Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.12.2019. u 19:41

Trenutačno i neeuropske države poput Izraela i Rusije traže od Hrvatske da se čuje njihov glas u EU

Sve je spremno: dogovoren je kalendar predsjedanja, a usvojen je i njegov program. Novouređeni dio NSK spreman je ugostiti Europsku komisiju, a onda i brojne sastanke te novinare, a pored zgrade već su postavljene zastave svih članica EU. No jedno pitanje se konstantno povlači i kroz medije, društvene mreže i razgovore – je li šestomjesečno predsjedanje Hrvatske jednim od dva tijela Unije koje donose odluke uspjeh ili samo stvar rotacije?

Najtočniji bi odgovor bio i jedno i drugo. Doista, svaka država članica kad-tad dođe na red, s tim da je Hrvatska svoj termin dobila ranije zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. No ne treba ispustiti iz vida da je Hrvatska najmlađa članica Unije, da je relativno nedavno imala rat i bila toliko udaljena od europskih procesa i standarda, a sada je potpuno uklopljena u Uniju te koordinira njezin rad.

Naravno da predsjedanje nije isto iz rakursa Vlade i građana. Točno je da građani neće na prvu osjetiti veliku korist, no to se nikada i ne očekuje.

Prvi će je osjetiti definitivno hotelijeri, ugostitelji i trgovine zbog velikog protoka ljudi, osjetit će se vjerojatno i u turizmu jer pametno predsjedanje povećava vidljivost države i EU i šire.

Trajnije koristi ovisit će o uspjehu predsjedanja, odnosno o dosjeima – nekima naslijeđenim iz ranijih predsjedanja, nekima koje postavlja Hrvatska – koji budu zatvoreni tijekom hrvatskih šest mjeseci. Primjerice, kako će se države dogovoriti o višegodišnjem proračunu te tretmanu tradicionalnih politika, kohezije i poljoprivrede, obje izuzetno važne za hrvatske građane ili pak što će biti s demografijom, temom koju je Hrvatska nametnula.

U vanjskopolitičkom smislu, ono što građani uvijek ne vide, korist već postoji. U posljednjih šest mjeseci izuzetno su se intenzivirali kontakti s drugim europskim i neeuropskim državama na svim razinama.

Hrvatska je sada u posebnom položaju i nije neobično što i neeuropske države, poput Rusije ili Izraela, na zatvorenim sastancima traže od Hrvatske da se jednostavno preko Hrvatske čuje njihov glas u EU. Hrvatska to može ili ne mora učiniti, no činjenica je da je Zagreb već neko vrijeme, a i ostat će i sljedećih mjeseci, ključna politička točka.

Kao i uvijek, na Vladi je da taj zamah iskoristi.

Komentara 5

DU
Deleted user
15:17 30.12.2019.

..Sandra kolega ti gerovac ne može u kolumni a da se ne dotakne prošlosti(sletovi)klera,komiteta..jednostavno pati za “boljim vremenima”..🤪

PR
prajdali100
23:18 29.12.2019.

Gospođo Veljković biću pristojan i nekako se suzdržati odgovora koji zaslužujete.

OK
okolokere
23:11 29.12.2019.

Treba okupiti što veći broj polupismenih ljudi i među njima napraviti anketu. Rezultat bi bio dostojan ovih novina i naslova odnosno teksta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije