Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.07.2016. u 14:45

Zakon je dopustio da Marinac prepiše imovinu pa se Podravka neće moći naplatiti

Iako Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika Vlade kojeg se tereti za niz nedokazanih afera, još čeka pravomoćna presuda u aferi Spice, oslobađajućom presudom prvostupanjskog suda skinut mu je veliki uteg s leđa.

Pokušaj pljačkanja Podravke za čak 400 milijuna kuna i okupljanje u “zločinačku organizaciju” nisu dokazani pa će, ako se presuda održi na višem sudu Polančec biti oslobođen. Presuda nije iznenadila upoznate s poslovanjem Podravke koji tvrde da je sama optužnica puna konstrukcija koje nemaju uporišta, dok neki drže da je tužiteljstvo loše formuliralo optužni zahtjev.

Od početka je bilo poznato da je riječ o aferi za koju je potrebno poslovno i financijsko znanje da bi se dokučilo je li bila riječ o obrani od neprijateljskog preuzimanja ili su zaista menadžeri, poput nekoć direktora u mnogim državnim tvrtkama, novcem Podravke pokušali preuzeti dio tvrtke, a da bi se to i dokazalo, osim izvrsnog poznavanja materije bili su nužni i neosporivi dokazi loše namjere.

Bez jednog i drugog afera Spice završila je osudom Darka Marinca, koji mora vratiti 65 milijuna kuna ako mu se prvostupanjski pravorijek potvrdi, te još dva menadžera koji moraju vratiti oko deset milijuna kuna. Ipak, otvaraju se dva važna pitanja nakon ovakvog ishoda ove, ali i drugih afera u Hrvatskoj.

Zašto je sudski postupak morao trajati 5,5 godina za kojih je Polančec uništen i politički i ekonomski te zašto je zakon dopustio Marincu da u tijeku same afere prepiše svu imovinu koju je imao na druge osobe? Potonji nema imovinu iz koje bi se država naplatila pa presuda, ako se i održi, neće dovesti do nikakvog efekta.

Polančec je pak prije afere, za koju je prvostupanjski oslobođen, bio uspješni menadžer koji je u politici obnašao najviše funkcije. Njegova je karijera uništena, a on i obitelj su osramoćeni. Tko se još sjeća njegovih sposobnosti i koliko mu vrijedi oslobađanje od tužbe? O tome pravosuđe mora voditi računa te ubuduće postupke ovakve težine voditi brzo i efikasno kako bi nevini bili i nekažnjeni.    

>> Polančec nakon presude: Sad je jasno kako nisam imao veze s onim za što sam bio optužen

Komentara 1

DU
Deleted user
08:14 21.07.2016.

Slažem se da je čovjek već drastično kažnjen zbog sustava sumnji koji je jako sumnjiv! Što se tiče Marinca, kako je moguće da čovjek boji je dužan bilo kome mora proglasiti bankrot,a ljudi s milijunskim dugovima mogu se ponašati po tipu "nema se iz čega naplatiti", bez obzira što je čovjek prepisao sve na druge! To mora biti njegova obveza,a ne briga vjerovnika! Ja kad sam dužan za vodu njih ne briga što ja nisam dobio plaću. Čak i od socijalne pomoći moraš vodu platiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije