Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.11.2018. u 12:23

Kampanje protiv manjina i migranata mogu odbiti čak i one koji Plenkoviću zamjeraju da je prelijevo

Stranka i Vlada Andreja Plenkovića više su od godinu dana izložene aferama koje sustižu jedna drugu, od Borga do SMS-a. Usto, za vrat im je sjela i desnica, prvo kampanjom protiv Istanbulske konvencije, za što su na kraju pridobili nemalih 14 HDZ-ovih zastupnika. Neslavno je završila i njihova koalicija s Mostom, zbog čega su novog saveznika morali naći u dotadašnjem “smrtnom neprijatelju” HNS-u, što je ojačalo napade s desnice. Uslijedio je skup u Vukovaru, a posljednju frontu desnica je otvorila zbog pritiska migranata na hrvatske granice.

Kao novu crvenu krpu za desno orijentirane birače koriste Marakeški sporazum, a tu su na svoju stranu pridobili i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Unatoč svemu, najnovija ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da i HDZ-u i Vladi raste potpora. Takve rezultate Plenković dobrim dijelom ima zahvaliti višemjesečnom mukotrpnom raspadu najveće oporbene stranke, koja gotovo na tjednoj razini neuspješno pokušava srušiti svog nepopularnog predsjednika. Kako od SDP-a pomalo odustaju i oni koji su ga desetljećima smatrali svojom jedinom opcijom, podrška odanih birača HDZ-u u ukupnom broju izgleda moćnije. No izgleda da pomalo kopni i mantra da HDZ jedinu pravu oporbu ima unutar sebe jer se ni nakon trzavica oko Istanbulske konvencije ni nakon vukovarskog prosvjeda ništa ozbiljno u toj stranci zapravo nije dogodilo.

To je dijelom rezultat činjenice da je predsjednik HDZ-a, ma tko on bio, biračima te stranke autoritet sve dok je HDZ na vlasti, ali i toga što je hrvatska desnica tradicionalno podijeljena pa se tu ne nazire nova snažna struja. Stranka Zlatka Hasanbegovića, doduše, po rejtingu prestiže mnoge “stare” opcije, tu je i Most s već stabilnim rejtingom, ali sve je to daleko od ozbiljne ugroze za Plenkovićevu ekipu. Dapače, vrlo je lako moguće da agresivne kampanje protiv manjina i migranata u konačnici odbiju čak i dio birača koji Plenkoviću zamjeraju da je prelijevo jer si i takvi birači u pravilu tepaju da su dio pristojne, građanske Hrvatske u kakvu se nikakva agresivnost ne uklapa.

Pogledajte video s predstavljanja knjige Martine Dalić:

Ključne riječi

Komentara 32

PA
pax5
13:51 09.11.2018.

Gdje je logika: kažu HDZ raste rejting, zatim Plenković najomraženiji političar, na upit dali Hr ide u dobrome smjeru većina je odgovorila NE,.....e sada gdje je logika da HDZ napreduje na rejtingu, odgovor: NAMJEŠTALJKA!

MO
morituriite
13:25 09.11.2018.

Je, kako da ne. Raste im rejting onoliko koliko je po tim istim anketama i Josipović trebao biti sadašnji predsjednik.

Avatar Retardo
Retardo
12:42 09.11.2018.

Rast rejtinga HDZ-a je falsifikat, nitko živ više ne glasuje za HDZ čak ni oni koji su za njega glasovali 25 godina, no problem je u tome da je HDZ u stanju krivotvoriti izbore uz pomoć dokazanih lopova u Apisuu da odgovaraju namještenim anketama, i pri tome ga nema tko ni kontrolirati. Dapače, siguran sam da već postoji dogovor HDZ-a i SDP-a o pljački izbora. Kako su već tri puta pokrali referendume, tako će sada krasti i izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije