Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.04.2021. u 10:41

Na djelu nije samo tajno crtanje granica već javno precrtavanje naroda u BiH. Rušitelji su “patrioti” koji žele da je samo njihova (unitarna). Nikako da iz povijesti nauče lekciju kako je BiH održiva samo kao država triju konstitutivnih naroda. Jer BiH može biti cijela samo iz tri takva dijela

Podjela Bosne i Hercegovine vječita je tema. Nepostojeći slovenski non-paper ponovno je aktualizirao tu priču. Zato je zanimljivo vidjeti što kaže povijest – učiteljica života.

BiH je za jedne zemlja tisućljetne državnosti, a za druge država bez kontinuiteta, koja je mogla funkcionirati gotovo uvijek ili isključivo u okviru drugih država. Burna je povijest Bosne i Hercegovine. Između 1154. i 1377. godine bila je jedna od banovina, od 1377. do 1462. kraljevina, a 1463. priznao ju je Rim, ali su iste godine Osmanlije uništili bansku i kraljevsku vlast.

Ta srednjovjekovna Kraljevina Bosna bila je katolička i zapadno orijentirana, ali, isto tako, razjedinjena teritorijalnim i drugim interesima najistaknutijih velikaša. Proces potpadanja tadašnje Bosne pod osmansku vlast trajao je desetljećima, a 1580. godine službeno je uspostavljen Bosanski pašaluk, odnosno vilajet, što je naziv za najveću administrativno-teritorijalnu jedinicu u strukturi Osmanskog Carstva.

Na Berlinskom kongresu 1878. Austro-Ugarska je dobila mandat okupirati BiH, a 1908. anektirala ju je i u sastavu tog Carstva ostaje do 1918. godine. Svih ovih godina, stoljeća, prostor današnje Bosne i Hercegovine povećavao se i smanjivao, dijelio i okrupnjavao. A ti procesi uočljivi su i u proteklih 100 godina. BiH je 1918. postala dijelom Kraljevine SHS, a potom i Kraljevine Jugoslavije. Osnivanjem banovina teritorij BiH podijeljen je po etnozemljopisnim linijama, od kojih su neke imale sjedište u danas susjednim državama.

Tijekom Drugog svjetskog rata BiH je bila u sastavu NDH, a poslijeratnim uređenjem socijalističke Jugoslavije, u svojim sadašnjim granicama, BiH postaje jedna od šest federalnih republika. Od 1992. tri naroda u Bosni i Hercegovini ratuju za unutarnje i vanjske granice. Svi prijedlozi o ustroju bili su uglavnom po nacionalnom načelu. S prvim mirovnim planom u proljeće 1992. godine izišao je Portugalac José Cutileiro.

On je predložio teritorijalnu podjelu BiH na više nacionalnih konstitutivnih jedinica. Ni jedna strana u ratu to nije prihvatila. Sličan prijedlog imao je i lord Peter Carington. I taj je prijedlog odbijen. Godinu dana poslije uslijedio je još jedan mirovni plan. Ponudili su ga međunarodni pregovarači Cyrus Vance i David Owen.

Predviđali su opstanak jedinstvene BiH podijeljene u deset nacionalnih kantona, koji bi imali ovlasti i u administraciji i u policiji. Sarajevo, kao glavni grad, imao bi poseban status. Provincije s bošnjačko-hrvatskom većinom imale bi nešto više od pola teritorija (53 posto), a ostatak bi pripao Srbima. Upravo su ga Srbi i odbili jer kantoni nisu kompaktno uvezivali njihov teritorij. Taj plan nije bio prihvatljiv ni američkoj administraciji. Smatrali su da nagrađuje etničko čišćenje. Krajem 1993. godine Owen-Stoltenbergov plan predlaže uređenje BiH kao unije triju nacionalnih republika.

Njime se legalizira vojno osvajanje srpskih snaga. Srpskoj republici, po tom planu, sada bi pripalo, kao prije Hrvatima i Bošnjacima, 53 posto. U rujnu 1993. godine Parlament BiH čak je i prihvatio taj plan. Uz uvjet povratka okupiranih teritorija, zbog čega je mirovna inicijativa bila neprovediva. Amerikanci su sve do prve polovine 1994. godine veoma suzdržano promatrali zbivanja u BiH jer su smatrali kako Europa treba zaustaviti rat. Kako su se približavali njihovi izbori, htjeli su učiniti nešto vidljivo na međunarodnom planu. BiH im se učinila dobrom prilikom.

Najprije su posredovali u zaustavljanju bošnjačko-hrvatskog sukoba, što je na kraju rezultiralo Washingtonskim sporazumom, odnosno uspostavom Federacije. Potom je u Daytonu dogovorena današnja struktura države. Bošnjačko-hrvatska federacija s 10 kantona ima 51 posto, a RS, kao cjelovit entitet, 49 posto. Okvirno, jer u međuvremenu je formiran i poseban distrikt u Brčkom koji ne kontrolira ni jedan od entiteta. Kao što se vidi kroz povijest, mnogi međunarodni i domaći političari veoma su javno dijelili BiH.

Međutim, hipoteka podjela nametnuta je samo “tajnom dogovoru” Tuđmana i Miloševića. Koji to nikada nisu potvrdili, ali zato jesu oni koji nisu bili s njima. Špekulacije o Karađorđevu pretvorene su u istinu. Jednako kao i slovenski non-paper o podjeli BiH. Fantomski papir “postao” je službeni dokument. Paradoks je da su u percepciji razbijači BiH samo oni u koje se upire prstom, a ne oni koji javno prstima crtaju unitarnu državu.

Upravo ti i izmišljaju nevidljive neprijatelje kako bi ih oslabili i tako lakše prigrabili sve za sebe. Cijelu zemlju. Danas na djelu nije samo tajno crtanje granica već javno precrtavanje naroda. Više od onih koji na nepostojećim papirima prekrajaju državu, stvarni su joj rušitelji “patrioti“ koji žele da je samo njihova (unitarna).

Nikako da iz povijesti nauče lekciju kako je Bosna i Hercegovina održiva samo kao zajednica triju konstitutivnih naroda. Odnosno, BiH može biti cijela samo iz tri takva dijela.

Komentara 16

GE
genex
11:25 27.04.2021.

ovdje treba naglasiti kad bakir priziva rat, onda isključivo misli na rat protiv hrvata jer su svjesni da rat protiv republike srpske ne mogu dobiti iz jednostavnog razloga što bi se država srbija bez puno pardona umiješala. bakir računa da oslabljeni hrvatski korpus u bih, kojemu evidentno neće pomoći država hrvatska, predstavlja lak zalogaj za njegove patriote i uvezene mudžahedine.ne bi me začudilo da su naše političke elite već bjelosvjetskim hohštaplerima izdale hrvate u bih.naime, bilo bi dovoljna samo jedna rečenica hrvatske države kad bakir spominje rat, a ta je da će hrvatska braniti hrvate u bih svim raspoloživim sredstvima.nažalost, ta poruka bakiru i njegovim patriotima nije poslana.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
17:19 27.04.2021.

U Hrvatskoj vjerojatno ima vise onih koji bi se kao dobrovoljci pridruzili muslimanima, u slucaju nekog novog sukoba! Koliko god to paradoksalno zvucalo, Hrvatima u BiH je mnogo bolji i izgledniji saveznik Republika Srpska (pa cak i Srbija!) nego Hrvatska. Da je Hrvatskoj stalo do BiH Hrvata, oni danas ne bi ni bili u ovoj nezavidnoj situaciji. Herceg-Bosna, vojno i politicki vec obranjena, vjerojatno je jedina politicka tvorevina ikad, koja je doslovce sama sebe ukinula i navukla si ludjacku kosulju poznatu kao Federacija BiH! Milosevicu nije padalo na pamet odreci se RS-a, na pregovorima je zguzvanim papiricima gadjao u glavu svoje suradnike koji su bili imalo skloniji nekim kompromisima po tom pitanju. Tudjmanu je bilo vazno sacuvati "avnojsku" Hrvatsku i spremno je trgovao sudbinom Hrvata u BiH da bi postigao taj cilj. A ovim danasnjim hrvatskim politicarima BiH Hrvati ne vrijede "pisljiva boba", jer su im vec li sve, razbastinjeni su i njima neupotrebljivi, izuzev za nacisticke orgije kad je u Hrvatskoj neki Bosanac ili Hercegovac umijesan u neki kriminal...

DA
darwil
12:21 27.04.2021.

Najbolje da su je uzeli i sačuvali Turci i danas bi sve bilo drukčije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije