Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.12.2018. u 10:02

Vlada treba postaviti temelje gospodarstvu koje nije lako srušiti kao turizam ili potrošnju

Iako su se svi potajno nadali da bi kraj godine mogao donijeti i vijest o povećanju rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu, analitičari Fitcha ipak su se odlučili potvrditi ocjenu koju su nam dali u srpnju. Bonitet Hrvatske koji određuje cijenu zaduživanja države, građana i tvrtki sada je tek jednu stepenicu ispod investicijskog ranga, a pozitivni izgledi obično najavljuju poboljšanje ocjene.

Zašto pak do toga nije i došlo? Fitch hvali Hrvatsku zbog pada javnog duga pa čak i priznaje da je on niži od dugova zemalja koje su u našoj bonitetnoj skupini. Hvali čak i Vladu zato što provodi reforme brže nego zemlje s istim investicijskim rejtingom. Iza tih hvala dolazi jedno veliko “ali” izraženo sumnjama u dugoročni potencijal rasta i upozorenja na izloženost vanjskim utjecajima.

Fitch tako upozorava da bi manji dolazak turista ili jača kriza u zemljama s kojima najviše trgujemo poput Njemačke i Italije pogodio krhki gospodarski rast nastao prije svega na rastu potrošnje. Na te rizike upozorava i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, upozoravaju i analitičari kada govore o nizozemskoj bolesti našeg gospodarstva, a upozoravaju i mediji.

Na Vladi je da na krilima rasta stvori preduvjete za promjenu strukture ekonomije kako bi imali temelj gospodarstva koji nije tako lako srušiti poput turizma ili potrošnje građana. Moramo proizvoditi jer bez proizvodnje nema dugoročne održivosti, a rast potrošnje financira tuđa društva, tuđi razvoj i povećava tuđe bogatstvo.

Krajnje je vrijeme da se stvore preduvjeti za produktivnije poslovanje u sektorima koji stvaraju dodanu vrijednost poput digitalne ekonomije ili inovativne proizvodnje. Porezi i parafiskalna davanja moraju biti niži, poticaji privlačni, a administracija agilna pri pomoći poduzetnicima.

Država se mora povući iz sektora gospodarstva u koje prirodno ne pripada i prepustiti tržištu da se razvije. U tim okolnostima rast kreditnog rejtinga bit će samo posljedica, a ne cilj politike.

>> Pogledajte video "okršaja" Plenkovića i Bernardića u Saboru

Ključne riječi

Komentara 7

FN
Fr@njo
13:24 09.12.2018.

ja bi i te kako volio povjerovati agenciji Fitsch da vlada RH cini reformske promjene , ali ja to nisam ama bas nigdje dozivio, osjetio..zeli li s e u Maticnom uredu Crnomerec dobiti smrtovni list , treba cekati u redudu , zatim trcati na kiosk po biljege i opet kucati na vrata i cekati ..u istom uredu isti dan malcice kasnije trebam i vjecani list , ali to je vec u drugoj sobi..treba cekati na red , pa onda trk do kioska po biljege , i opt kucati a se ne nebi djelatnika na odgovornom poslu bacilo iz takta..Jedina reformaska promjena je , da je sve isto , samo njegova slika ne visi vise na zidu.ona rigidna stetocinja koja se jakkooo sramoti i trudi da opstruira udrugu i gradjane koji su skuplali potpise , da se drustvo koje , ja ne gledam ali cujem, cini orgije i seksisticke modne revije u Sabornici smjeni za sve vjekove ..i da se barem moze od bolesne sramote malcice lakse disati.

Avatar Moodleen
Moodleen
14:36 09.12.2018.

Ma da nam je drugarica Šu-njerga premijerka prosječna plaća bi bila barem 5-6.000 ojra. Kaj ne?

SA
Sale77
12:24 09.12.2018.

Kad vidim ovog anemicnog mam moram dve tri rakijice mrdnut da dodjem sebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije