Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.08.2017. u 19:25

Pravi građanin Hrvatske Kvrgić nikada nije imao problema sa svojim nacionalnim identitetom kao neki njegovi kolege

Da nije bilo velike vrućine zbog koje se moralo odustati od Stilskih vježbi na Ljetnim noćima Teatra Exit, najdugovječnija hrvatska predstava samo bi još jednom potvrdila svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Stilske vježbe pravi su biser hrvatske kulture, a njihov glavni akter Pero Kvrgić već je desetljećima ujedno i moralna vertikala hrvatskoga glumišta.

Otkako ju je pokojni Tomislav Radić, još 1968. postavio u Teatru &TD, ta predstava traje sve do naših dana. Da u njoj nije bilo nešto tako gotovo epohalno, ni ta predstava ne bi još uvijek trajala. U njoj su ‘68. igrali Pero Kvrgić i Mia Oremović, da bi 1970. godine Lela Margitić zamijenila Miju Oremović. Zato su Stilske vježbe i dobile mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda, kao najdugovječnija predstava s istom glumačkom postavom.

Da nisu ništa drugo učinili, Tomislav Radić, Pero Kvrgić i Lela Margitić već bi i time zavrijedili umjetničku besmrtnost, kao i tada avangardni i kultni Teatar &TD. No kako kod nas nema pravih kriterija i kako brzo zaboravljamo nečije zasluge, tako su i Stilske vježbe godinama bile nedovoljno isticane kao vrhunac našega kazališta, odnosno nacionalne kulture. 
Dugovječnost Stilskih vježbi treba zahvaliti ne samo kvaliteti te predstave nego i upornosti Pere Kvrgića. On je rijetka životna korjenika.

Pero Kvrgić je svoju žilavost potvrdio svojom umjetničkom vrijednošću. Zbog toga je i postao živom legendom. Njegove Stilske vježbe nikada nisu podlegle bilo kakvim pritiscima političkih i kulturnih komesara. Možda je i to razlogom dugovječnosti Stilskih vježbi. 
Pero Kvrgić zaista je izuzetna osoba. O tome svjedoči i činjenica da nikada nije imao problema sa svojim nacionalnim identitetom.

To je jedna od bitnih razlika između njega i nekih njegovih kolega, osobito između njega i glumačke vedete Rade Šerbedžije.

Pero Kvrgić je pravi građanin Hrvatske. On nikada nije pokazivao namjeru da bude i tzv. jugoslavenski glumac.

Bio je oduvijek pravi umjetnik. Uz to je bio i pristojan čovjek koji nije želio imati bilo kakvog dodira s politikom. Po tome može biti uzor mnogim svojim kolegama, osobito mlađima koji misle da jedino svojom bučnošću mogu postati i veliki glumci. Pero Kvrgić spada u sam vrh hrvatskoga glumišta.

Nema sumnje da će jednoga dana i on sjediti na samom hrvatskome umjetničkom Olimpu na kojem već odavno jesu Branko Gavella, Kosta Spaić, Boris Dvornik, Krsto Papić, Marija Crnobori, Miljenko Smoje, Mia Oremović i Ivo Brešan. Do tada ćemo uživati u Stilskim vježbama i umjetničkoj i ljudskoj veličini Pere Kvrgića.

Komentara 4

DU
Deleted user
11:36 06.08.2017.

Što je Šerbedžija skrivio da ga konzervetivno-nacionalistička opcija u Hrvatskoj mrzi?

JW
Jim West
22:45 05.08.2017.

Razočaran sam. Jajčinović je prošli tjedan uspio cijelu kolumnu posvetiti Hajdaš Dončićevu komentaru i na temelju njega sve Hrvate domoljube glasače SDP-a prozvati Titoljupcima, a sada kad materijala o HDZ-u ima koliko hoćeš, pogotovo o strijeljanju, skreće na nebitne teme. Šta li misli o strijeljanju Hrvata, podmićivanju, trovanju vode?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije