Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stipe Jukić

Pokrovitelji Alke bili su car Franjo Josip, Tito, Tuđman, Josipović... nema zato razloga za ljutnju u Saboru

09.06.2015., Sinj - Dr. Stipe Jukic predsjednik upravnog odbora Viteskog alkarskog drustva.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
19.06.2015.
u 19:19

Dvadeset brzopoteznih pitanja za predsjednika Viteškog alkarskog društva

Dva mjeseca prije Alke Sabor je otkazao pokroviteljstvo potpisano prije šest godina. O tome što to znači za slavljeničku Alku, govori dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD).

Sabor je povukao pokroviteljstvo nad 300. Alkom zato što je pokroviteljica i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Je li odluka o povlačenju konačna?

Mislim da nije konačna i da ćemo razgovarati s predsjednikom Sabora Josipom Lekom. Nema razloga da Sabor ne bude pokrovitelj. Grad Sinj, Viteško alkarsko društvo i Samostan čudotvorne Gospe Sinjske na jednoj strani i Hrvatski sabor s druge strane potpisali su 2009. ugovor o pokroviteljstvu nad 300. obljetnicom čudesne obrane grada Sinja. To je službeni dokument. Riječ je o cijelom nizu manifestacija, a Alka je sastavni dio svega toga.

Zar i dosad uvijek predsjednici države nisu bili pokrovitelji Alke: car Franjo Josip, Tito, Tuđman, Mesić, Josipović?

Bili su. To nije ništa novo i zato mislimo kako je riječ o nesporazumu i da neće doći do dvostrukog pokroviteljstva. Ova 300. obljetnica Alke od nacionalnog je značaja, a nama, upravi VAD-a i svima u Sinju stalo je da sve najvažnije institucije u državi budu uključene u njezino obilježavanje. Alka nije nešto što pripada jednoj političkoj stranci, ona pripada svim političkim strankama, svim ljudima iz Sinja, Cetinske krajine i Hrvatske. To je nacionalno dobro svih nas, pod zaštitom je UNESCO-a kao dio svjetske baštine i normalno da nam je cilj da svi sudjeluju. Poslali smo dopis predsjedniku Sabora. Napisali smo da je vjerojatno riječ o nesporazumu i kako želimo otkloniti nejasnoće. Vjerujem da će pristati na razgovor. Još nismo dobili odgovor.

Je li pokroviteljstvo Sabora bilo na simboličkoj razini ili ima i materijalnu dimenziju?

Značaj je simbolički i moralni. Nema financijski efekt.

Je li premijer Zoran Milanović i dalje na čelu organizacijskog odbora i jeste li s njim razgovarali o ovoj novoj situaciji?

Jest, na čelu je, ali nismo o tome s njim razgovarali. Radimo na mnogo projekata, a najznačajniji su Alkarski dvori i Muzej Alke. Da bismo ga završili, moramo imati potporu Ministarstva kulture, odnosno Vlade RH, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja. Ne radimo dvore ni muzej za VAD, da bude pod ključem, već želimo da bude magnet za velik broj gostiju, turista koji će dolaziti u Sinj. On će dati gospodarski zamah cijelom kraju i Vlada je to prepoznala.

Ipak, strahujete li da vam nakon Sabora i premijer ne otkaže?

Ponavljam, Alka nije svojina jedne političke stranke, već svih nas. Osim toga, premijer je Sinjanin pa ima jedan poseban naboj prema Alki i to ne krije u svojim istupima. Cijeli projekt je značajan, Vlada je iza njega stala i ne vjerujem da bi premijer, dva mjeseca prije Alke, odustao.

Je li premijer osobno upućen u pripreme?

Jest, nedavno je obišao radove. On je na čelu odbora koji projekt muzeja treba dovesti do kraja.

Kako idu radovi, hoće li biti gotovi na vrijeme?

Hoće, to su završni radovi. Mislim da neće biti problema i da će sve biti gotovo na vrijeme.

Alka se trči za dva mjeseca. Kako teku pripreme?

Mi smo sebi zadali jako puno projekata koji zahtijevaju vrijeme, novac i stručne ljude. Najveći ćemo dio projekata ostvariti, ali, nažalost, nećemo uspjeti nabaviti nove "palke", odnosno tribine za gledatelje. Znanstveni simpozij već je održan, izdat ćemo leksikon, monografiju, zlatni i srebrni novac, poštansku marku, a uspjet ćemo održati i niz drugih manifestacija koje smo planirali.

Rekli ste da, unatoč planovima, nećete uspjeti nabaviti nove tribine? Što je pošlo krivo?

Novac je u pitanju. Dobit ćemo nepovratna europska sredstva, projekt je prošao, iza njega je stala Vlada, ali novac nije stigao na vrijeme pa je Grad Sinj trebao podići kredit HBOR-a kako bismo premostili to razdoblje. No, u Gradskom vijeću dio se vijećnika pobojao novog zaduženja pa to nije prošlo. Tako ćemo još ove godine sjediti na starim tribinama, uz 1200 novih sjedala koliko ćemo nabaviti i povećati kapacitet za ovu godinu na 6000 mjesta.

Imate li dovoljno novca za ostale projekte i koliko će sve skupa stajati?

Vrijednost kompleksa Alkarskih dvora i muzeja više je od 80 milijuna kuna. Financijska je konstrukcija zatvorena. Planiramo da muzej osigurava materijalnu sigurnost Alkarskom društvu, ali i Sinju i cijeloj Cetinskoj krajini dolaskom većeg broja turista i gostiju. Kompleks će imati suvenirnice, restorane i slične gospodarske djelatnosti.

Hoće li se vratiti ploča koju je 1999. postavio Ante Gotovina o početku radova na Alkarskim dvorima koja je skinuta o ožujku 2007. prije nego što je Ivo Sanader postavio kamen temeljac?

Ploča će se vratiti, međutim pravi radovi na Alkarskim dvorima počeli su za mandata Ive Sanadera koji je stavio kamen temeljac. Prije toga nije bilo ni novca ni projektne dokumentacije iako je general postavio ploču. Želim naglasiti da ploča nije skinuta zbog Ante Gotovine i onoga kroz što je on prolazio. Skinuta je jer su se na objektu obavljali radovi. Kada bude završen, ploču ćemo vratiti.

Nedavno su Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) pozvali predsjednicu Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade Milanovića da odustanu od pokroviteljstava nad Alkom ako se VAD ne distancira od Mirka Norca, osuđenoga za ratni zločin. Hoćete li se distancirati od bivšeg alkarskog vojvode?

Nije istina da je on počasni član VAD-a, kako oni kažu. On je bivši vojvoda, ali običan član Skupštine VAD-a. Tako će i ostati. Tome nemam što dodati.

Osim obnovljenih dvora i otvaranja Muzeja Alke, što još specijalno pripremate za 300. Alku?

U suradnji s nacionalnom televizijom snimili smo igrano-dokumentarni film o Alki. Nadamo se da će ga moći prodati i vani. Premijera će biti u Alkarskim dvorima i na trkalištu dan uoči Alke. Nakon projekcije filma, na sinjskom trgu nastupit će Zagrebačka filharmonija s kojom ćemo dočekati 300. Alku. Znanstveni je simpozij održan. Prvi dio bio je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu koja je bila pokroviteljica. Eto, i HAZU je pokrovitelj jednog dijela događanja u okviru obilježavanja 300. obljetnice pobjede nad Turcima. Na simpoziju je bilo više od 60 znanstvenika koji su obrađivali Alku, Gospu Sinjsku i Sinj te Cetinsku krajinu u 17. i 18. stoljeću. Ostala tri dana Simpozij se održavao u Sinju.

Vjerujem da su znanstvenici došli do nekih novih, zanimljivih saznanja?

Vrlo zanimljivih, imali smo dr. Marka Rimca u arhivima Venecije koji je uspio pronaći nevjerojatne podatke o samoj bici. Na ovom području bilo je 76.000 osmanlijskih vojnika, znaju im se zapovjednici postrojbi, znaju se posade koje su bile u obrani grada. Te podatke objavit ćemo u monografiji, koju ćemo nakon Alke izdati u suradnji s Večernjim listom. To se dosad nije znalo i mogli bi biti temelj novih istraživanja.

Alka je uvijek i vrhunski politički događaj. Jeste li već uputili pozive državnicima, ministrima, diplomatskom zboru? Očekujete li više visokih stranih gostiju nego što je to uobičajeno?

Nismo, mi iz VAD-a nismo slali pozive, ali zamolili smo predsjednicu, premijera i predsjednika Sabora da oni pozovu kolege predsjednike država, vlada i parlamenata te svojim autoritetom utječu na to da dođu. Nadam se da ove godine nećemo imati samo veleposlanike, nego i ljude višeg političkog ranga.

Navodno ste pozvali Angelu Merkel, je li to točno i hoće li doći?

Ne bih o tome, to ide preko predsjednice, premijera i predsjednika Sabora, Ali, nadam se da će ove godine na Alki biti nekoliko premijera i predsjednika država. Tko će doći, vidjet ćemo. Bit će nam drago da budu u velikom broju.

Koliko Sinj i Sinjani imaju koristi od Alke koja je i pod zaštitom UNESCO-a, odnosno možete li bolje na njoj zarađivati?

Grad Sinj dosad od Alke nije živio, ali nadam se da će se to promijeniti. Porazan je podatak da samo 0,4 posto turista koji dođu u Splitsko-dalmatinsku županiju obiđe Dalmatinsku zagoru, a Sinj još manje. To je katastrofalno, u Istri je situacija puno drugačija. Muzej Alke trebao bi postati magnet da turisti počnu dolaziti u Sinj, a imamo puno kulturnih i prirodnih vrijednosti koje možemo pokazati.

Dakle dolazak u Muzej Alke trebao bi biti pravi doživljaj, znači neće biti klasičnog tipa?

Neće biti klasičan s eksponatima koji vise na zidu, iako imamo značajne artefakte iz toga razdoblja. Želimo da naši posjetitelji koji nisu u Sinju dok traje Alka dolaskom u muzej dobiju doživljaj Alke. Bit će puno audiovizualne tehnike i igara koje će privući djecu, ali i odrasle. Plan je otvoriti ga 8. kolovoza ujutro, na dan Čoje.

Priprema li se Sinj ugostiteljskim i smještajnim sadržajima?

Sa smještajem uvijek imamo problema. Nedavno se snimao film o Alki, u isto se vrijeme u Alkarskim dvorima održavao jedan skup, imamo izvrsne prostore za kongrese i team bildinge, već sada u gradu nema dovoljno kreveta. Ovaj kompleks Sinju daje izvanrednu razvojnu šansu, a hoće li ga znati iskoristiti, to ćemo vidjeti. Nadam se da hoće. Ako to ne uspijemo, to će značiti da cijeli ovaj projekt nije dobar. U to ne vjerujem! Projekt je izvrstan i mislim da će Sinj to osjetiti.

Imate li planova i za razdoblje nakon 300. Alke?

Naravno, u suradnji s dva ministarstva planiramo aplicirati na sredstva iz europskih fondova za tematski park Alka, što obuhvaća uređenje starog grada, križnog puta, Kamička, gradnju hale za zimsko sportsko jahanje na hipodromu. Naravno, planirana je i nabava novih tribina za koje su sredstva iz fondova već odobrena.

Foto: Alcatel

>> Započeo međunarodni skup o 300. obljetnici slavne obrane Sinja 1715.

Komentara 9

Avatar comparator
comparator
19:30 19.06.2015.

Alka je prije svega tradicija sječanja borbe hrvatskog naroda protiv agresora pa bi bila čast svakoj vlasti sudjelovanje u pokroviteljstvu.

DH
dalibor.hren
22:54 19.06.2015.

Jel bio Mesić?

DU
Deleted user
07:36 20.06.2015.

A zasto je potrebno pokroviteljstvo za tu alku,jednostvano se treba da odrzava svake godine,pa tko zeli neka dodje i gleda,cirkus k`o cirkus……….

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije