Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.11.2018. u 16:06

Vjeronauk u školama ima većina europskih država, a manjina religijsku kulturu

Četiri ugovora sklopljena sa Svetom Stolicom kolokvijalno nazvani “Vatikanski ugovori” otkad su potpisani i stupili na snagu izazivali su prijepore u hrvatskom društvu, kako navodi Frane Staničić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, koji je napravio detaljnu analizu “Treba li nam revizija ugovora sa Svetom stolicom?” u povodu prijedloga GLAS-a i HSU-a Saboru da se pokrene postupak revizije.

No, ako se Sabor na to i odluči, ne može to napraviti na temelju prijedloga ovih stranaka čiju je argumentaciju ocijenio u najmanju ruku manjkavom. Stoga ona ne može koristiti Saboru u procjeni treba li nam revizija ugovora sa Svetom Stolicom. Kad se govori o reviziji “Vatikanskih ugovora”, često se problematizira vjeronauk u školama kao da je protivan sekularnoj državi i pluralističkom društvu. Tome nije odolio ni GLAS. Za iole upućenije to su promašeni argumenti jer vjeronauk u školama ima većina europskih država, a manjina religijsku kulturu, a samo tri zemlje nemaju vjeronauk.

Na pitanje treba li nam revizija ugovora sa Svetom Stolicom zato Staničić i napominje da jedini odgovor može dati Sabor i to temeljem detaljne analize uspješnosti njihove primjene i financijskog učinka za državni proračun, koja nikad nije učinjena. Dok se to ne napravi, za što je nužna politička volja, tema revizije koju povlače neki političari služi tek prikupljanju jeftinih političkih poena. Izmjena ugovora sa Svetom Stolicom nije nemoguća ako su se promijenile okolnosti od sklapanja ugovora koji previše opterećuju proračun jer su je napravile i Italija i Španjolska.

No, promjena međudržavnog ugovora nije pravno moguća bez dogovora i pristanka obiju strana. Zato Staničić i navodi da bi se većina problema u primjeni ugovora mogla riješiti dogovorom između države i Katoličke crkve, bez potrebe za formalnom promjenom ugovora koja je vrlo složena i zahtjevna. Svakako, očito je da se postupak revizije “Vatikanskih ugovora” ne može pokretati temeljem “argumenata” o izbacivanju vjeronauka iz škola, niti zbog nepovredivosti ispovjedne tajne, neradnih dana i svetkovina, na što, također, upiru GLAS i HSU jer to imaju i druge zemlje u konkordatima.

>> Kardinal Bozanić predvodio Svetu misu povodom blagdana Svih svetih

Komentara 6

LU
Lujo123
00:05 06.11.2018.

Zakaj brišete komentare koji argumentirano osporavaju mišljenja ovih bolesnih talibana tzv. liberala i soroševaca? Izbrisali ste gomilu sjajnih komentara koji oslikavaju mišljenje Hrvata, a ostavljate komentare koji vrijeđaju Hrvate - sramite se banditi!!!

CR
creedence1954
07:53 06.11.2018.

Čemu o tome pričati. borni predmet, ako ne želiš, sve ok. Ja želim d a bude u školi. Kao i još 90 % Hrvata. Kome vjeronauk smeta? Mrziteljima i Jugokomunistima!

DU
Deleted user
18:02 05.11.2018.

Vjeronauk u školama imaju fundamentalne islamističke vukojebine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije