Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.11.2018. u 08:12

Možemo zaboraviti na jeftinu naftu, država potrošačima ipak može pomoći rezanjem nameta

Da je Amerika postala jedan od najvećih proizvođača nafte, stara je vijest, kao i da je i vanjsku politiku SAD-a naftna industrija često usmjeravala prema svojim ciljevima. Ipak, relativno je nov pristup SAD-a u kojem vanjska politika brani vlastitu proizvodnju nafte koja se uglavnom oslanja na alternativnu i skupu tehnologiju temeljenu na škriljevcu.

Trošak proizvodnje tom metodom iznosi oko 70 dolara po barelu, a cijene na tržištu su blizu te granice iako je već dvije godine na snazi akcija naftog kartela proizvođača nafte OPEC-a, kojem SAD ne pripada, smanjenja proizvodnje sirove nafte. Pakta o limitiranju ponude kako bi se povećala cijena pridržavaju se i Rusija i Meksiko, ali ne i SAD koji radi upravo suprotno, odnosno proizvodnju jača, ali zato Amerikanci u zaštiti vlastite proizvodnje nameću nove sankcije Iranu koji se tek otvorio tržištu.

U tom kovitlanju međunarodne politike deblji kraj uvijek izvuku potrošači. Valja stoga očekivati da će trotjedni pad cijena benzina na hrvatskim crpkama biti tek kratka epizoda u dugoročnijem trendu skuplje vožnje koji nas očekuje idućih godina. Najave o tome da bi cijena sirove nafte mogla eksplodirati na više od 100 dolara po barelu prerane su, pogotovo zna li se da je i sam OPEC, koji zasigurno ima najbolje prognostičare, najavio cijene od oko 80 dolara po barelu za iduću godinu.

Tek u dugom roku moguće je očekivati rast vrijednosti sirove nafte iznad 100 dolara po barelu, ali riječ je o predikcijama za 2030. godinu. Cijena dizela, s druge strane, pod utjecajem je nametanja sve više ekoloških propisa, što poskupljuje njegovu proizvodnju. Iako niža potrošnja energenta i dalje neutralizira rast cijena, u dugom roku dizeli će biti manje isplativi od benzina. Naposljetku, dani jeftinog benzina i jeftine nafte su iza nas, a malo je vjerojatno da će se uskoro ponoviti pad cijene ispod 30 dolara po barelu. Osim naftaša, trljat će ruke i država kojoj od litre benzina ide šest kuna. Tu postoji prostor za pomoć vozačima.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 1

NI
nikola1975
09:56 07.11.2018.

Klasični primjer pisanja bez da se uopće prouči tema o kojoj se piše. Od kud je samo izvukla cijenu proizvodnje barela nafte 70$.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije