Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.05.2019. u 21:10

Ne zna se kako će završiti Brexit i koje će imati posljedice na život Britanaca, ali se zna da su mnogi glasali pod utjecajem društvenih mreža

Demokracija je u krizi, a zakoni nisu adekvatni za to razdoblje, zaključila je novinarka lista Observer Carole Cadwalladr poznata po otkriću skandala Cambridge Analytice (britanska konzultantska kompanija koja je analizirala podatke dobivene od Facebooka o ljudi kako bi sugerirala pojedinim političarima, među kojima i Trumpu, držanje u predizbornim kampanjama). Cadwalladr je tijekom nedavnog savjetovanja TED (Technology Entertainment Design), osnovanog za razmjenu mišljenja u tehnologiji, a sada se govori i o drugim temama, održanog u Vancouveru, kazala kako je britanski parlament, a ne ona, izvijestio da je demokracija u krizi.

Ne zna se kako će završiti Brexit i koje će imati posljedice na život Britanaca, ali se zna da su mnogi glasali pod utjecajem društvenih mreža. Nakon referenduma na kojem su Britanci izglasali izlazak iz EU, Cadwalladr je otišla napisati reportažu iz gradića Ebbw Vale u Walesu u kojem je najveći postotak (čak 62 posto) građana u Britaniji bio za Brexit. Ebbw Vale je bio gradić ugljenokopa i čeličana (početkom 1960. u čeličani je radilo 14.500 radnika), a onda su početkom osamdesetih zatvoreni rudnici ugljena i čeličane. Postindustrijska obnova počela je zahvaljujući i novcu EU. Cadwalladr je u Vancouveru pokazala slajdove sadašnjeg velškog gradića: novi koledž (33 milijuna funti), novi sportski centar (350 milijuna funti), cesta (77 milijuna funti) itd., sve sagrađeno novcem EU, o čemu svjedoče i postavljeni panoi.

Dakle, građani su znali, a ipak su govorili da “EU nije ništa učinio za nas”. Glasovali su “leave” jer su više vjerovali lažnim vijestima na društvenim mrežama i o invaziji stranaca (76 milijuna Turaka je pred ulaskom u EU itd.) nego svojim očima. U gradiću nema stranaca. Cadwalladr je otkrila u Ebbw Valeu samo jednu stariju Poljakinju, a mještani su joj govorili kako su umorni od izbjeglica. Ponavljali su lažne vijesti s interneta. A političari lažu kako bi dobili glasove i uhljebili se u parlamentu. Bude li se i u Velikoj Britaniji glasovalo za Europarlament, ključan broj glasova, prema ispitivanju javnosti, mogla bi dobiti novoosnovana stranka Brexit Nigela Faragea. Nonsens!

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Idler 3
Idler 3
12:08 05.05.2019.

Ne brineju mene Britanci. Stara imperijalistička loza kaj je navikla dalekosežnije lučat i promišlat neg majhne i nebitne državice. Prav bi bilo izkalkulirat kaj mi moremo priskrbit od članstva vu EU.

PA
Pax
22:40 04.05.2019.

Zašto Večernji još uvijek plaća ovog dinosaurusa?!

SE
serđo12
07:30 05.05.2019.

Da da na sve načine moraju ostati u EU jer bi izlazak značio bijedu za Engleze !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije