Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.06.2014. u 12:37

U sjeni premijerovih obračuna i sa svojima u vladi i partiji i s oporbom, u prvom redu s Karamarkom, bit će i sve veće siromaštvo, i sve veća nezaposlenost, i sve lošije gospodarstvo, i europski fondovi

Nedjelja, 8. LIPNJA

Možda ništa tako u četvrt stoljeća hrvatske samostalnosti nije pokazalo kako je politika u nas nestvarna kao sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj se odlučivalo o izbacivanju Slavka Linića iz partije. Cijela je nacija - bar je bio takav dojam u javnosti – bila usredotočena na sukob koji je se ne tiče, koji joj je dalek i nevažan, ali je bio važan jednoj osobi, Zoranu Milanoviću. Trebalo je zadovoljiti likvidatorsku strast jednog despota, potvrditi mu svemoć i nepovredivost, u ralje njegove osvetoljubivosti ubaciti još jednog grešnika kako bi mu se utolila glad za žrtvama. Milanović ne postoji na ovome svijetu da izvrši neku ljudsku zadaću nego da nametne volju za moć koju ne hrane pozitivne namjere nego proizvodnja a zatim uklanjanje negativnih likova. U toj volji najrazvijenija su ticala koja mu dojavljuju blizinu neke opasnosti, nezavisnosti, mogućeg protivljenja, nedovoljne poslušnosti i nedovoljnog ulizištva. I ne da se zaustaviti, jer se iz tko zna kakve prirodne zakinutosti hrani protivnicima.

U toj zaslijepljenosti Milanović ne umije biti nimalo uvjerljiv. Proteklih dana mu se prigovaralo što iz SDP-a izbacuje Linića dok isti taj SDP podupire “neovisnog” kandidata za vukovarskog gradonačelnika, Saba, kojemu se sudi zbog korupcije. A dok je, poslije priopćenja DORH-a, govorio kako Šegona nitko i nije optuživao zbog kaznenog djela nego zbog sukoba interesa zbog kojega će svatko snositi posljedice, metar iza njega, kao pratnja, bio je ministar Jakovina kojemu je sukob interesa službeno potvrđen a posljedica u Vladi nije imao, kao što ih nisu imali još neki ministri. U filmu “Duga, mračna noć” Antun Vrdoljak je sjajno prikazao kako se u komunističkim čistkama kakve su i Milanovićeve osipa sve što je moralno i sposobno, a na vlasti ostaju samo najgori. Dakle, posla za Milanovića još ima, jer još svi najgori nisu zauzeli sve važne pozicije u stranci i Vladi. Sigurno je također da će se Milanovićeva glad za žrtvama poslije obračuna u dosegu njegove vlasti usmjeriti prema HDZ-u, jer do izbora je još samo godinu i pol. Nastavit će se “prolijevanje krvi”, možda još drastičnije nego što je bilo s Linićem, a u sjeni premijerovih obračuna i sa svojima u vladi i partiji i s oporbom, u prvom redu s Karamarkom, bit će i sve veće siromaštvo, i sve veća nezaposlenost, i sve lošije gospodarstvo, i europski fondovi... Milanović terorizira državu, a ona mu ništa ne može, terorizira svoju stranku koja mu također ništa ne može. Taj scenarij zaštićenog samodršca mogao je smišljati i smisliti samo um koji je znao da će mu trebati, koji je predviđao okruženje u kojem će se naći. Nesposobnost i nemoral znaju biti jako inteligentni u načinu na koji će se nametnuti i u načinu na koji će se održavati.

Subota, 7. LIPNJA

Upire prstom u druge zbog onoga što sam čini

Čime se mjerio uspjeh nekog čovjeka iz moga kraja, Dalmatinske zagore (a slično je u svim provincijama), koji bi na ljestvici društvene moći zauzeo određeno mjesto? Time koliko ljudi u Splitu, Osijeku ili Zagrebu ima “pod sobom” (kao direktor, poslovođa...), autom kojim bi dolazio u zavičaj i drugim statusnim imetkom, i, naravno, brojem braće, sestara, rođaka, rodica, kumova i prijatelja koje bi zaposlio. Stoga bih ja ne kao stilsku figuru nego u doslovnom značenju shvatio izjavu premijera Milanovića da se razveselio kad je čuo da mu se bratić, nakon što je 23 godine bio u mirovini, zaposlio kao direktor u Nacionalnom parku Krka. To prije što o Milanovićevu nepotizmu mnogo toga znamo i slušamo već dvije godine. On strasno prstom upire u druge zbog onoga što sam čini, drsko i otvoreno. A onoga tko mu se usprotivi izbacit će iz partije, to jest – iz obitelji.

Ponedjeljak, 9. LIPNJA

Mediji neće pokolebati Kolindine glasače

U anketama koje su politički različiti mediji dosad proveli među svojim čitateljima (Slobodna Dalmacija, 24 sata, Index.hr...) Kolinda Grabar Kitarović pred Josipovićem u nadmetanju za Pantovčak ima golemu prednost. U anketi Mediane Fides o predsjedničkim izborima napravljenoj za Jutarnji list Ivo je Josipović imao samo desetak posto prednosti pred Kolindom Grabar Kitarović. Taj podatak objavilo je vrlo malo medija. Ali su gotovo svi desetak dana poslije objavili rezultate jedne druge ankete prema kojoj Josipović ima 20 posto prednosti. Josipoviću se pogoduje i na druge načine. Mediji koji inače ne vole teorije zavjere i priče o svjetskim vladama s velikim uskličnikom koji bi trebao pokolebati Kolindine glasače “denunciraju” je zbog članstva u Trilateralnoj komisiji, ili pišu o njezinu neslaganju s previše desnim Karamarkom, ili su im njezini liberalni stavovi nespojivi s konzervativnim HDZ-ovim glasačima, itd. Otkud sve to izvlače, jer gospođa Kitarović kao kandidatkinja za predsjednicu nije izgovorila ni jedne jedine riječi a nekmoli razložila svoj program i svjetonazor? Bit će da im Josipović pred njom već izgleda kao siroče za koje, tražeći joj dlaku u jaju, skupljaju milodare.

Utorak, 10. LIPNJA

Zatezne kamate kao pištolj za “motivaciju”

Miče li se to nešto? Ne mogu vjerovati, ali možda se miče. Nedavno je novi ministar financija Boris Lalovac rekao kako bi kamate stranih banaka i za građane i za gospodarstvo trebale biti kao i u njihovim matičnim zemljama, gdje su mnogo, mnogo manje. A sada se usprotivio i zateznim kamatama, koje su mnoge građane i tvrtke dovele u dužničko ropstvo. Zakonima ih treba regulirati, ujednačiti i ograničiti, rekao je Lalovac. Dakako, usprotivio mu se plaćenik europskih gazda, predsjednik Hrvatske (???) udruge banaka Zoran Bohaček, rekavši kako “zatezna kamata motivira dužnika da plati dug” te da se ona “mora ugovarati”. Možete li zamisliti besramniji postupak? Stranci su Hrvatima oteli banke, koje su sami Hrvati sanirali s gotovo sto milijardi kuna (!!!), sada im iz njih uz goleme kamate daju zajmove, i, kao u kaubojskim filmovima, prijete im pištoljem zateznih kamata kako bi ih “motivirali” da im pune vreće profita. Je li povijest zapamtila pokvareniju pljačku od te koju su smislili i provode Škegro, Škreb, Barbić, Rohatinski, Vujčić, Luković, Prka, Bohaček i drugi...?

Srijeda, 11. LIPNJA

Dosljedni crveni za svoje čuvaju i arhivsku građu

Kako do istine o komunističkim zločinima? Među ostalim istraživanjem arhivske građe naslijeđene od Saveza komunista Hrvatske. No kako je SDP nasljednik SKH, za pristup toj građi treba imati dopuštenje tajnika stranke, a on ga daje samo onima koji o komunistima pišu apologetski, kaže povjesničar Ivo Lučić, te skreće pozornost na još jednu pojedinost: “Za neke neovisne, kritične istraživače nema uopće govora da će doći do takvog gradiva, čak niti do gradiva nekadašnjih komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu koji nisu bili partijska nego državna institucija”. Očito je, crveni su dosljedni – ako su oružje općenarodne obrane dali svojima, to jest jugovojsci, za svoje čuvaju i arhivsku građu, oružje jednako ubojito.

Četvrtak, 12. LIPNJA

Program – gladna, 
ali napušena Hrvatska

Površina posađenih ili posijanih poljoprivrednim kulturama u Hrvatskoj je sve manje, ali bi se stanje uskoro moglo popraviti. Političarka u usponu Mirela Holy danomice se zauzima za legalizaciju indijske konoplje, te se nada da će Vlada prihvatiti njezinu zamisao. U ovakvoj bijedi i siromaštvu zauzimati se za tobože “korisnu biljku” od koje se dobivaju “deseci tisuća proizvoda”, a zapravo za legalizaciju droge može samo netko tko nema srama. I nije nemoguće da crvena vlast, koja je jako marljiva u destrukciji svega zdravoga u zemlji, udovolji svojoj otpadnici ne bi li je imala za neke buduće koalicije. Tako bismo – ako ne nahranjenu imali barem napušenu Hrvatsku.

Petak, 13. LIPNJA

Neka se bezbožna vlast bezbožno i ponaša

Ne znam otkud toliko srditosti zbog nedavne odluke Hrvatske biskupske konferencije da otkaže gostovanje na susretu Hrvatske katoličke mladeži predsjedniku Josipoviću, kojega je dubrovački biskup Mate Uzinić bio pozvao na to okupljanje. Ako imamo bezbožnu vlast, neka se bezbožno i ponaša. Ne može ta vlast s jedne strane na Crkvu i vjeru huškati najveći ateistički ološ a s druge se slikati s kaptolskim moćnicima, za što su uvelike krivi i neki od tih moćnika kojima je važnija blizina državne hijerarhije nego vjerničke sirotinje.

>>Nogomet je Hrvate 'vraćao u život' u vrijeme najvećih depresija i ugroza

>>Zašto su propali 'povijesno odgovorni' Kujundžić i Gabrić, a uspjela darkerica Holy?

Komentara 19

AL
alfa5
12:49 14.06.2014.

ostavke svih ( posebno milanoviceva ) jer su bahati nesposobni jednom rijecju kriminalci,,koji ratuju sa svima tko ne pripada sdp-u,,podmecu im spletkare,,,a za ekonomiju za nezaposlenost i nesto da se uradi za gradjane od toge nema nista niti ce ikada sa njima biti jer mrze,,sve sto je hrvatsko,,,oni bi najradje da se i ne zove hrvatska nego srbija,,,mislim da bi tada bili najsretniji,,,pogledajte samo jovanovica i njegove izjave,,,koje su nista drugo nego poticaj na mrznju...za njegove izjave bi trébao biti uhapsen jer siri mrznju ,,,,i on je bio ministar fujjjj i sramota,,,ostavke svih,,,tako cete najbolje pomoci svim gradjanima ( osim srba ) jer sdp- zlocinacka organizacija - koalicija i - sds svi su isti,,,,

MR
midnight rose
13:05 14.06.2014.

ma samo što prije ostavka Milanovića i cjelokupne ove nespsoobne Vlade i prijevremeni izbori.

BU
bubimir55
12:53 14.06.2014.

Posljednje studijsko putovanje Milanovića o trošku hrvatskih građana je imalo jedinu svrhu upoznati se s brazilskim iskustvima održavnja na vlasti i obračun s osiromašenim narodom uz pomoć vojske i policije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije