Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! Ostvaren san

Robert Kovač: Bayern je Golijat za sve u Europi

Robert Kovač
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
25.05.2013.
u 08:12

Robert Kovač je jedini naš nogometaš koji je u karijeri igrao za oba njemačka kluba koji u subotu igraju finale Lige prvaka. - Bayern je Golijat, a Borussia David - kazao je Kovač za Max!

Bivši hrvatski reprezentativac Robert Kovač (39), koji sa starijim bratom Nikom vodi mladu reprezentaciju Hrvatske, u srijedu je na HNS-ovoj akademiji dobio trenersku A licenciju. Kaže da mu je to novi korak u životu, jer dok je još igrao nogomet nikada nije razmišljao o trenerskoj poslu.

- Tek kada sam završio karijeru, počeo sam se pitati čime ću se baviti u životu. Najlogičnije je bilo da upišem trenersku školu i tako pokušam ostati u poslu kojim sam se bavio cijeli život. Hoću li nekada samostalno voditi neki klub još ne znam, niti se time zamaram. Sada s bratom Nikom vodim mladu reprezentaciju i od njega, koji je u trenerskom poslu puno iskusniji, učim. Uživam u tom poslu, lijepo mi je, ali volio bih da imamo malo više posla - kaže Robert Kovač kojega je u igri, kao i brata mu, krasio njemački mentalitet.

- Mi smo rođeni i odrasli u Njemačkoj, prošli smo tamošnju školu nogometa i normalno je da imamo usađen njihov mentalitet. Nikada se nismo predavali, uvijek smo išli do kraja i davali maksimum na terenu. Taj njemački mentalitet nastojat ćemo prenijeti na mlade hrvatske reprezentativce koje treniramo. Naša deviza je: “Samo radom možeš uspjeti!”. To ćemo pokušati prenijeti na te mlade igrače i pomoći im da naprave velike karijere. Spoj njemačke discipline i hrvatskog talenta dobitna je kombinacija.

Čujem se sa Schweinsteigerom

Jedini ste hrvatski igrač koji je igrao za Borussiu Dortmund i Bayern, finaliste Lige prvaka. Kakva iskustva nosite iz ta dva kluba?

- Drago mi je da su oba moja kluba ušla u finale. To je dokaz koliko je jak njemački nogomet. Zasluženo su došli do samog kraja. Bayern je najveći klub u Njemačkoj, ali i Borussia je veliki klub koji ima moćnu armiju navijača. U Borussiji sam igrao samo godinu i pol dana, i to u vremenu kada taj klub nije imao velikog uspjeha. Žao mi je što s njom nisam ništa osvojio, ali mogu reći da mi je u Borusiji bilo lijepo i tamo sam stekao dosta dobrih prijatelja. U Bayernu sam doživio igrački procvat jer smo osvojili dvostruku krunu i Intekontinentalni kup. Četiri lijepe godine sam proveo u Bayernu i stekao jako puno prijatelja. I danas se često čujem sa Schweinsteigerom, a u kontaktu sam s ljudima koji još uvijek rade u tom klubu. U Bayernu sam i dvije godine igrao s bratom Nikom. Iskreno, bolje mi je bilo u Bayernu jer sam tamo osvajao titule, a njih se svaki nogometaš sjeća nakon završetka karijere.

Kako Nijemci gledaju na okršaj ta dva kluba u finalu Lige prvaka?

- Kao na borbu Davida i Golijata. Tako i ja gledam. Bayern je Golijat, a Borussia David. Bayern je vrh ne samo u Njemačkoj, nego i u Europi. Borussia je također dobra, ali, pošteno govoreći, to su dva različita svijeta.

Kakav finale očekujete?

- Očekujem ofenzivnu utakmicu jer Borussia ne zna drugačije, a Bayern ove godine igra tako dobro da su u polufinalu posramili i moćnu Barcelonu. Vjerujem da će Bayern osvojiti Ligu prvaka jer im je ovo treće finale u posljednje četiri godine. Momčad koja je toliko puta u finalu zaslužila je da napokon osvoji Ligu prvaka. Bayern ima iskusniju momčad i mislim da će to iskustvo presuditi.

Vi i brat ste s Bayernom osvajali naslove, poslije vas to je napravio Olić, a sada to čini i Mandžukić?

- Mi Hrvati ostavili smo dobar dojam u Bayernu, pa se oni ne plaše skupo platiti hrvatskog igrača. Svaki hrvatski igrač koji je bio u Bayernu dokazao se kao kvalitetan igrač. Zato i danas kupuju hrvatske igrače. Mandžo me oduševio. Ove godine odigrao je u Bayernu, ali i reprezentaciji najbolju sezonu. Postao je nezamjenjiv Bayernov igrač. Svaka mu čast jer biti najbolji igrač u Bayernu nije nimalo lako. To svakodnevno morate dokazivati na treningu, ali i utakmici. Mandžo ima kvalitetu, ali je u Bayernu shvatio da samo s radom može doći gdje se danas nalazi.

U Borussiji vas je pola godine trenirao tvorac današnjeg čuda iz Dortmunda - Jürgen Klopp?

- Da, trenirao me samo pola godine. On je došao u klub, kada sam ja već odlazio. Dokazao se kao veliki trener i stvorio je prepoznatljivi napadački stil igre. Njegova Borussia igra izuzetno lijepo i atraktivno. Iako sam pod njegovom komandom bio samo pola godine, mogu reći da me tada kao trener oduševio.

Učio sam od Hitzfelda i Capella

Koga biste posebno izdvojili od trenera koji su vas vodili u karijeri?

- Svaki ima svoje vrline i mane. Hitzfeld je za moju karijeru bio presudan jer sam kod njega postao standardan igrač. Dao mi je veliko samopouzdanje i kod njega sam dosta naučio o taktici što mi je kasnije puno koristilo. Uz njega naveo bih i Capella.

Dijaspora je puna mladih talenata hrvatskoj podrijetla. Pratite li ih i kakve bi igrače iz dijaspore htjeli u mladoj reprezentaciji?

- Pratimo igrače iz dijaspore. Ali prvo mora biti odličan igrač, a potom izraziti želju da igra za Hrvatsku. Ako se on ne osjeća kao Hrvat i nema želju da odjene nacionalni dres, mislim da takve igrače, bez obzira koliko oni bili nadareni, ne treba zvati u reprezentaciju. U moje vrijeme bila je velika čast igrati za Hrvatsku.

>>Robert Kovač: Sjećam se s koliko su nas mržnje dočekali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije