Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.01.2014. u 11:00

Kako je moguće da Saša Perković obnaša funkciju na kojoj mu je otac takav teret, trebao bi objasniti i Karamarko

I dok se cijela država zabavlja slučajem Josipa Perkovića, gotovo se ne propituju uloga i pozicija njegova sina Saše Perkovića kao najdugovječnijeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, kako u mandatu Stjepana Mesića tako i danas u mandatu Ive Josipovića. Koja je to tajna, koja je to sposobnost, koji su to učinci, zasluge kojima Saša Perković zaslužuje takvo mjesto koje je i te kako osjetljivo u svakoj demokratskoj državi? I još važnije – ima li njegova pozicija ikakve veze sa situacijom u kojoj se nalazi njegov otac ne ovih dana, nego već godinama?Legitimno je javno postaviti nekoliko pitanja i bivšem i sadašnjem šefu države.

Prvo, je li i kako je moguće da je Saša Perković uopće imenovan savjetnikom za nacionalnu sigurnost ako je sigurnosna procjena odavno trebala pokazati da njegovo ime nosi golem rizik za nacionalnu sigurnost? Ili je sigurnosna procjena podložna političkim i inim trgovinama pa je na kraju samo formalnost, što je dokaz nefunkcioniranja sustava? Jer u ozbiljnim demokratskim državama ne bi se moglo dogoditi da Saša Perković obnaša takvu funkciju kad svi znaju kakav teret vuče sa svojim ocem. O tome bi se trebao očitovati i Tomislav Karamarko kao bivši šef SOA-e.

Drugo je pitanje, ako je već Saša Perković očiti teret ne samo Josipoviću nego i cijeloj državi, sustavu, ako Saša Perković doista drži do nacionalne sigurnosti i demokratskih standarda, zašto on sam ne podnese ostavku i tako riješi sve dileme? Ili zašto Zoran Milanović ne pokrene to pitanje, što po Ustavu može, ali i Josipović također, koji ga može ekspresno razriješiti?

No ključno je treće pitanje: kako se uopće moglo dogoditi da se Saša Perković našao preko noći u taboru Ive Josipovića i nastavio karijeru na istoj poziciji na kojoj je savjetovao Mesića? Sigurno je jedno, svoju karijeru bez daljnjega može zahvaliti svojemu ocu. No kako je to zadužio Josipovića da ga je on preuzeo od Mesića?

Sjetimo se izborne noći i Josipovićeva slavlja te dolaska Saše Perkovića na slavlje. Jedan od prvih Josipovićevih problema s javnosti bilo je kako objasniti taj transfer. Tada je Josipović to objasnio tvrdnjom da je Perković mlađi “tijekom kampanje puno pomogao da otkloni nasrtaje paraobavještajnog podzemlja koji su bili usmjereni protiv njega, članova njegova tima i njihovih obitelji koji su išli čak i do toga da je provaljeno u stan člana njegove obitelji”.Policija je pak tada navela da nitko nije prijavio da bi na bilo koji način bio ugrožen itko iz obitelji sadašnjeg predsjednika.

Ako je bilo provala, prijetnji, čiji je to posao? Policijski ili Perkovićev koji nema nikakvih operativnih ovlasti? I koje je to informacije imao Perković mimo onih koje inače dobiva svakodnevno zbog svoje funkcije i koje su označene kao državna tajna? Drugi predsjednički kandidati tada su izjavili da Perković njima nije nudio svoje usluge, što znači da je usluživao samo Josipovića. Ili, mogli bismo se zapitati, je li se sve to skupa događalo ili je bilo čista konstrukcija Saše Perkovića koju je Josipović “popio”? Nije li bila dovoljna Perkovićeva blamaža s Vladimirom Zagorcem u Austriji da Perković mlađi više ne može biti nikome savjetnik za nacionalnu sigurnost?

Zanimljivo je pratiti Josipovića. Kad javno govori o nezaposlenima, o krizi, o problemima društva, kod njega u glasu ne može se osjetiti nikakvo posebno uzbuđenje. Ali kad ga se javno upita za njegovog savjetnika, adrenalin mu odmah poskoči i povisi glas te rezolutno kaže da mu ne pada na pamet Perkovića mlađega smjenjivati. No i to bi se moglo promijeniti. Josipović je već u predizbornoj kampanji za drugi mandat pa će paziti na svaki detalj kako mu rejting u javnosti ne bi pao. Tako je lako moguće da neće Sašu Perkovića smijeniti ili ga natjerati da podnese ostavku zbog svega navedenoga. Nego će ga natjerati da ode samo zato da mu ne bude teret u kampanji zbog “nove pravednosti”.

>>Nitko ne uživa potporu kao Gotovina i Josipović ga ne bi uspio pobijediti

Komentara 20

RT
rvat tuđmanovac
11:09 13.01.2014.

Možeš mislit otkud udbaški sin predsjednikov savjetnik , umjesto zatvora i progona dobivaju se vrhunska radna mjesta . a puno to govori i o predsjedniku našem Njonji !

DO
domoljubxy
12:17 13.01.2014.

Drago mi je što Josipović sebi nabija auto gol sa ovima oko sebe koji Hrvatsku nisu voljeli.Pa ovo ima samo kod nas da sin jednoga udbaša toliko živi na visokoj poziciji pa normalno je da su ga udbaši plasirali i tako vladaju zemljom i istinu oće da sakriju.Samo naprijed ovo je tvoja propast Josipoviću zapamti ovakvi ljudi nemogu biti sigurnost ove države.

FI
fiberglas
13:32 13.01.2014.

Jede se kavijar, pije se džin. Ima se para, ima se s čim...ponekad trava nikad....jer ja sam guzonjin sin...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije