Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.05.2019. u 17:46

HOS-ovci sutra u Bleiburg neće s ratnim obilježjima zato što su, kažu, legalisti.

Austrijska policija iznimno je ozbiljno shvatila provedbu zakona donesenog 1. ožujka, koji strogo sankcionira znakovlje Nezavisne Države Hrvatske, izjednačavajući ga sa zabranjenim terorističkim organizacijama poput ISIL-a i Al-Qa’ide.

Čak 450 pripadnika snaga reda osiguravat će sutrašnju komemoraciju žrtvama Bleiburga, na kojoj se očekuje i do 15.000 hodočasnika. Uz temeljnu policiju iz cijele Austrije, provedbu reda i mira čuvat će i austrijski specijalci Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri, djelatnici ureda za borbu protiv terorizma pa i policajci iz Hrvatske.

Premda odanost političkoj ideji i domoljublje nemaju cijenu, visina sankcija, koje iznose od 4000 do 10.000 eura za ponovljeno djelo, zasigurno će svakog potencijalnog prekršitelja zakona natjerati na to da dvaput razmisli. Međutim, takvih ni prošle godine u Bleiburgu nije bilo mnogo. Prema podacima austrijske policije, na Bleiburškom polju bilo je između dvanaest i petnaest tisuća hodočasnika, a privedeno je šest ljudi. Od tog broja petorica su optužena. Gledano u postocima, prekršitelja ili provokatora, u odnosu na ukupni broj posjetitelja, bilo je samo 0,042 posto.

Komemoracija u Bleiburgu
1/14

Ove godine, dovoljan će biti i jedan jedini prekršitelj da napravi štetu koja bi mogla dovesti do prekida komemoracije, do moguće zabrane te, uzročnoposljedično, do međunarodne sramote za Hrvatsku, ionako već optuživanu za koketiranje s ustaštvom.

No, za to nisu ni ponajmanje krive austrijske, već hrvatske vlasti koje već godinama odgađaju konačni obračun sa simbolima poražene NDH. Neujednačena sudska praksa proistekla iz nedovoljno preciznih zakona – koja Thompsona malo progoni pa malo oslobađa, koja pravomoćno osudi Josipa Šimunića pa pravomoćno oslobodi HOS-ovca Damira Markuša Kutinu – unosi zbrku među građane koji ne znaju što je dopušteno, a što zabranjeno. Iz Vlade još nema naznaka da bi se takve zakonske izmjene mogle i dogoditi. Eto im austrijskog primjera! HOS-ovci sutra u Bleiburg neće s ratnim obilježjima zato što su, kažu, legalisti. Poštovali bi oni i hrvatski zakon kada bi ga netko donio.

Ključne riječi

Komentara 50

Avatar istovari
istovari
18:36 17.05.2019.

Netko vidio nekoga od dotičnih s bilo kakvom knjigom?

DU
Deleted user
08:54 18.05.2019.

Podigla se cijela jugokomunustička falanga da " odbrani" svoje krvoloke koji su pobili vojnike bez suđenja, žene i djecu bez milosti, a njihova djeca to rade ponovo protestirajući protiv komemoracije žrtvama jer " jabuke ne padaju daleko od stabla".

DU
Deleted user
18:23 17.05.2019.

Zakoni su namjerno nejasni da HDZ-ovci i SDP-njare mogu muljati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije