Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.10.2019. u 17:27

Dvije su se strane ukopale u rovove i šalju otrovne strelice

Način na koji bi učiteljima trebalo povećati plaće otvorio je frontu između HDZ-a i njegova strateškog koalicijskog partnera HNS-a. Iako su obje stranke deklarativno za povećanje učiteljskih plaća, HNS inzistira da se to učini povećanjem koeficijenata, za što HDZ ne želi ni čuti.

U toj se stranci boje da bi takvo pristajanje na zahtjeve sindikata otvorilo Pandorinu kutiju te da bi uslijedili zahtjevi za boljim koeficijentima u svim drugim javnim službama jer su oni za sve službe određeni istom uredbom. A to bi, tvrde HDZ-ovci, državu nužno vodilo u novo zaduživanje. Iz HNS-a pak starijeg partnera prozivaju za licemjerje jer im, kažu, nije bio problem prije samo nekoliko mjeseci povećati koeficijente “premijerovim prijateljima u Ministarstvu vanjskih poslova”.

Dvije su se strane, dakle, ukopale u rovove iz kojih danima razmjenjuju otrovne strelice pa je veliko pitanje može li uopće ova priča završiti dogovorom. HNS je u priči o povećanju učiteljskih plaća očito prepoznao priliku da godinu dana prije parlamentarnih izbora uvjeri svoje birače da ipak “ima kičmu” i prikupi pokoji politički bod.

Pritom je jasno i kako je Plenkoviću izuzetno stalo da predsjedanje EU početkom iduće godine odradi bez političkih potresa pa su vjerojatno računali da bi im i to moglo donijeti pobjedu u ovom okršaju. Nevolja je, međutim, u tome što je HDZ pretrpio političku štetu već i samim ulaskom u neprincipijelnu koaliciju i najmanje što mu u izbornoj godini treba jest još jedno popuštanje partnerima radi političke stabilnosti.

Ako pritom doista iskreno vjeruju da bi popuštanje sindikatima i HNS-u poljuljalo državne financije, nejasno je kako bi sada mogli popustiti i za račun partnera žrtvovati fiskalnu disciplinu. A ode li iz Vlade HNS, HDZ bi ostao na milosti Milana Bandića i drugih manjih partnera čiji će zahtjevi sigurno biti veći nego dosad. Takvu se krhku većinu doista ne isplati čuvati pa bi za Plenkovića bolja varijanta bilo raspisivanje izbora, koji sada već ne bi bili ni prijevremeni s obzirom na to da bi se proveli u izbornoj godini.

Ključne riječi

Komentara 4

MA
magnum2013
18:43 12.10.2019.

Smanjiti ogromne financije van granica koje služe samo za kupovinu glasova i biti će novaca za sve.

Avatar Nlnja
Nlnja
19:24 12.10.2019.

neka plijenković posudi sredstva od svojih prijatelja iz grupe borg.

AN
antonelić
21:28 12.10.2019.

" pristajanje na zahtjeve sindikata otvorilo bi pandorinu kutiju " tvrde izvori iz hadeze-a ... a možda bi se i osvjetlila platonova pećina te bi učitelji ugledali sunčevu svjetlost umjesto opsjena trilaterale ( anemija-njonjo-pinokio ) ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije