Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.04.2016. u 06:55

Šešelj kaže da je “velika Srbija besmrtna ideja”. Hrvati koji nisu lakovjerni svjesni su te opasnosti s istoka. Ipak, hvala na upozorenju

Nepravomoćna oslobađajuća presuda Šešelju, s obrazloženjem koje je cijelo njegovo ratno angažiranje svelo na političku borbu i branjenje Srpstva, znači da je Tribunal “legalizirao” i ideju velike Srbije. Hrvati, a izgledno i ostali nesrbi koji su stradali u ratovima 90-ih, trebaju upravo tako zaključiti. I ne uspavljivati se time da je to prvostupanjska presuda, da će se tužiteljstvo žaliti itd. To je manje važno. Žalbeni rok bit će višegodišnji, a kada bi bilo istinito da je Šešelj terminalno bolestan, to bi značilo da neće ni dočekati eventualnu promjenu presude. Stoga, valja zaključiti da će generacije srpskih nacionalista biti osokoljene pogledom Haaškog suda na ideju o stvaranju velike Srbije, u čije su stvaranje iz Beograda nekoliko puta kretali i što je uvijek rezultiralo tisućama žrtava. Kako jako dobro poznajemo tu povijest, a nećemo zaboraviti posljedice koje su velikosrbi proizveli u pokušajima osvajanja tuđih teritorija i fizičkog uništavanja drugih naroda i imovine – za nas će ideja o velikoj Srbiji ostati zločinačka.

Bez obzira na to što o tome kaže neko od sudskih vijeća Tribunala. Jednako, ne treba nas zanimati zašto je Haag ovdje uskočio sam sebi u usta, jer po istim obrazloženjima mogao je osloboditi i Radovana Karadžića. Nama, pak, ne treba Haaški sud kako bismo shvatili poruku da je, kako to kaže Šešelj, “velika Srbija besmrtna ideja”. Točno, i Hrvati su svjesni stalne opasnosti s istoka. Do ove je presude, međutim, bilo dosta lakovjernih Hrvata koji su povjerovali da je “ta stvar s velikom Srbijom” zaboravljena, a ima mladih koji i ne poznaju taj pojam. Ova presuda, dakle, pouka je i Hrvatima – ideja velike Srbije živi. Sada će se, naravno, javiti lakovjerni Hrvati koji će tu pouku relativizirati argumentima kako to kaže “notorni” Šešelj, koji na izborima dobiva jedan posto potpore birača. A to koliko će šešeljevci dobiti na idućim izborima u Srbiji, 24. travnja, tek ćemo vidjeti. Analitičari kažu da će Šešeljeva politička aktivnost, nastavi li se, dodatno radikalizirati srpsku političku scenu i ojačati ultranacionaliste.

Opasno, jer se u Srbiji stalno smanjuje podrška građana eurointegracijama (sa 73% 2003. pala je na kraju 2015. na 47%). Kako pada sklonost EU, tako se povećava prisutnost Rusije. I samo spominjanje “očuvanja Jugoslavije” u presudi, kao alibija Šešelju, govori da ovo sudsko vijeće Tribunala de facto Hrvate i ostale narode svodi na separatiste (a to je bio alibi Beogradu za agresiju) i odbacuje i koncept Ustava iz 1974. koji je dao pravo republikama na samoodređenje do odcjepljenja. Drukčije pravno tumačenje raspada SFRJ dala je Badinterova komisija. Ova presuda udara i na to. A kako je Badinter “povukao” i sada priznate granice, što je sljedeće!? Njihovo dovođenje u pitanje. Jer, “ideja velike Srbije je besmrtna”. Znamo. Ipak, hvala na upozorenju. 

>> Šok iz haaške sudnice: Vojislav Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice! 

>> Šešelj na Twitteru likovao pa pisao i hrvatskoj predsjednici: 'Dolazim u službeni posjet'

Komentara 2

ST
Stjepan2103
09:06 01.04.2016.

Sa Srbijom uvijek na oprezu....Na zapadu je postapalica ne lazi kao srbin ....cast izuzecima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije