Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.03.2018. u 15:21

Malo će tko povjerovati da izbor šefa HAKOM-a nema veze s tim što mu je sestra – ministrica

Plenkovićeva Vlada ovoga je tjedna izvela krajnje neobičan manevar. Na zatvorenom dijelu sjednice kao novog šefa Vijeća HAKOM-a Saboru je odlučila predložiti Tonka Obuljena, brata ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

No, u priopćenju koje je nakon sjednice poslano medijima o tom imenovanju nije bilo ni spomena. Informacija se pojavila naknadno, u verziji priopćenja objavljenoj na web-stranici Vlade, no novinare se pritom nitko nije sjetio izvijestiti da je priopćenje dopunjeno. Takav postupak teško je protumačiti bilo kako drukčije osim kao pokušaj da se imenovanje bar jedno vrijeme sakrije od javnosti.

To pak implicira da je i sama Vlada svjesna da njezina odluka neće naići na odobravanje. Dovoljno se sjetiti slučaja Svetimira Marića, brata ministra državne imovine, koji je pod pritiskom medija morao napustiti funkciju šefa jedne od HŽ-ovih tvrtki.

Uvjeravanja da je riječ o stručnoj osobi koja je u sustavu provela više od 30 godina i da ničije napredovanje ne bi trebala ograničiti činjenica da mu je brat član Vlade nisu puno pomogla – Marića se nije puštalo na miru dok nije odstupio.

I u ovom slučaju bjelodano je da je riječ o stručnjaku – Obuljen ima sve referencije za funkciju na koju je imenovan, no odluka da se baš njega postavi na čelo moćne agencije koja kontrolira tržite “teško” 16 milijardi kuna teško da će proći bez negativnih komentara. Problem je u tome što političarima u Hrvatskoj više nitko ne vjeruje.

Malo će ih, vjerojatno, i ovog puta povjerovati da je doista riječ o najkvalitetnijem kandidatu i da izbor nije imao veze s činjenicom da mu je sestra ministrica. Ovakve situacije mogu predstavljati teret ne samo za izabranog kandidata, nego i za funkciju na koju dolazi pa i za čitav HAKOM.

Vlada je zato morala inzistirati upravo na transparentnosti, izvijestiti o izboru i posebno navesti da se ministrica izuzela iz odlučivanja, što smo neslužbeno sami doznali. Umjesto toga, odlučili su sakriti imenovanje. Doista nepametno!

Komentara 28

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
09:42 19.03.2018.

Pokusali sakriti pa poslali imena u sabor??? Milanoviceva vlada je mjenjala bez natjecaja kompletan HRT u policiji 3500 ljudi , HNB, Hrvatsku zeljeznicu, Hrvatske sume, ostalo da i ne spominjem - dovoljan vam bio izgovor : Pa moram uzeti ljudede kojima vjerujem.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
09:48 19.03.2018.

Covjek dugo u poslu dokazani strucnjak, nece valjda postaviti akademika Bulja na takvo mjesto:)))

BR
Brandfackel2
15:41 18.03.2018.

Sad se postavlja pitanje koliko je usporediv sukob interesa Obuljenke naspram onoga "sukoba" zbog kojega je istjeran Karamarko? Da li je Karamarko istjeran jer je spomenuo lustraciju i uistinu htio očistiti RH od jugokomunista? Ono što se njemu stavljalo na teret kao sukob interesa izgleda kao mačji kašalj naspram ovog uhljebljivanja brata drugarice Obuljen. Ova Plenkovićeva projugoslovenska spodoba je instalirana na čelo Ministarstva kulture umjesto jednog časnog suverenističkog intelektualca! Takvim imenovanjima ćemo zauvijek voditi bitku sa Bugarima i Rumunjima za dno dna u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije