Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvije Tomašević

Predsjednik koji želi da djeca umiru mučenički

Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
05.03.2018.
u 12:02

Ni u jednom demokratskom društvu djecu se ne oblači u uniforme i prisiljava ih da prisežu za nekog lidera ili njegovo viđenje društva i ideala.

Kad poželiš djetetu da umre kao mučenik u obrani ideala, onda s tim idealima, a i s onim tko ih propagira nešto nije u redu. Na sastanku svoje stranke AKP u pokrajini Kahramanmaras turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ugledao je šestogodišnju djevojčicu Amine Tiras odjevenu u vojnu uniformu specijalaca sa smeđom beretkom turskih vojnika koji su upravo ušli u sirijsko-kurdski gradić Afrin pa je pozvao na pozornicu s koje se obraćao prisutnima kako bi je naznačio kao simbol novih generacija spremnih boriti se za domovinu.

Djevojčica je došla plačući, a Erdoğan ju je, kako bi je ohrabrio, poljubio u obraze rekavši da “smeđe beretke ne plaču”. Onda je pokazao tursku zastavu na njezinoj uniformi i obratio se prisutnima: “Ako Božjom voljom postane mučenicom, bit će omotana zastavom. Ona je spremna na sve. A jeste li to i vi?”

Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić
1/7

U turskim medijima, premda su strogo kontrolirani, ipak je bilo kritika na tu Erdoğanovu izjavu jer ne može se djetetu poželjeti mučeničku smrt. U Turskoj su, istina, vojna služba, patriotizam i mučeništvo povijesno vrlo ukorijenjeni pa postoji i geslo da se svaki Turčin rađa kao vojnik. Ali, zar se može u 21. stoljeću djetetu poželjeti smrt uime ideologije?

U vrijeme Mussolinija postojali su balille (djeca odjevena u crnu uniformu) koji su prisezali u ime Boga i Italije “da će izvršiti Duceove zapovijedi svim svojim snagama i, bude li potrebno, dati krv za fašističku revoluciju”. U Njemačkoj je postojala Hitlerova mladež (Hitler-Jugend) koja je prisezala, kao i ostali građani jer govorilo se: “Adolf Hitler je Njemačka, a Njemačka je Adolf Hitler. Tko priseže na vjernost Hitleru, priseže na vjernost Njemačkoj”.

U Jugoslaviji se još 29. studenoga 1989., točno 20 dana nakon pada Berlinskog zida, kao i svake godine na Dan Republike, primalo u pionire koji su prisezali, uz ostalo, da će “razvijati bratstvo i jedinstvo i ideje za koje se borio Tito”.

Ali ni u jednom demokratskom društvu djecu se ne oblači u uniforme i prisiljava ih da prisežu za nekog lidera ili njegovo viđenje društva i ideala.

Komentara 2

AA
aabbcc
21:26 11.03.2018.

Admin spava, molim crveni karton za novinara !

Avatar southman
southman
13:03 05.03.2018.

Kao da bi se Bakir ponašao drugačije da mu je zavladati sa BiH !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije