Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat Glockovih

Rat Glockovih: Žestoka bitka za golemo nasljedstvo kralja pištolja

'glock01_nnn_ned_180413'
Foto: Kleine Zeitung
1/4
24.04.2013.
u 14:02

Bivša supruga puca iz svih oružja u sporu oko raspodjele milijardu eura imetka. U bitku oko nasljedstva uključeni i sinovi i kćer, koje je zaljubljeni bogataš također razvlastio.

Svjetski kralj pištolja Gaston Glock (83) napustio je suprugu Helgu (72) nakon 49 godina braka zbog 31-godišnje Kathrin Tschikof i izazvao pravi obiteljski rat.

Naime, zaljubljeni Gaston razvlastio je suprugu, dva sina i kćer te je vođenje posla prepustio 52 godine mlađoj Kathrin. No, s tim se nikako ne slaže ostavljena Helga, koja je pokrenula niz parnica, najprije u matičnoj Austriji, a sada i u Americi, gdje je Gaston Glock izgradio pravo carstvo oružja. Njegovim poluautomatskim pištoljima opremljeno je dvije trećine američkih policajaca, a većina Amerikanaca kojima je oružje hobi u vlasništvu ima barem jedan Glockov pištolj. Imetak Gastona Glocka procjenjuje se na oko milijardu eura, a dio toga kolača sada želi bivša supruga Helga i njihovo troje djece. Priča o Glockovima, nakon što se u obitelj umiješala mlada i atraktivna Kathrin, pretvorila se u pravu vatrenu sapunicu.

Nekretnine u fondaciji

Proizvođač oružja Gaston Glock jedan je od najbogatijih Austrijanaca. Od supruge Helge razveo se u lipnju 2011. i od tada bjesni žestoki spor zbog golemoga nasljedstva. Sve je kulminiralo prošloga tjedna kada je američki Bloomberg objavio izvadak iz sudskih dokumenata i pružio uvid u duboko disfunkcionalnu obitelj, koja je gotovo pola stoljeća izgledala kao da živi u bajci.

Helga i njihovo troje djece – Brigitte, Gaston mlađi i Robert – preko noći su izbačeni iz tvrtke koju su stvarali s Gastonom starijim.

– Moja djeca i ja odigrali smo ključnu ulogu u tom poslu te smo od tvrtke iz garaže postali velika svjetska kompanija – piše u spisu koji je Helga dostavila američkim odvjetnicima u Atlanti, gdje je sjedište kompanije Glock.

Problemi u obitelji koja pištolje proizvodi od 1982. počeli su 2008., kada je Gaston doživio moždani udar. Kada se počeo oporavljati, naredio je svojoj novoj djevojci Kathrin Tschikof, koja je danonoćno bdjela uz njega, da supruzi i djeci zabrani ulazak u bolničku sobu. Neslaganje je kulminiralo 2010., kada je Gaston svoje troje djece izbacio iz Nadzornog odbora tvrtke. U NO-u sada sjedi samo njegova nova supruga Kathrin, koja je u međuvremenu postala i vlasnica konjičkog kluba u južnoj Austriji.

Iako su djeca nakon razvoda potpisala da se odriču nasljedstva, oni sada taj dokument smatraju nevažećim zbog restrukturiranja koje je u međuvremenu Gaston napravio u Glock imperiju.

– Djeca su tu radila godinama i pripremana su da jednoga dana preuzmu tvrtku. Oni sada trebaju preuzeti odgovornost u skladu sa svojim godinama, a imaju 51, 48 i 47 – ističe Helga u sudskim aktima. Prije razvoda Gaston Glock počeo je skrivati svoje osobno bogatstvo i zaradu kompanije koja se procjenjuje na 46 milijuna eura neto godišnje. Osnovao je fondaciju u koju je prebacio 172 milijuna eura i sve nekretnine koje je stekao dok je bio u braku s Helgom.

Puklo je puno prije

– Sve je počelo s osnivanjem nove tvrtke i njegovim pokušajem da smanji ili čak potpuno eliminira bogatstvo koje je stvorila obitelj Glock – piše u spisima Helga. Vlasništva i prava na patente prebačeni su u fundaciju, koju kontrolira samo Gaston. Helga sada puca po kralju pištolja iz svih oružja i traži 15 posto udjela u tvrtki i ravnomjernu podjelu imovine koja je stečena dok su bili u braku.

Gaston se brani tvrdnjom da je brak s Helgom pukao već 1996., a privatne zaklade osnovao je nakon toga. A obitelj je, kaže, više nego velikodušno isplatio dvoznamenkastim milijunskim iznosima.

Intervjue daje rijetko, a u onom koji je objavio magazin "News" 2011. Gaston je, govoreći o obitelji, poručio: "Neću dopustiti da me živog pretvore u biljku."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije