Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.09.2020. u 18:15

Pakt Ribbentrop-Molotov sklopljen 1939. godine bio je na štetu Poljaka koji su se izdigli iz nedaća i stvorili zemlju blagostanja

Godinama se već među Hrvatima uvriježilo traženje krivca u prošlosti za situaciju kakvu imamo danas. Najčešće se krivac nalazi u Domovinskome ratu, u agresiji, u okupaciji zemlje, u velikom uništavanju zemlje i imovine, u velikoj ratnoj šteti nikad naplaćenoj... Iako je od kraja Domovinskoga rata prošlo već 25 godina, ako za kraj rata uzimamo “Oluju” u kolovozu 1995., makar ga neki smještaju u završetak mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja koja je završila 15. siječnja 1998., još je i danas mnogima to najčešće opravdanje zašto gospodarski zaostajemo za većinom zemalja Europske unije, posebno za onima na istoku Europe, koje su do 1990. godine bile pod tvrdom sovjetskom komunističkom čizmom. Onda se vratimo još na Drugi svjetski rat, kada je vladao teški građanski rat među Hrvatima, pa se vratimo još dalje, u Prvi svjetski rat, i tako unedogled. I Osmanlije su nam krive za sve naše promašaje prošlih trideset godina neovisne nam i slobodne države. Taman posla da bismo mi sami bili krivi! Kad mi netko krene s takvom pričom, najčešće se okrenem Poljskoj.

Vjerojatno znate koliko je danas to uspješna zemlja! Evo samo koliko je Poljaka ove godine došlo na naše more i spasilo nam turističku sezonu, i to više nisu Poljaci koji dolaze i ne troše gotovo ništa. Samo pogledajte s kakvim automobilima dolaze. I kako se njihova ekonomija razvila, kako su uspješno povukli veliki novac iz EU fondova, a gdje su bili prije samo trideset godina! Bili su velika bijeda! Zar su Poljaci u povijesti tako dobro prošli, da im se zato nasmiješila svjetlija budućnost? Ili su ipak bili pametniji i puno bolje i više radili od nas otkako su se oslobodili Moskve i uveli demokraciju?

Idemo na Drugi svjetski rat. U tome je ratu izginulo oko šest milijuna poljskih građana! Zapamtite, ŠEST MILIJUNA Poljaka! Poljska je u ratu bila razrušena zemlja. Primjerice, Varšava je bila sravnata sa zemljom. Pogledajte kako danas izgleda taj grad, kako izgledaju drugi poljski gradovi!

Poljska je u Drugome svjetskom ratu bila velika žrtva Hitlerove nacističke Njemačke i Staljinova komunističkog SSSR-a. Prvo je Hitler napadom na Poljsku 1. rujna 1939. izazvao početak Drugoga svjetskog rata, a onda je Staljin 17. rujna iste godine invazijom Crvene armije zauzeo istočnu Poljsku u sklopu tajnog dijela sporazuma s Hitlerom, poznatog kao pakt Ribbentrop-Molotov, koji je sklopljen 23. kolovoza 1939. godine. SSSR je poslao stotine tisuća osoba s tog područja u Sibir i druge udaljene krajeve SSSR-a u četiri vala deportacija između 1939. i 1941. godine.

Jeste li čuli za pokolj u Katynskoj šumi, kada su u travnju i svibnju 1940. godine posebne postrojbe sovjetskog Ministarstva unutarnjih poslova (poznatije kao zloglasni NKVD), prema zapovjedi najvišeg sovjetskog partijskog rukovodstva, likvidirale oko 22.000 poljskih državljana, časnika, policajaca, intelektualaca i druge elite, iako se do danas zapravo točan broj likvidiranih još uvijek ne zna!? NKVD ih je ubijao na različitim mjestima u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji, ali grobnice kod Katyna dugo su bile najpoznatije, pa se zato i do danas pojam pokolja kod Katynske šume zadržao kao opći pojam za sve te likvidacije NKVD-a.

Treba li nabrajati što su sve Nijemci učinili Poljacima, kakve grozne zločine? Varšavski geto i Varšavski ustanak samo su najpoznatije epizode tih nacističkih zločina u svijetu, kao i nacistički koncentracijski logori. Ali i tu su Poljaci masovno stradali, kada su ih Nijemci nemilosrdno uništavali tijekom Varšavskog ustanka, a Staljin, od kojeg su očekivali pomoć, izdao ih je. Jer je Varšavski ustanak trajao u vrijeme kad je već Staljinova Crvena armija bila nadomak Varšave. No Staljin nije htio ići dalje i pomoći Poljacima protiv Nijemaca. Stao je kako bi se Nijemci do kraja obračunali s Poljacima i kako bi onda on lakše ušao dalje u Poljsku i preuzeo vlast. Zašto? Jer je ustanak predvodila poljska Domovinska vojska koja nikako nije bila sklona Staljinu i komunistima/boljševicima. U slučaju pobjede, kako je bila prozapadno orijentirana, tražila bi slobodne višestranačke izbore i demokraciju. Staljinu to nije trebalo, pa je Nijemcima prepustio njezino uništenje kako bi nakon rata na vlast doveo poljske prosovjetske komuniste i stavio Poljsku pod svoju čizmu, što se i dogodilo.

Hoćemo li dalje, kakvu je represiju Moskva izvodila u Poljskoj sve do pada komunizma i raspada SSSR-a? Vojni udar 1981. godine, prijetnja sovjetskom invazijom, izvanredno stanje?

Nije slučajno da Poljaci i danas s oprezom gledaju na Rusiju, kao i sve baltičke zemlje koje su također stenjale pod sovjetskom komunističkom čizmom. I sve su one bile siromašnije od Hrvatske unutar Jugoslavije. Nije slučajno da NATO gore izvodi vježbe, da šalje postrojbe kako bi psihološki ojačao položaj tih naroda, nije slučajno da je ondje Poljska najvažniji partner SAD-a, i da Poljska više nikad ne želi doći u situaciju da nije spremna za neku novu agresiju i da je se razoruža gotovo preko noći.

No Poljaci od povijesti uče, ali ih povijest nije toliko opteretila da su zastali u razvoju. Upravo suprotno, njihov je razvoj nakon 1990. godine doslovce eksplodirao! Zemlja od gotovo 40 milijuna stanovnika postala je gospodarsko čudo!

Bez obzira na to što se i puno Poljaka odselilo u druge zemlje u potrazi za poslom, nakon ulaska Poljske u EU. Poljaci su sve to pametno odigrali, i igraju i danas. Oni puno pišu o povijesti i istražuju, jer je povijest učiteljica života! Ali ne žive povijest kao Hrvati. Mi još i danas brojimo ustaše i partizane! I zato zaostajemo!

Komentara 9

AD
adminenapusimisekurca8
18:28 21.09.2020.

Lustracija čini čuda

Avatar Navajo
Navajo
19:22 21.09.2020.

Uspjeli su donekle napraviti “lustraciju”! Mi smo zbog rata odgodili i vise se nismo uspjeli nagoditi. I to je rak rana naseg drustva uz sve ostale probleme: ekonomske, demografske i vojno-strateske?!

Avatar Vakserčina
Vakserčina
08:13 22.09.2020.

Poljaci su pametan narod. Nakon lustracije koju su proveli slijedio je njihov oporavak i uzlet. A nama vladaju potomci onih koji su služili yugoslavensko-srpski režim od 1945. Evo samo zadnja afera JANAF.... Pogledajte samo čija su djeca akteri te afere...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije