Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.01.2017. u 09:15

Govor Milorada Pupovca bio je tek blago zagrijavanje, kao šljivovica prije obilne janjetine, u odnosu na ono što je rekao Vladimir Božović

Domjenak povodom proslave pravoslavnog Božića, koji Milorad Pupovac tradicionalno organizira u Novinarskom domu, i ove je godine iskorišten za brutalan i skandalozan napada ne samo na premijera Andreja Plenkovića nego i na državu Hrvatsku.

Ne može se govoriti o slučaju jer su se neprimjerene izjave mogle čuti gotovo svake godine. Najprije je domaćin Pupovac bez imalo ustručavanja opalio čvrgu premijeru Plenkoviću spočitnuvši mu spomen ploču na kojoj piše “Za dom spremni”.

Božićno slavlje nikada nije najbolje vrijeme da se raspravlja o problemima i prijeporima. Pogotovo je nepristojno na takav način “počastiti” gosta koji je svojim dolaskom iskazao poštovanje prema pravoslavnim vjernicima.

Ali čak i da zanemarimo tu činjenicu, opservacije domaćina Pupovca su nategnute jer ne sagledavaju sve aspekte kompleksnih odnosa između Hrvata i Srba u Hrvatskoj i u regiji. Ploča u Jasenovcu sigurno nije najveći problem, pa je njezino isticanje u posebnom božićnom raspoloženju može tumačiti i kao namjerno potenciranje razlika i problema.

Međutim, govor Milorada Pupovca bio je tek blago zagrijavanje, kao šljivovica prije obilne janjetine, u odnosu na ono što je rekao Vladimir Božović, izaslanik srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. Gost iz Srbije je poručio hrvatskim Srbima da će ih matična braniti svim raspoloživim sredstvima kada budu ugroženi.

Kada se upotrebljava ovakav diskurs, onda se zapravo želi reći da su Srbi u Hrvatskoj ugroženi te da im prijeti progon. Sve te uvrede i prijetnje premijer Plenkovića je stoički podnio, a nije reagirao ni domaćin Milorad Pupovac koji je zapravo namamio hrvatskog premijera u klasičnu “političku sačekušu”.

Vođa Srba u Hrvatskoj trebao se odmah ograditi od nepristojnog gosta i jasno mu poručiti da ne može zveckati oružjem.

Vučićev izaslanik je najviše naštetio hrvatskim Srbima. Huškač Božović će se vratiti u Beograd i dobiti aplauz srbijanskog premijera, a možda i nekih drugih zemalja kojima je u interesu da odnosi Hrvatske i Srbije budu napeti i loši, dok je hrvatskim Srbima i dalje živjeti sa svojim susjedima Hrvatima.

Premijer Plenković je ostao miran na provokacije, ali nisam siguran da je u ovom slučaju postupio kako treba. Morao je nekom gestom pokazati da se ne prihvaća huškački govor na domjenku s kojeg bi se trebale slati poruke mira i uvažavanja.

Nadam se da je Plenkoviću ovaj skandal s Božovićem dobra pouka za sljedeću godinu kada treba jasno zatražiti od Pupovca da pripremi proslavu na kojoj će se ugodno osjećati i hrvatski premijer, ali i, što je još bitnije, koju hrvatski građani neće doživjeti kao provokaciju.

Ako će dogodine Pupovac govoriti slično kao i ove godina, a iz Beograda doći neki novi Božović, onda hrvatski premijer nema što tražiti u Novinarskom domu. Nije hrvatska država kanta po kojoj se može lupati bez posljedica.     

>> 'Izaslanik Božović se samo postavio zaštitnički u ime Srbije kao svaka majka prema svome čedu'

Komentara 4

DU
Deleted user
10:39 12.01.2017.

Meni drago. Kad prije Plenković koalira i dogovara se sa aboliranim pobunjenicima nego sa recimo generalom Glasnovićem. Vjerodostojno....

MR
MrkiMedo
10:25 12.01.2017.

Slijedece godine ne bi trebali na taj "domjenak" ici niti predsjednik Vlade, niti predsjednik Sabora niti predsjednica. Zasto bi se dali vrijedjati i omalovazavati? Sve spustiti na daleko nizu razinu. Pupovac kroz nekoliko godina tek treba opet zavrijediti da muu dodju tako visoki gosti.

ME
Meter
10:32 12.01.2017.

Korisnije su i grube riči od lakirovke KGK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije