Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.08.2020. u 18:36

Jasno je kako će za sve što se u Bjelorusiji događa protiv Lukašenkova vladanja biti optužen Zapad, kao što se događalo u vrijeme hladnoga rata...

Uz Rusiju, sada je i Kina priznala rezultate izbora u Bjelorusiji na kojima je 9. kolovoza s 80 posto dobivenih glasova pobijedio Aleksandar Lukašenko. S druge strane EU ne priznaje te rezultate. Peking “ne želi vidjeti kaos u Bjelorusiji” i protivi se vanjskim snagama koje “stvaraju podjelu i nestabilnost u zemlji”, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže kako je situacija u Bjelorusiji unutarnja stvar, te kako u okviru Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti nije potrebna ruska pomoć. Ta organizacija nastala je 1992. poslije raspada SSSR-a i u nju su ušle bivše sovjetske republike (Rusija, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Bjelorusija i Armenija), ali se mogu pridružiti i druge države. Od 2013., primjerice, Srbija je promatrač u toj vojno-političkoj organizaciji u kojoj, kao i u Atlantskom savezu, se napad protiv jedne ili više članica smatra napadom na sve članice.

Lukašenko kaže kako se Bjelorusija ima na koga osloniti te je optužio zapadne zemlje za uplitanje. EU ne namjerava uvesti ekonomski embargo Bjelorusiji, već pojedincima koji su odgovorni za napade na prosvjednike, te financijski pomoći bjeloruski narod. Ursula von der Leyen najavila je kako će se s 53 milijuna eura pomoći bjeloruski narod, a od kojih će tri milijuna biti namijenjena “žrtvama represije”, dok će većina novca biti namijenjena suzbijanju koronavirusa.

Lukašenko kaže: “Naravno, ne možemo otkriti sva financiranja koja su upućena u Bjelorusiju jer su mnoga u gotovini, ali mi znamo da je tako i usredotočit ćemo se na taj problem”.

Jasno je kako će za sve što se u Bjelorusiji događa protiv Lukašenkova vladanja biti optužen Zapad, kao što se događalo u vrijeme hladnoga rata kada se govorilo kako zapadne zemlje obmanjuju narod u realsocijalističkim zemljama. No, nitko iz zapadnih zemalja nije bježao u istočne, već je, kako se govorilo 1989., tamošnji narod nogama (bježeći) glasovao protiv socrealističkih režima. Sada se stvara podjela na zemlje u kojima vladari žele vladati vječno i u kojima postoje višestranački slobodni izbori.

Video - Neredi u Bjelorusiji nakon pobjede Lukašenka na izborima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije