Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.09.2019. u 13:08

Provokatori cvatu od sreće, bujaju, kada ih se primijeti

Provokacija predstavlja čin čiji je krajnji cilj skretanje pažnje na samog sebe. Dakle uspješna je ona provokacija na koju se reagira. Tako su neki talijanski mladići izvjesili u četvrtak ujutro na ogradu Guvernerove palače u Rijeci zastavu Kraljevine Italije i to na dan stote godišnjice ulaska Gabrielea D’Annunzija u Rijeku. Zastavu je skinula policija prije nego što su je Riječani uopće vidjeli, a onda je njihovu “trijumfalnu” sliku sa zastavom objavio neki talijanski bloger.

Ovoga ljeta trojica su talijanskih mladića izvjesila talijansku zastavu na Trsatsku gradinu. Ti “pothvati” nisu imali odjeka u Italiji, a ne bi trebali imati ni u Hrvatskoj. Jer, provokacija ne uspijeva ako joj se ne pridaje važnost. Provokatori cvatu od sreće, bujaju, kada ih se primijeti. Primijetile su ih snage reda i postupile prema zakonu.

Za medije bi to trebala biti crtica u kronici. Provokatora je i u Italiji sve više, a posebno su se osilili otkad je u vladu, sada već palu, ušla Liga i njezin čelnik Matteo Salvini. Salvini je i dok je bio ministar unutarnjih poslova imao govor desničarskog čelnika, koristio je, kako se to kaže, govor mržnje.

E, a upravo zbog govora mržnje, rasističkih proklamacija i raznih provokacija, Facebook je prije nekoliko dana zatvorio profile talijanskih neofašističkih stranaka CasaPound i Forza Nuova te njihovih čelnika. Nijedna od te dvije stranke na izborima ne dobiva ni jedan posto glasova. Talijani očito ne vole takve stranke. Je li društvena mreža Marka Zuckerberga dobro učinila time što je zatvorila stranice neofašista? Na taj se način Facebook ponio kao izdavač, odnosno onaj koji ima pravo odlučiti što objaviti, a što ne.

Koliko to mijenja samu društvenu mrežu itd. posebna je tema. Provokacije i reakcije na njih mogu završiti i ratom. A u ratovima se, kako je 1927. pisao Miroslav Krleža, u prvom redu javlja ljudska glupost: “Glupost ratna što je svaki dan susrećemo na ulici, u društvu, u kavanama, po novinama, tako je sablasna, da pod korakom njezina mamutskog stopala zdrava pamet ostaje zgnječena kao mozak s jajima na tanjuru.” Eto, provokatori imaju mozak na tanjuru.

Ključne riječi

Komentara 4

PR
prajdali100
15:21 15.09.2019.

Gospon Tomašević Ova provokacija je planirana,dobro osmišljena i koordinirana.Tu nema ničega slučajnog."Provokatore" treba uhititi i pružiti im takav tretman u zatvoru da im nikada više ne bi palo na pamet doći u Hrvatsku.Pa tko voli nek izvoli.

Avatar white socks
white socks
23:01 15.09.2019.

Silvije misli da bi im trebalo pomoći, držati ljestve dok postavljaju talijansku zastavu. Treba li isto prešutjeti kad se radi o provokaciji s ustaškom ili fašističkom zastavom?

Avatar Radagast
Radagast
22:16 15.09.2019.

Je, treba šutiti na provokacije, pila naopako.. proziran si Silvije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije