Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.12.2017. u 07:32

Bivši predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov kaže kako je izbacivanje Rusije s Olimpijskih igara “strahota koja uništava ključne institucije suradnje”.

Najprije su se u Moskvi zapalile antiolimpijske strasti, a onda je ruski predsjednik Vladimir Putin ugasio vatru nastalu zbog izbacivanja Rusije sa Zimskih olimpijskih igara 2018. u Pyeongchangu, u Južnoj Koreji, koje počinju u veljači. Rusko je ministarstvo vanjskih poslova preko glasnogovornice Marije Zaharove priopćilo: “Neće nas moći smaknuti ni svjetskim ratom, kao što nisu ni s raspadom Sovjetskog Saveza, sankcijama…Primimo udarac i preživimo.”

Bivši predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov kaže kako je izbacivanje Rusije s Olimpijskih igara “strahota koja uništava ključne institucije suradnje”. Parlament će, kako je najavio predsjednik donjeg doma Vjačeslav Volodin, proučiti odluku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i poduzeti korake. Na webu je pokrenuta kampanja bojkotiranja Olimpijskih igara, a MOO je odlučio kako Rusija ne smije službeno sudjelovati na igrama u Južnoj Koreji, ali mogu ruski sportaši koji nisu upali u zamku dopinga. No, onda je došao red na dobrog policajca. Putin, koji je upravo najavio kako će se kandidirati za četvrti mandat na čelu države na izborima koji će se održati 18. ožujka, kazao je kako ruski sportaši koji žele mogu sudjelovati na igrama. Nastupit će bez ruskih oznaka i bez himne, već pod oznakom “olimpijski atletičar iz Rusije”.

Putin je otišao i korak dalje kazavši da, ako je bilo diskvalifikacije, onda je to “i krivnja Rusije” jer je dopinškim skandalom dala izgovor onima koji žele politizirati Olimpijadu. Olimpijske su igre bile više puta politizirane. Podsjetimo kako su zapadne države bojkotirale Olimpijske igre u Moskvi 1980. u znak prosvjeda zbog sovjetske invazije na Afganistan. Istočni blok bojkotirao je četiri godine poslije Olimpijske igre u Los Angelesu. Takvi bojkoti nanijeli su najviše štete sportašima koji na ključnom odmjeravanju sportskih snaga nisu mogli sudjelovati. Oštetile su i brojne navijače, a politici nisu donijele nikakvu prednost. Politika se općenito previše miješa u sport. Pa i time što je postojao ruski državni plan dopingiranja sportaša pokazuje koliko je državi stalo do sportske nadmoći. Možda će ovog puta dobri policajac Putin utjecati na to da sport stvarno bude sportsko, a ne političko nadmetanje.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
17:32 10.12.2017.

Sepp Blatter i Michel Platini - poklon do poda što niste popustili političkom pritisku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije