i francuskih igrača, prepoznato je kao odraz iznimnog karaktera koji je osvojio nogometne fanove diljem svijeta.

Independent je pisao “Zaboravite nogomet. Više od ičega, ovo Svjetsko prvenstvo bilo je luda, neobuzdana strast navijača. Možda nitko tomu nije pridonio više od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, posljednje senzacije društvenih mreža koja je osvojila naša srca”.

Pišu da je i engleski poraz vrijedio kad se vidi kakvu je strast pokazala tijekom poraza od Francuske. To što se vozila u ekonomskoj klasi te bila s navijačima i na stadionu, jedan je komentator napisao “zemlja s takvim vrijednostima, zaslužuje Svjetski kup u svemu. Chapeau”, a drugi da je ona pobjednica Svjetskog kupa.

Rajita Kulkarni, predsjednica indijskog Sri Sri sveučilišta, bivša predsjednica Svjetskog foruma za etiku u biznisu, svojedobno je bila dio delegacije u posjetu kod Ive Josipovića, dan nakon finalnog meča napisala je tekst: “Što nam hrvatska predsjednica govori o liderstvu!”.

Piše da je Svjetsko prvenstvo imalo puno zvijezda, ali za nju i jednu “super zvijezdu! Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović!”. Obrazlažući kako ne zna puno o njezinim političkim aktivnostima i mišljenjima, izdvojila je pet inspirirajućih osobina koje je pokazala u tijeku turnira. Šteta je što naši mediji nisu preveli taj tekst koji završava: “Vaša ekselencijo, vi ste moj heroj, kao što sam sigurna i heroj milijuna koji su vas gledali!

Vaš Tim je osvojio naša srca sa svojom igrom, a vi ste osvojili naša srca samo gledajući ih kako igraju!”.
I razvikani indijski mljekarski brand Amul koji se u reklamnim kampanjama poigrava s velikim događajima, posvetio je karikaturu Modriću kojem naša predsjednica uz Zlatnu loptu uručuje i sendvič uz Amulovu poruku da je s tim zlatom dobio i loptu.

>> Pogledajte i video Vatrenih na dočeku Trga bana Jelačića

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Cat
Cat
12:01 31.07.2018.

Hrvatska je zemlja divnih ljudi, ali ne dobivaju prostora u medijima. Koliko teških, osobnih tragedija je ujedinilo ovaj narod, pokazali smo i emociju i empatiju prema onima koje nikada nismo upoznali, ali smo mogli osjetiti njihovu potrebu. Ponosna sam na svoj narod Hrvatski i domovinu Hrvatsku.

KL
klasika
11:39 31.07.2018.

Ne moramo se previše ni hvaliti. Ali da imamo i nešto drugima privlačno, imamo: Dalmatinska glazba je prava udica za naše susjede istočno i zapadno.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
18:40 01.08.2018.

"Dalmacija i Hrvatska trebaju širiti tu iznimnu emociju" - zar Dalmacija nije dio Hrvatske??? Sramite se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije