Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.02.2020. u 15:40

Problem za Crkvu nije to što nisu bili pozvani na Pantovčak, nego upravo suprotno – to što su pozvani reagirati na ono što nije u skladu s crkvenim učenjem, 
a masonstvo je tu 
na prvome mjestu.

Nepozivanje predstavnika vjerskih zajednica na inauguraciju novog hrvatskog predsjednika sasvim je jasna poruka i ne treba se zavaravati kako se radi o protokolarno-načelnim kriterijima kojima su se ravnali režiseri ovoga ustoličenja, ograničivši broj uzvanika na minimum, za razliku od prijašnjih. Ona ukratko glasi: Crkvi tj. religiji nema mjesta na Pantovčaku.

Možda se to nekome neće svidjeti iz povijesnih ili kurtoaznih razloga, ali je ovako odaslana poruka više nego korektna, pa i dobrodošla u često zbunjujućim hrvatskim političkim prilikama.

Naime, dobro je znati što se točno i konkretno misli i gdje je ona crta razdjelnica između hinjene i patvorene političke pobožnosti i konkretnoga života i vjerske prakse.

A politički život u Hrvatskoj, budimo iskreni, boluje upravo od te slike iskrivljenosti javno deklariranih stavova, njihove osobne proživljenosti i tzv. političke korektnosti.

Najbolji primjer za to su sve one kontradikcije kojima smo bili bombardirani upravo u posljednje vrijeme, osobito u vrijeme predsjedničkih izbora, kada su “katolički” kandidati govorili o prakticiranju joge i služili se uslugama numerologa, što nema veze s vezom u katoličkom nauku.

Pa ako je prije na Pantovčaku sudbu krojila numerologinja, sada je očito došao netko novi. I to je posve u redu.

Vjerske zajednice, a osobito Katoličku crkvu, treba zabrinuti nešto što se preklopilo s inauguracijom na kojoj nisu bili, a to je isplivavanje masonske afere na površinu, koja sigurno nije došla slučajno i sama od sebe. Premda je u ovome trenutku još previše pitanja u zraku, iz crkvene je perspektive sve jasno.

Primjerice, dovoljno je postaviti upit kako je moguće da je u jednoj “katoličkoj zemlji” glavni državni odvjetnik član masonerije, koja je Crkvi trn u oku i koja svakoga katolika koji uđe u masonsku ložu ekskomunicira po automatizmu.

Odnosno, kako je moguće da je masonski državni odvjetnik imenovan s najvišeg državnog vrha, kada se zna da niti za čistačicu u Saboru ne možeš primirisati ako obavještajne službe nisu pročešljale i tebe i svu tvoju rodbinu, susjede, prijatelje i ekipu s kojom se družiš u lokalnom kafiću.

Očigledno je netko u državnom vrhu sve to dobro znao i ako je iz tih pozicija gradio odnose s vjerskim zajednicama i Katoličkom crkvom, onda to nije činio u dobroj namjeri. Što se, uostalom, i potvrđivalo u životu, od usvajanja Istanbulske konvencije preko stava o pobačaju pa nadalje.

Izazov za Crkvu, dakle, nije to što nisu bili ovih dana pozvani na Pantovčak, nego upravo suprotno – to što su pozvani reagirati na ono što nije u skladu s crkvenim učenjem, a masonstvo je tu na prvome mjestu. Barem u ovom aktualnom trenutku.

E sad, posve je drugi par rukava odražava li ovaj Milanovićev stav korektno tumačenje sekularnosti tj. odvojenosti države i religije. Sigurno ne, jer je sekularnost kroz povijest nastala u okrilju Crkve, koja se time štitila od nasilnog političkog utjecaja na vlastito poslanje.

Dakako, nevinih nije bilo ni s crkvene strane, jer je slast moći uvijek jednako zamamna, zvala se ona političkom, crkvenom ili nekom drugom.

No, tek će vrijeme i potezi koji će se prema vjerskim zajednicama vući s Pantovčaka pokazati radi li se o dijalogu ili fajtu novoga predsjednika s vjerskim zajednicama, koje su, naučene na prigodničarski povlašteni tretman, često znale zaboraviti na vlastito poslanje, a ono je uvijek na strani slabih i marginaliziranih, a nikako na strani moćnih.

Stoga, ako se ovo nepozivanje na inauguraciju u Crkvi prepozna u tome svjetlu, onda ima nade i za optimizam. Jer je ni vrata paklena, ni stupovi masonskih loža, ne mogu nadvladati.

Komentara 5

LL
lijepa_li si
18:21 20.02.2020.

zoran je bar iskren, pola tzv demokršćana, božicara koji se naslikavaju po crkvama samo kad ih kamere snimaju, veze nemaju ni s bogom ni s vjerom ni s ljudima

NA
natrag
08:19 21.02.2020.

Ajde da bar jedan dan odmorimo od popova.

Avatar dras32
dras32
08:27 21.02.2020.

Milanović je još od vremena svog premijerovanja pa do danas kao papagaj ponavljao da mu ne pada na pamet niti ukidati vjeronauk u školama niti Vatikanske ugovore dok god se tako visok postotak Hrvata izjašnjavaju kao katolici, znači ono što je biskupima najvažnije, financiranje, novac, od strane Milanovića im nikad nije bilo upitno. I što je Milanović dobio zauzvrat? Gotovo pa otvoreno neprijateljstvo. I čemu se sad biskupi uopće čude. Iako uopće ne mislim da je nepozivanje ikakva poruka, ljudi kod nas su pretjerano skloni u svemu tražiti skrivene poruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije