Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.12.2018. u 15:10

Iako nepoznat široj javnosti, Radeljić je bio visokorangirani državni dužnosnik pa utoliko i čudi njegov osvetnički ispad nakon kojeg će se dodatno srozati već narušeno povjerenje javnosti u institucije vlasti

Mate Radeljić bio je posljednji kamenčić koji je žuljao odnos predsjednice i premijera i nakon što je uklonjen s Pantovčaka. Ali Radeljić je odlučio da neće pasti bez ispaljenog metka pa je izdao priopćenje u kojem nimalo diplomatski otkriva kontekst svoje smjene s ciljem vađenja predsjedničina prljavog veša začinjenog obavještajno-sigurnosnim igricama.

Tko je u tome savjetovao sada već bivšeg savjetnika predsjednice, ostaje nepoznanica. Ali sa sigurnošću možemo ustvrditi da su mu savjetnici loši. Radeljićev motiv da ovakvim javnim istupom nasrne na obavještajnu službu i, prije svega, na svoju dojučerašnju poslodavku ostaje nejasan. Radeljić je bez sumnje kvalitetan politički stručnjak u potentnom razdoblju svog života pa će biti zanimljivo promatrati daljnji tijek njegove karijere. Važnije od toga, Radeljićev obračun s Grabar-Kitarović otvara tri ključna pitanja koja zadiru u srž kvalitete funkcioniranja aktualne političke nomenklature, pogotovo u kontekstu afere s lažiranim SMS porukama.

Kao prvo, jučerašnji događaj potkrepljuje sumnju u to koliko je Radeljić bio predsjedničin osobni izbor, a u kojoj je mjeri nametnut od predplenkovićevske strukture unutar HDZ-a. Ta je struktura iz vremena Karamarka logistički iznijela njezinu predsjedničku kampanju, ali je izgubila poziciju dolaskom Plenkovića na čelo HDZ-a, što je bio jedan od uzroka političkih sukoba na desnom centru.

Drugo, uvlačenje obavještajne službe u razmirice s predsjednicom ukazuje na Radeljićevu potrebu obračuna i sa SOA-om. U kontekstu spomenute afere SMS, Radeljićeve moguće uloge u tome kao i epiloga njegove savjetničke karijere ispada da je SOA odradila svoj posao.

I kao treće, logično se nameće pitanje jesu li institucije vlasti u dovoljnoj mjeri prožete kadrovima koji na adekvatan način shvaćaju svoju dužnosničku ulogu kao i sve odgovornosti koje ta funkcija za sobom povlači, što posljedično otvara i pitanje kvalitete njihove selekcije. Iako nepoznat široj javnosti, Radeljić je bio visokorangirani državni dužnosnik pa utoliko i čudi njegov osvetnički ispad nakon kojeg će se dodatno srozati već narušeno povjerenje javnosti u institucije vlasti.  

>> Pogledajte kako Grabar-Kitarović pleše s navijačima


 

Komentara 11

DG
djurdjica.gasparic
01:43 23.12.2018.

Ovaj poštovani savjetnik, gospodin Radeljiić ima velikihj problema sam sa sobom. Ne znam tko bi mogao povjerovati da je dotičnom gospodinu koji je dobio košaricu, prijetio djelatnik SOE, osobito u sadašnje vrijeme kada se snima i puštanje vode u WC-u.-u. Naravno da su mediji u slavljeničkoj histeriji odmah počeli pozivati sugovornike, prednjači N1 i "stručno sa puno znanja o problematici" navalili na ispitivanje. I odmah su naravno, zaključili, da svi trebaju odmah dati ostavku. Osim gospodina Radeljića, koji se očito ne može pomiriti da je dobio otkaz. Pitam se kada je bio ili da je sada SDP na vlasti, a bilo je toliko prljavog rublja, novinari nisu kao hijene navaljivali i natjecali se tko će više senzacionalistički objasniti situaciju. Jer, oni najbolje znaju sve. Za vrijeme SDP-a sve je bilo pokriveno velom tajne. Njihovog premijera nitko nije pozivao na odgovornost. Njena su bolile slabine i uho. Zaustavljao je promet da bi mogao nesmetano vježbati vožnju bicikla. Njegovi ministri su si dijelili šakom i kapom, i svojim najbližima. Ali, to se sada zaboravlja. O jadne li nam Hrvatske. Ali ne zbog vlasti, već zbog onih koji ne prezaju od ničega da bi došli na vlast. Toliko uvreda od zastupnika, i to na osobnoj razini i još se uvijek gle čuda, nadaju da kada budu opet izbori, da će biti izabraniu. Malo morgen. Svima njima je vlast - slast. I jedino što im ostaje da vrijeđaju, viču i prijete u nadi da im ovo nije zadnji mandat. Vidjet će se. Lijep podzrav svima..........

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
11:09 23.12.2018.

Što god bilo, morao je to muški podnjeti. Pizda.

FM
fmihoci1
20:47 22.12.2018.

... prije tiskanja/objave nesuvisle šimatovićeve "analize" (samo jedan citat: .. "kvalitetan politički stručnjak u potentnom razdoblju svog života") ... sam šimatović i neki urednik mogli su pročitati tu "analizu" .... jer taj zreli potentni politički stručnjak i sam ---- ima idiote savjetnike .... može li niže gosp. šuimatoviću?? ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije