Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.12.2020. u 09:48

Do jučer je zatraženo oko 100.000 propusnica, no za razliku od proljeća, stožeraši su stroži i odbili su čak 60% zahtjeva

Bračni par odlučio se za odmor na Jadranu tijekom božićnih blagdana. Uredno su hotelu uplatili akontaciju i s potvrdom o uplati županijskom stožeru podnijeli zahtjev za izdavanje propusnica. Maštali su o ispijanju “kave za van” na rivi i razgledavanju tisuća lampica na palmama i štekatima, kadli stiže odluka da je supruzi propusnica odobrena, a da je suprug dobio – odbijenicu. Zgoda je to koja se jučer prepričavala kao jedna od nelogičnosti oko propusnica što ih je uveo Nacionalni stožer civilne zaštite koji bi se, eto, nakon prozivki da je izgubio kompas i da su odluke koje donosi politički, a ne epidemiološki motivirane, još mogao naći okrivljen i za bračne razmirice. Jer, putovati se, valjda, mora.

Broj zatraženih propusnica jučer se približio brojci od 100.000, no za razliku od proljeća, kad se pečat dobivao i za kupnju miješalice za beton na akciji u trgovačkom centru u susjednoj županiji, jer zidati se, je li, mora, stožeraši su sad znatno stroži. U prvoj turi odbijeno je čak 60 posto zahtjeva. Unezvijereni građani koji su prije mjesec ili dva drukčije isplanirali ove dane koji bi trebali biti dani mira i blagovanja, panično smišljaju razloge koje će činovnici u županijskim stožerima ocijeniti opravdanima. No, ovaj put znatno je sužen prostor za muljanje.

Čim se kod nas nešto spušta na lokalnu razinu, ustaljeni je običaj da se odmah aktivira općenarodni sustav potezanja veza, što se potvrdilo i na proljeće kad je odobreno čak milijun i pol propusnica. Nazivalo se tada školske prijatelje, drugare iz vojske i kumove u gradskim i općinskim stožerima, kumilo za dragocjeni komad papira koji se štancao brže od listića u kladionicama. No, sad je s te “darežljive” lokalne razine odlučivanje prebačeno na županijsku, ali i njoj je, valjda za svaki slučaj, sužen manevarski prostor, pa može izdavati propusnica samo za potrebe odlaska na posao ili liječenje.

VIDEO Provjera propusnica u Varaždinskoj županiji

Sve ostalo, kažu na terenu, rješava – Zagreb, Ravnateljstvo civilne zaštite. Propusnice su službeno uvedene kako bi se spriječila bezrazložna putovanja i grupiranja, te time suzio manevarski prostor za širenje koronavirusa. To je mjera o kojoj postoje oprečna mišljenja i među znanstvenicima i političarima, a kamoli neće među građanima, ali ona je na snazi i treba je se pridržavati. Nije vrijeme za muljanje.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar vatrogasac
vatrogasac
07:53 27.12.2020.

Svjedočimo iživljavanje monstruma,autora teksta nad napuštenom i bolesnom starčadi u dalmatinskoj zagori,kojima se ne mogu dostavit prijeko potrebni ljekovi i hrana.Zapitamo se jesmo li dosegli civilizacijsko i ljudsko dno. Koliko ljudi porijeklom iz drniškog kraja ne može do svojih roditelja posebno sada u ovim ekstremnim zimskim uvjetima kad im je pomoć najpotrebnija. Misli li ovo novinarsko čudovište da bi se sad neko pentrao po Svilaji,Dinari ili Promini..pa je željan muljaže sa tzv propusnicama..

ST
StariSokol
11:56 26.12.2020.

Ovakovu zabranu i ograničenja ne bi si niti Erich Honecker nekadašnji precednik DDR-a mogao priuštiti. Umjesto takovih ograničenja kretanja Nijemci su radije pozatvarali sve trgovine i robne kuće osim trgovine sa živežnim namirnicama. Da li ima veze sa mozgom. Momak i djevojka doletjeli avionom u Zagreb. Žive nevjenčano 15 - 20 godina zajedno. Ona je mogla iči doma kod svojih u Sjeverozapanu Hrvatsku a on nije smio sa njom jer je prijavljen u Moslavini. Zar je to ispravno postupanje.

ST
stefj
11:09 25.12.2020.

Očito treba malo demistifikacije oko tih propusnica... Na proljeće su uvedene propusnice u radno vrijeme, sada je to u vrijeme praznika. Na proljeće su trebale propusnice između Zagreba i Zagrebačke županije, sada to nije potrebno... Već te dvije stvari su dovoljne da se prepolovi broj propusnica. Osim toga, u proljeće je trebala propusnica i za logistiku, tj. prijevoz roba, sada za to ne treba tražiti propusnicu... I na kraju, ne treba zaboraviti da je na proljeće cilj bio smanjiti mobilnost, a sada je zabraniti kretanje. Na proljeće je poslodavac tražio propusnicu za djelatnika i automatski bi je dobio (provjera je bila samo da li isti radi u tvrtci ili ne), a danas to nije dovoljan razlog, nego treba i dokazati da je zaposlenik prijeko potreban i da posao ne može obavljati od kuće...Ukratko, na proljeće se tražio razlog zašto izdati propusnicu, danas se traži razlog zašto ne. To je promjena paradigme i tu je birokracija uvijek na zadatku. Inače i dalje rade veze, bez brige... Malo promašen tekst...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije