Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.10.2017. u 08:45

U višu orbitu lansirao ju je ustrajan i, pokazalo se, mudar vanjsko-politički angažman

Ako je netko od štovatelja i fanova hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u nekom trenutku u zadnjih godinu-dvije i bio zabrinut za njezin politički rejting, a bilo ih je, sada bi trebali biti opušteniji. Jer, dokazuje to njezino burno djelovanje u Hrvatskoj i vani, naša se predsjednica “vraća u formu”.

Ono što se činilo kao pad političkog značaja, a koji koincidira s dolaskom, u početku poprilično popularnog, Andreja Plenkovića na premijersku funkciju, sada se opet preokreće. Udaran desecima udaraca koje Plenković dobiva dok brodi između Scila i Haribda, problema i skandala koje su mu neriješene ostavile i SDP-ove i HDZ-ove prošle vlade, premijerova popularnost kopni, a sigurnijim utočištem za zabrinute Hrvate opet se više čini predsjednica.

Pri tome, kada su brojke i rejting počeli padati, na Pantovčaku nije zvonilo na uzbunu, ili se barem nije čulo da glasno zvoni. Promjene u dnevnim aktivnostima predsjednice bile su ipak primjetne. Prestala se pojavljivati baš svuda i davati izjave o baš svemu, pa su više-manje izostale situacije poput “čokoladica”. No, ono što je našu predsjednicu opet lansiralo u višu orbitu svakako je njezin ustrajan i, pokazalo se, mudar vanjskopolitički angažman. Tijekom ove godine pokazala se relevantnom u vrhovima svjetske politike, pa su uslijedili njezini prodori s inicijativom Tri mora, susretima s američkim predsjednikom Trumpom i ruskim Putinom, kao i najava nove trilaterale s Erdoğanom i Izetbegovićem.

Pomaci s Vučićem čekat će sve dok on ne smiri svoje radikale. Poslije sretno prebrođene nes(p)retne ljetošnje epizode s ministrom obrane Krstičevićem, njih dvoje opet se ponašaju partnerski, što je i potrebno u vremenu kada predsjednica treba dati ruku obrambenom sektoru koji se jako brzo uspinje iz rupe u koju su ga bacile diletantske vlade i politike. Što se tiče njezine kandidature za drugi mandat, a preostaju joj do tada još dvije godine, bilo bi čudno da to ne učini, vrata su joj otvorena

Komentara 24

HR
hrUsrcu
08:56 30.10.2017.

nakon tudjmana prva HRVATSKA predsjednica, ostali su bili, pa vidjeli ste...

Avatar Željko222
Željko222
09:10 30.10.2017.

Bolja i od Mesića i Josipovića

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
09:06 30.10.2017.

70 godina su Hrvati morali čekati da na čelo države dođe netko tko nije bio član SKJ.Dočekali smo ju i ne damo ju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije