Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.11.2019. u 09:35

U prošloj školskoj godini podnesena je 1831 prijava, pokrenuto je 947 nadzora (1,6 % učitelja i nastavnika) i izdano 420 rješenja, a po trećinu ih je bilo anonimnih

I na Trgu bana Jelačića rečeno je: “Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati”. Učitelji su početkom ove školske godine tražili da se ukinu “anonimke” jer im zagorčavaju život. “Anonimka” je zagorčala život i zadarskim sucima kad je objavljena u lokalnom mediju, ali je Ustavni sud tražio da se preispita je li bilo nužno presuditi protiv nakladnika, jer su i suci podložni kritici. Novinare se bez izuzetka može anonimno i vrijeđati, a ne samo neargumentirano komentirati.

Državni inspektorat je na temelju anonimne prijave o ilegalnoj ponudi prstaca nedavno u jedan zagrebački restoran poslao pet inspekcija. Kako se pokazalo, posve opravdano. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović nedavno je prozivala DORH zbog “nepostupanja” po anonimnoj prijavi pa joj je uzvraćeno da je i tom objavom ugrozila tajnost izvida i prijavitelja. Policija i DORH postupaju po anonimnim prijavama, pa i protiv učitelja, ravnatelja... Doduše, pritom vode računa i o zlouporabama radi diskreditacije prijavljenih.

VIDEO Prosvjed učitelja "Hrvatska mora bolje"

Prosvjetari govore o “poplavi” neutemeljenih i anonimnih prijava, kažu da je to i proračunski trošak. Tportal je od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobio podatak da je u prošloj školskoj godini podnesena 1831 prijava, pokrenuto je 947 nadzora (1,6 % učitelja i nastavnika) i izdano 420 rješenja, a po trećinu ih je bilo anonimnih. DORH se svake godine suočava s 20-ak tisuća prijava, a 70 % je neutemeljeno. Treba li zato uskratiti građanima mogućnost podnošenja prijava!?

Prosvjetari čak predlažu da se neuspješne prijave naplaćuju!? Jest, u Sloveniji su učitelji ranije pokrenuli inicijativu za ukidanjem “anonimki”, ali njihovo pravobraniteljstvo i resorno ministarstvo nisu za to. Štoviše, kod njih se može podnijeti i e-anonimna prijava. I sami zagovornici ukidanja “anonimki” ističu kako su u nas najveći problem međusobne prijave prosvjetara. Ako su i sami na takvoj razini komunikacije, što onda učenici i roditelji trebaju očekivati? Uz to što i anketa Svjetskog ekonomskog foruma govori da naš obrazovni sustav ne potiče kritičko razmišljanje.      

VIDEO Prosvjed prosvjetara na Trgu bana Jelačića

Komentara 11

ST
stefj
10:27 28.11.2019.

Ma sad štrajkaju zbog svega i svačega... Puno toga što su sindikati iznosili pokazalo se kao čista laž i manipulacija. Od podataka o mjesečnim primanjima na dalje... A štrajk je čisti, onak pravi, štrajk za veća primanja (čitaj veće poreze) i protiv posla (moraju učiti on-line, što je strašno)...

GI
giannimichelis
09:37 28.11.2019.

Štrajkaju zbog anonimnih prijava? Zar ne štrajkaju zbog tableta? Ili koeficijenta? Ili dostojanstva? Aj dobro, bar su si produžili godišnji za još mjesec dana, sad je to ukupno 250 neradnih dana godišnje.

BU
burza
23:25 28.11.2019.

Pa nisu oni zasticeni ko licki medvedi nek rade posteno nek ne daju instrukcije na crno i nitko ih nece prijavljivati anonimno znaci da su anonomci u pravu kad se boje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije