Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.12.2018. u 09:16

Digitalizacija koju obećava ministar Horvat prilika je koju ne smijemo ispustiti iz ruku

Večernjakove nagrade za najuspješnije gospodarstvenike predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iskoristila je kako bi na pravom mjestu i u pravom trenutku poslala poruke kojima je pogodila “u sridu”.

U jednostavnih pet poruka postavila je odličnu dijagnozu naše gospodarske politike koja rezultira zaostajanjem i tapkanjem na mjestu dok ostali napreduju. Reforme se provode presporo i ne vode u povećanje efikasnosti državnog aparata niti rasterećenje poduzetništva, nemamo strategiju ni viziju pa ne znamo u kojem smjeru želimo ići.

Ministar Horvat
1/27

Gospodarstvo nam se događa pa nepovoljna struktura gospodarstva nije iznenađenje. Uz vanjske prijetnje poput trgovinskih ratova, oscilacije cijena nafte ili pak najave rasta kamatnih stopa te okolnosti čine rast domaće ekonomije krhkim i nepouzdanim te osjetno nižim od onog kojeg postižu konkurentska gospodarstva.

Iseljavanje u tom kontekstu ne treba iznenaditi jer je radnik tražena roba u cijeloj Europi. Samo u Njemačkoj nedostaje 2,5 milijuna radnika, a s nedostatkom se muče i Slovačka, Češka i Slovenija.

Veće plaće i prosperitet koji ta tržišta nude mame radnike, a Hrvatsku stavljaju u nepovoljan položaj jer joj prijeti da postane zemlja umirovljenika čije mirovine nema tko zaraditi.

Naši gospodarstvenici uz veliku državu teško mogu konkurirati ovim tržištima koja uglavnom imaju manja porezna i administrativna opterećenja pa se vrtimo u negativnoj spirali. Nju se može zaustaviti brzo i efikasno, i to potezima kojima bi se država smanjila, ali oni uključuju hrabru i odlučnu politiku.

Ako Vlada odluči krenuti u tom smjeru, kako obećava ministar Horvat, onda bi mogla iskoristiti priliku koju nudi četvrta industrijska revolucija.

Hrvatska je mnoge prilike već propustila, ali ovu ne bi smjela ispustiti iz ruku. Imamo stručnjake sa svjetskim znanjima, koji nisu skupi kao na najrazvijenijim tržištima pa bi uz pravu strategiju mogli stvoriti podlogu za jače ubrzanje rasta. Digitalizacija nam može pomoći smanjiti i državu i rasteretiti gospodarstvo, što pak povećava konkurentnost svih sektora.

I umjesto spirale smrti eto nas u e-spirali rasta!    

POGLEDAJTE VIDEO: Sound of Light

Komentara 12

JA
javor11
11:26 04.12.2018.

Povjerovat ću onoj vladi koja: 1. na prvoj sjednici sabora predloži vladu sa 12 ministarstava i bez tzv državnih ureda, tj. da su oni u sklopu ministarstava. 2. uvede da svi primaju mirovine u odnosu na uplate u mirovinske fondove a ne da pojedinci imaju zagarantirano nešto što nisu uplačivali. Od tu bi trebala svaka vlada koja kaže da je vjerodostojna krenut a onda dalje............

ST
stefj
10:07 04.12.2018.

Ne znam za Grabar Kitarović, no ovo što je napisano govore gotovo svi ekonomisti i gospodarstvenici, a to pokazuju i sve relevantne brojke, te ekonomske i slične ljestvice. Tako da to nije ništa novo ili revolucionarno, no definitivno to treba stalno ponavljati dok se nešto ne napravi...

SO
Somelier
07:43 05.12.2018.

Kakav smo narod takva smo i država je stara poslovica kaže" Kakav narod takovu državu zavrijedi". Umjesto da pozdravimo izlaganje predsjednice mi udri po njoj. To je slika Hrvatskoga čovijeka. Jal i zloba. Uzmite si Milanovića pa će te barem imati cirkus od države i možete se smijati do mile volje. Tako nam je već jedamput bilo za vrijeme Milanovićevih komunista pa od cirkusa nismo niti primijetili kako tonemo. Kao Titanik. On tone a orkestar svira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije